האם המלצה על עורך דין מחייבת גילוי נאות?

  • האם העדר גילוי נאות - הפרה אתית
    הילה | 18/07/2018 16:23

    שאלה: האם מצב בו עו"ד ממליץ על עו"ד אחר, רק כי שניהם באותה קבוצת BNI - הוא אתי? האם לא יהיה נכון ליידע את מבקש ההמלצה כי ההמלצה נובעת רק בשל הכרות בקבוצה שכזו ולא בשל היכרות אישית עם פועלו של עורך הדין המומלץ? האם לא נחוץ פה גילוי נאות?

    • האם המלצה על עורך דין מחייבת גילוי נאות?
      עו"ד אדם אשכנזי | 18/07/2018 17:38

      הילה שלום,

      שאלה מעניינת, וגם מורכבת. אני חושב שהתשובה שגם התשובה היא אמביוולנטית. אסביר:

      1. מצד אחד, בכל הכבוד לכל אדם, החובה לבדוק את אנשי המקצוע שעובדים עמו. אם קיבלת המלצה על עורך דין, הדבר נפלא, אבל מחובתך לבדוק את כשרותו לבצע את משימתו.

      2. מצד שני, בתוך עמנו אנו חיים, כאשר ממליצים לי על פלוני, אני מניח שהוא הגון, במיוחד אם ההמלצה באה מאדם קרוב.

      3. מצד שלישי, גם יש לבחון את השאלה לא רק בהיבט האתי, אלא גם בהיבט הנזיקי. כלומר, אם לעורך דין שממליץ על עורך דין אחר, חובת זהירות כלפי מושא ההמלצה? לכאורה, שאלה קשה, אבל אני כן חושב שיכולות להיווצר סיטואציות שהמלצה של עורך דין כן תקים חובת זהירות, אך לא בהכרח תהווה פעולה רשלנית.

      4. מצד רביעי, מדובר גם בהמלצה, כמשמעותה. כך שהטלת חבות אתית - יכולה גם להיות תקנה שציבור עורכי הדין לא בהכרח יוכל לעמוד בה.

      ואף על פי כן, ובשים לב למה שתיארתי, דעתי היא כדלקמן: אני חושב שגילוי נאות הוא דבר חשוב, הוא דבר מוסרי, ויש לנהוג כך. אך אני בספק האם יש כאן עניין אתי. אני קצת מתקשה להאשים עורך דין שממליץ על עורך דין אחר, בין אם זו המלצה סתמית, ובין אם זו המלצה על עורך דין בקבוצת BMI, מדובר בחבות שהיא לדעתי מעט קיצונית מידי.

      אך עדיין, יכול ועורכי דין אחרים יחשבו אחרת. אך דעתי היא שגילוי נאות, הוא ראוי בנסיבות. אך מכאן ועד פגם אתי? דומני שהדרך ארוכה.

      בהצלחה!

      בברכה,

      אדם אשכנזי, עו"ד
      מנהל פורום אתיקה מקצועית

      רחוב האורגים 21, אשדוד
      טל': 08-6538011  : Adam@an-law.co.il