פסילת שופט

  • פסילת שופט
    ליאור | 15/12/2018 16:03

    שופט בבית משפט השלום הרשיע אותי במשפט אזרחי בתביעה של העירייה כנגדי, וחייב אותי בתשלום קנס הגבוה פי 7 מהקנס המקורי.
    ערערתי על הפסק-דין לבית המשפט המחוזי. השופט בבית המשפט המחוזי ביטל את הקנס, ואף נזף בשופט בבית משפט השלום בכך שהוא הרשיע אותי על סמך חוק שלא קיים (קיבלתי קנסות והורשעתי בלי שעשיתי שום דבר לא חוקי).
    מאוחר יותר, אותו שופט בבית משפט השלום היה שופט במספר דיונים בהם הוא הוציא פסקי דין כנגדי, כולל משפט פלילי בו הוא שם אותי במעצר למשך תקופה ארוכה, למרות שאני חף מפשע לחלוטין וללא שום ראיות נגדי פרט לעדות שקר של המתלונן, וזאת אך ורק בשל טינה אישית שהשופט שמר כנגדי. כרגע מתנהל כנגדי משפט עם שופט אחר בעקבות כתב אישום שהוגש כנגדי בשל אותה עדות שקר. השופט החדש במשפט הציע לי לבטל את הכתב האישום כנגדי. אבל, אני סירבתי לביטול של כתב האישום והתעקשתי על קיום של המשפט על-מנת לטהר את שמי ולהוכיח את חפותי המלאה. בחקירה של המאשים הוכח כי הוא שקרן בשל סתירות רבות בעדות שלו וצילומי וידאו המוכיחים ללא שום ספק את ההפך המוחלט. בחודש הבא אני צריך להעיד, ואני מעוניין לקבל פסק-דין שמזכה אותי באופן מלא (לא רק מחמת הספק, כי אין שום ספק שאני זכאי).
    השאלה שלי היא האם בשל העובדה כי השופט בבית משפט השלום ננזף ע"י שופט בבית המשפט המחוזי (מדובר בנשיא בית המשפט המחוזי), ובשל העובדה כי השופט בבית משפט השלום הרשיע אותי על סמך חוק שלא קיים (לפי פסיקה של נשיא בית המשפט המחוזי), ובשל העובדה כי השופט בבית משפט השלום נוטר טינה אישית כנגדי ולכל הפחות יש לו הכרות מוקדמת שלילית כנגדי, אזי האם הוא מחוייב לפסול את עצמו במשפטים המתנהלים כנגדי אפילו אם אני לא ביקשתי ממנו שיפסול את עצמו. כמו-כן, האם וכיצד אני יכול לבטל פסקי דין כנגדי של אותו שופט שניתנו לאחר הנזיפה בו בשל הרשעה בגין חוק שלא קיים?

    • פסילת שופט
      גלעד סער עו"ד - כלכלן | 16/12/2018 14:34

      ליאור,

      התשובה על השאלה הארוכה שלך היא, לצערי, קצרה – לא. פסילת שופטים היא נדירה מאוד. לדעתי נדירה הרבה יותר ממה שאמור היה להיות. פסיקות קודמות של שופט נגדך, גם אם התהפכו בערעור, לא יובילו לפסילתו.

      בברכה,

      גלעד סער, עו"ד-כלכלן
      מנהל פורום בתי משפט

      מנחם בגין 12, רמת גן
      טל': 03-5460383 ; מייל: gilad@gsaarlaw.co.il

      • אני מתכוון לפסיקות עתידיות של השופט
        ליאור | 16/12/2018 16:19

        אני לא מתכוון לפסול פסיקות קודמות של השופט. אני מתכוון לפסילת החלטות עתידיות של השופט שהתקבלו לאחר הנזיפה בבית המשפט המחוזי.
        ברור לחלוטין ששופט הוא קודם כל בן אדם, ושופט שיש לו הכרות קודמת עם נאשם, ובייחוד שופט שהנאשם ערער על החלטה קודמת שלו וזכה, ולא רק שזכה אלא גם שהשופט ננזף על כך שהוא הרשיע על סמך חוק שלא קיים, לא מסוגל לשפוט את אותו אדם במשפטים עתידיים ללא משוא פנים, ולכן הוא חייב לפסול את עצמו. אני לא צודק?
        אני חושב שיש חוק חדש או הצעת חוק חדשה בעניין הזה בכנסת.
        לא יתכן מצב בו לשופט יש "חשבון לא סגור" עם נאשם, והוא פוסק כנגדי ואף מכניס אותו למעצר ממושך מבלי שקיימות כל ראיות כנגדו, וזאת אך ורק כי "בא לו".
        מה החוק מאפשר לי לעשות כדי לפסול החלטות כאלה של שופט במקרה הנדון?

        • פסלות שופט
          גלעד סער עו"ד - כלכלן | 16/12/2018 19:04

          הבנתי את השאלה. התשובה לצערי נשארת אותה תשובה.

          בברכה,

          גלעד סער, עו"ד-כלכלן
          מנהל פורום בתי משפט

          מנחם בגין 12, רמת גן
          טל': 03-5460383 ; מייל: gilad@gsaarlaw.co.il

          • ערעור על צו
            ליאור | 16/12/2018 19:29

            אני לא יכול להגיד שאני מרוצה מהתשובה. זה מצב ממש לא הגיוני ובלתי מתקבל על הדעת בעליל.
            בכל זאת, האם בית המשפט המחוזי נותן משקל בערעור על צו או פסק דין של אותו שופט מהסיבה הנ"ל?
            מהן האפשרויות שהחוק נותן לי לביטול צו של אותו שופט?
            א. לשופט יש דעה קדומה שלילית עלי וחשבון לא סגור איתי.
            ב. השופט כתב בפרוטוקול שהצו ניתן בהסכמת שני הצדדים, למרות שבדיון אמרתי שאני לא מסכים לצו.

            • פסילת שופט שלא בשל "משוא פנים" קישור
              ץ | 17/12/2018 09:29

              יש אפשרות לבקש פסילת שופט בשל מראית פני הצדק
              מדובר במסלול שונה חריג ונדיר, של פסילת השופט.
              אתה יכול להגיש ערעור לבית המשפט העליון על סירוב השופט לפסול עצמו - ולבקש כאמור פסילה בשל מראית פני הצדק ולהסתמך לשם כך על פסק הדין המצורף כאן בקישור.

              פסק דין

              • פסילת פס"ד/צו
                ליאור | 17/12/2018 14:30

                הבקשה לפסילה היא לבית המשפט העליון? לא לבית המשפט המחוזי?
                ניתן על סמך כך לבקש בדיעבד פסילה של פס"ד או פסילה של צו (אפילו אם התוקף של הצו כבר פג)?

                • פסילה היא תמיד כלפי העתיד ולא לגבי העבר
                  ץ | 17/12/2018 15:20

                  על צו או על פסק דין שניתן בעבר אפשר רק להגיש ערעור.
                  פסילת שופט היא בת שני שלבים - הראשון - בקשה לפסילה שמוגשת לשופט עצמו שאותו מבקשים לפסול - והשניה - אם בקשת הפסילה נדחית, אפשרר לערער עליה ישר לעליון.

                  • ערעור על צו
                    ליאור | 17/12/2018 16:04

                    אוקיי. אז לגבי ערעור על צו זה למחוזי או לעליון? אפשר לערער או לבקש לבטל צו גם אם התוקף שלו כבר פג?