הפורום סגור למשתמשים רשומים בלבד להרשמה לחץ כאן

מה ההבדל בין בעלות לחכירה?

  • ההבדל בין חכירה לרכישה
    אדוארד | 21/03/2016 15:28

    ברצוני לרכוש מגרש באגודה חקלאית. הבנתי שיש גם אפשרות לחכור מגרש, במקום לקנות. מה באמת עדיף לי – לרכוש או לחכות? מבחינה כלכלית ומבחינה משפטית. אודה לתשובתך

    • מה ההבדל בין בעלות לחכירה?
      עו"ד יעל פרי | 22/03/2016 09:35

      אדוארד שלום,

      טיבה של זכות החכירה וזכות הבעלות שונות באופן משמעותי.

      חכירה הינה זכות שכירות ויש לחדש אותה בהסכם חכירה תוך הזמן הקבוע בהסכם החכירה וזאת  להבדיל מהבעלות.

      לפי חוק המקרקעין, הבעלות במקרקעין מאפשרת לבעל המקרקעין להשתמש במקרקעין ולעשות בהם כל דבר בכפוף לחוק .

      זכות החכירה היא למעשה זכות שכירות ישנן 3 סוגי שכירות: שכירות, חכירה וחכירה לדורות כשההבדל בינהם הינם משך השכירות.

      חכירה הינה זכות שכירות של למעלה מ- 5 שנים.

      חכירה לדורות הינה זכות שכירות של למעלה מ- 25 שנים.

      על פי חוק המקרקעין שכירות הינה זכות שהוקנתה בתמורה ואינה לצמיתות .

      לפיכך באופן עקרוני, עדיפה היא זכות הבעלות.

       בעת רכישה של נכס לא תתאפשר לך הבחירה לרכוש  את הנכס כבעלים או זכות חכירה.. הזכות הינה מוגדרת לכל נכס ובעת הרכישה הבחירה אינה בידיים שלך.

      בברכה,

      יעל פרי, עו"ד
      מנהלת פורום אגודות שיתופיות

      מרכז עזריאלי 1(מגדל עגול), ת"א
      טל': 03-7444745; מייל: yael@py-law.co.il

      • האם יש הבדל בין בעלות לחכירה?
        אורי אהו | 30/04/2017 21:26

        שלום יעל
        העברתי את מגרש שבקשותי מהמנהל ללשכת רישום מקרקעין
        ועדיין בנסח טאבו מופיע הבעלים- קרן קיימת לישראל
        ואני מופיע בתור החוכר? מה זה אומר? האם אני הבעלים
        של המגרש או שלא? מה זה אומר מבחינה פרקטית-
        בנייה, מכירה וכו.
        אודה על תשובתך
        אורי

        • אני מופיע בטאבו בתוך חוכר- מה זה אומר?
          עו"ד יעל פרי | 01/05/2017 09:14

          אורי אהו שלום,
          להלן סקירה קצרה על המקרקעין והגופים המנהלים אותם: באופן עקרוני, המקרקעין בישראל מנוהלים על ידי:
          1.       לשכת רישום מקרקעין : לשכות רישום המקרקעין מנהלות את רישומן של קרקעות פרטיות ) מדובר על כ- 5% מהקרקעות בישראל)
          2.       רשות מקרקעי ישראל : נכס המנוהל על ידי רישום בפנקסי הרשות הינו נכס שהוא בבעלי החוכר אך זכותו הוגדרה כחכירה. חכירה לדורות הינה השכרת האדמה מהמדינה לטווח ארוך. אדמות אשר דמי החכירה שולמו למדינה מראש מהוות קרקע מהוונת.
          3.        חברות משכנות (לדוגמא: עמידר): במקרה של חברה משכנת גם הקרקע וגם המבנה הבנוי על הקרקע מוחכרים לדורות.
          סעיף 3 לחוק המקרקעין מגדיר שכירות באופן הבא:
          "שכירות מקרקעין היא זכות שהוקנתה בתמורה להחזיק במקרקעין ולהשתמש בהם שלא לצמיתות; שכירות לתקופה שלמעלה מחמש שנים תיקרא "חכירה"; שכירות לתקופה שלמעלה מעשרים וחמש שנים תיקרא "חכירה לדורות".

          עסקאות החכירה לדורות נועדו להתגבר על סעיף 13 לחוק המקרקעין האוסר ביצוע עסקה בחלק מסוים במקרקעין ומאפשר קבלת חכירה בחלק מסוים.

          מבחינה פרקטית במידה ומדובר בנכס המנוהל על ידי רשות מקרקעי ישראל כמו במקרה המוצג בפנייתך הרי שיהא עליך לקבל את הסכמת הרשות לביצוע כל פעולה על המקרקעין (בניה מכירה וכו')

          בברכה,

          יעל פרי, עו"ד
          מנהלת פורום אגודות שיתופיות

          מרכז עזריאלי 1(מגדל עגול), ת"א
          טל': 03-7444745; מייל: yael@py-law.co.il