האם מגיע פיצוי לדייר על מגורים בדירה בתמ"א 38?

  • מה הפיצוי במקרה שדייר איננו יכול לגור בזמן השפוץ קישור
    יובל גל | 10/09/2018 12:33

    שלום רב -מה הפיצוי שמגיע לדייר שאיינו יכול להמשיך לגור בדירה בזמן השיפוץ - תמא 38 או לחילופין הדייר שלו שגר בשכירות והיכן זה מעוגן בחוק או באיזושהיא פסיקה ?
    תודה
    יובל

    תמא 38

    • האם מגיע פיצוי לדייר על מגורים בדירה בתמ"א 38?
      עו"ד אלעד וייסטוך | 13/09/2018 11:02

      יובל שלום,

      ע"פ חוק אין פיצוי שמגיע על אי יכולת לגור בדירה בזמן הבנייה בפרויקט תמ"א 38.

      חשוב לזכור שהתמ"א נשענת אך ורק על הרווחיות של היזם לבצע את הפרויקט. לכן החוק לא התערב בכך אלא השאיר זאת למבחן השוק והכדאיות הכלכלית של היזם. חשוב לזכור בהקשר זה שהתמ"א עצמה מעלה את ערך הדירה באופן משמעותי.

      בסופו של דבר ברוב המכריע של הפרויקטים לא מתקבל פיצוי לדיירים על חוסר הנוחות בזמן המגורים בדירה.

      במקרים חריגים בהם מדובר בדייר מסוים שבאמת לא יכול לגור בדירה בתנאים אלו לתקופה ממושכת, לעיתים מקובל שהיזמים מאפשרים להם לקבל דיור חלופי, תוך שהם מקבלים את הדירה למשך הבנייה ויכולים להשכירה לצד ג'.

      באופן כזה היזם יכול לצמצם את העלויות של ההשכרה שהוא מממן לאותו דייר. כאמור מדובר במקרים יוצאי דופן בלבד.

      יחד עם זאת לאחרונה יצא תיקון חדש לחוק שמחייב את היזם לממן לדייר קשיש מעל גיל 80, או לדייר בעל מוגבלות, מגורים חליפיים המותאמים לצרכיהם.

      מעבר לכל האמור, לאור אי הנוחות הנגרמת לדיירים בזמן עבודות הבנייה, כמובן שנדרש מהיזם להעמיד ערבויות לכך שהבנייה תתבצע על הצד היעיל ביותר בזמן סביר ותוך שלא יגרמו נזקים או חוסר גישה לדירות.

      כמו כן נדרש לקבוע לוחות זמנים מחייבים לביצוע הבנייה על מנת להקטין את אי הנוחות ככל הניתן.

      אני מאחל לכם בהצלחה רבה בביצוע הפרויקט.

      בברכה,

      אלעד וייסטוך, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      השילוח 4, פתח תקווה
      טל': 03-7217888; מייל: elad@weislaw.co.il

      • פיצוי לדייר בזמן עבודות תמא 38
        יובל גל | 14/09/2018 06:53

        תודה על תשובתך אבל - אני מכירה אנשים שכעת מתבצע בבנין בו הם גרים תמא 38 - וניתקו להם את הגז וגם את החשמל והמים - איך ניתן לגור בדירה ללא גז חשמל ומים ? זו לא אי נוחות קלה (והם לא בני 80)

        לא ייתכן שאין פיצוי על זה ושהדייר צריך על חשבונו לשכור דירה חלופית בזמן השיפוץ.

        אודה לך על תשובתך

        • המשך מענה
          עו"ד אלעד וייסטוך | 16/09/2018 12:49

          יובל שלום,

          מבחינת מה שהחוק מחייב, זה הפיצוי היחיד הקיים. מעבר לכך, כתבתי גם שלעיתים במו"מ מצליחים להגיע להסכמות אך זה תלוי ברווחיות הפרויקט ובמידה שמתאפשר ליזם להכניס את היד לכיס מעבר למה שהחוק מחייב.

          לגבי ניתוק תשתיות, אני לא מכיר פרויקט שמדובר על ניתוק קבוע אלא לפרקי זמן של מספר שעות או יום יומיים בלבד. כמובן שיתכן שבפרויקט מסוים נותקו תשתיות תוך הפרה של הסכם מול הדיירים, ואז כמו שכתבתי יש לתבוע פיצוי ולהכין מראש בהסכם את הערבויות לכך.

          בברכה,

          אלעד וייסטוך, עו"ד
          מנהל פורום תמ"א 38

          השילוח 4, פתח תקווה
          טל': 03-7217888; מייל: elad@weislaw.co.il