הפורום סגור למשתמשים רשומים בלבד להרשמה לחץ כאן

פירוק שיתוף במקרה של גירושין

  • חלוקת דירה בקיבוץ במקרה של גירושין
    אליאור | 11/07/2016 11:10

    שלום, אני ואשתי החלטנו להתגרש. יש לנו חמשה ילדים משותפים. אנחנו גרים בקיבוץ, ועל פי החוק לא ניתן לחלק את הדירה לשניים, ולכן אני צריך או למכור את חלקי או לקנות את חלקה של אשתי. אני אישית מעדיף לקנות את חלקה של אשתי, אך היא לא מסכימה למכור לי אותו. מה עושים במצב כזה?

    • פירוק שיתוף במקרה של גירושין
      עו"ד יעל פרי | 11/07/2016 12:07

      אליאור שלום,
      בפנייתך חסרים פרטים מהותיים המקשים עלי להשיב לפנייה.
      כך לא עולה מפנייתך באיזה סוג קיבוץ הנכם מתגוררים? האם שיתופי? האם מתחדש?
      אם עלי להניח מתוכן השאלה הרי שמדובר בקיבוץ שמתקיים בו הליך של שיוך דירות או אף ההליך הושלם שכן המחלוקת בינך לבין אשתך בינה בנוגע לאופן פירוק השיתוף בדירה.
      אשיב אם כך באופן עקרוני:
      ככל ואתה ואשתך לא מצליחים להגיע להסכמה לגבי איזה צד ירכוש את חלקו של הצד האחר הרי שלא יהיה מנוס מפנייה לבית המשפט בבקשה לפרק את השיתוף .

      להלן לשון החוק  בנושא פירוק שיתוף במקרקעין (סימן ב’: פירוק השיתוף)

      37. הזכות לתבוע פירוק השיתוף-
      (א) כל שותף במקרקעין משותפים זכאי בכל עת לדרוש פירוק השיתוף.
      (ב) היתה בהסכם שיתוף תניה השוללת או מגבילה את הזכות לדרוש פירוק השיתוף לתקופה העולה על שלוש שנים, רשאי בית המשפט, כעבור שלוש שנים, לצוות על פירוק השיתוף, על אף התניה, אם נראה לו הדבר צודק בנסיבות העניין.

      38. פירוק על פי הסכם או צו בית המשפט-
      (א) פירוק השיתוף יהיה על פי הסכם בין השותפים; נקבעה בהסכם חלוקת המקרקעין בעין, טעון ההסכם אישור המפקח המאשר כי החלוקה תואמת את הוראות חוק התכנון והבנייה, התשכ”ה-1965, וכל חיקוק אחר בנדון.
      (ב) באין הסכם כאמור בסעיף-קטן (א) יהיה פירוק השיתוף על פי צו בית המשפט בהתאם לסעיפים 39 עד 43.

      39. פירוק דרך חלוקה –
      (א) במקרקעין הניתנים לחלוקה יהיה פירוק השיתוף בדרך של חלוקה בעין.
      (ב) היתה החלוקה בעין אפשרית רק אם ישולמו תשלומי איזון משותף לשותף, רשאי בית המשפט לחייבם בתשלומים כאלה, אם נראה לו הדבר יעיל וצודק בנסיבות העניין; על תשלומי האיזון יחולו הוראות סעיף 25, בשינויים המחוייבים.
      (ג) ראה בית המשפט צורך בכך, רשאי הוא לצוות על רישום זיקת-הנאה בין החלקות.

      40. פירוק דרך מכירה –
      (א) במקרקעין שאינם ניתנים לחלוקה, וכן אם נוכח בית המשפט כי חלוקה בעין תגרום הפסד ניכר לשותפים, כולם או מקצתם, יהיה פירוק השיתוף בדרך של מכירת המקרקעין וחלוקת הפדיון.
      (ב) המכירה תהיה בדרך שנמכרים מקרקעין מעוקלים בהוצאה לפועל, זולת אם הורה בית המשפט על דרך אחרת שנראית לו יעילה וצודקת יותר בנסיבות הענין.

      40א. דירת מגורים של בני זוג –
      (א) החליט בית המשפט לפי סעיף 40 על פירוק השיתוף במקרקעין משותפים שהם דירה של בני זוג המשמשת להם למגורים, בדרך של מכירה, לא יורה על ביצועה והמכירה תעוכב, כל עוד לא נוכח בית המשפט כי לילדי בני הזוג הקטינים ולבן הזוג המחזיק בהם, יחדיו, נמצא הסדר מגורים אחר המתאים לצרכיהם, לרבות הסדר ביניים למגורים זמניים המתאים לצרכיהם, לתקופה שיקבע.
      (ב) הוראות סעיף 33 לחוק הגנת הדייר [נוסח משולב], התשל”ב-1972, לא יחולו לגבי מי שהיה שותף בדירה שבית המשפט החליט על פירוק השיתוף בה, כאמור בסעיף קטן (א).

      בברכה,
      יעל פרי, עו"ד
      מנהלת פורום אגודות שיתופיות

      מרכז עזריאלי 1(מגדל עגול, קומה 25), תל- אביב
      טל': 03-7444745; מייל: yael@py-law.co.il