אכיפה בררנית בדין העברי

  • שאלה במשפט עברי
    ברכה | 16/03/2016 21:01

    אני מחפשת חומר לגבי עמדת המשפט העברי האם מותר לנאשם להתגונן בטענה של אכיפה בררנית, שמשמעותה היא דיווח על אחרים שביצעו את אותה עבירה אך לא הועמדו לדין?

    האם דיווח זה נחשב להלשנה לפי המשפט העברי?
    כמובן שמטרת ההלשנה אינה שהאחרים יועמדו לדין אלא שההליך הפלילי נגדי יפסק.

    • אכיפה בררנית בדין העברי
      טו"ר יצחק עמרני | 17/03/2016 09:31

      שלום לך,

      אכיפה בררנית, הינה חלק מעילות סל של דוקטרינת "הגנה מן הצדק" דהיינו אפ' שמעשיו של הנאשם הינם פסולים והוא צריך לקבל את עונשו, אולם היות ובנסיבות שנוצרו לא ראוי להענישו, אזי קמה לנאשם הגנה מן הצדק.

      בדין העברי אין את הדוקטרינה של הגנה מן הצדק כלל ובכלל זאת גם אין את את ההגנה של "אכיפה בררנית"..
      הטעם לכך הוא שהדין העברי, בניגוד למשפט המודרני, הינו משפט אלוקי מחייב, אין בו מקום לשיקול דעת אישי, אין מושג כזה שהדיין יאמר "הוא רשע אבל אני לא מעניש אותו כי..." הדיין אינו עצמאי, אלא מבצע את הוראות המשפט, עליו לברר עם שני עדים ולחקור אותם היטב האם הבן אדם ביצע את העבירה, אולם לאחר שברור שהוא ביצע אז הטלת העונש איננה תלויה בשיקול דעת כל שהוא. אין למשל הפחתה בעונש בשל נסיבות מקלות וכך גם לא מתקבלת טענה של הגנה מן הצדק או טענה לאכיפה בררנית.

      בברכה,

      יצחק עמרני, טו"ר
      מנהל פורום בתי דין רבניים

      ז'בוטינסקי 2, בני ברק
      נייד: 052-7144569; מייל: izchke@gmail.com

      • תודה. נכון, יחד עם זאת
        ברכה | 17/03/2016 10:08

        התורה אוסרת על אפליה בין אנשים "לא תטה משפט ולא תכיר פנים".
        כיצד התשובה שלך מתיישבת עם עיקרון מוסרי זה של התורה?

        ושאלה חשובה לא פחות: מה צריך לעשות נאשם חרדי, שנגדו הוגש כתב אישום ולא נגד שכניו שביצעו בדיוק את אותו הדבר? האם עליו להימנע מטענת הגנה לאכיפה בררנית, למרות שהמסגרת היא בית משפט ישראלי ולא ערכאה דתית?

        • לא תטה משפט
          טו"ר יצחק עמרני | 17/03/2016 10:15

          שלום לך,

          בנוגע ל: "לא תטה משפט", האיסור הוא על הדיין להטות את המשפט כלפי צד אחד. כמו כן בצדק תשפוט עמיתך, הוא הוראה לדיין לפשוט ע"פ דין! ולא לעשות הנחות או טובות לבעל דין אחד על משנהו.
          אבל, ה"בצדק" אין פירושו צדק אישי של השופט אלא צדק שווה לכולם.

          בנוגע לבית המשפט - היות והדין אינו מתנהל לפי הדין העברי אלא ע"פ חוק, אזי אתה רשאי לטעון כל טענת הגנה משפטית. ובכלל זאת טענה מן הצדק.

          בברכה,

          יצחק עמרני, טו"ר
          מנהל פורום בתי דין רבניים

          ז'בוטינסקי 2, בני ברק
          נייד: 052-7144569; מייל: izchke@gmail.com

          • עוד שאלה ברשותך
            ברכה | 17/03/2016 10:39

            שלום, ותודה

            שמתי לב שצמצמת את "לא תטה משפט" ו"בצדק תשפוט עמיתך", רק לשופטים/דיינים.
            השאלה היא האם הרעיון לא חל גם על מי שמחליט להעמיד אנשים למשפט, כגון: תובעים או פרקליטים?
            האם הכלל המוסרי הזה אינו צריך לחול לא רק בשלב של המשפט עצמו, אלא גם בשלבים שטרם המשפט. שהרי גם בשלב בו בוחנים האם להעמיד אדם זה למשפט ולא אחרים, ניתן לעשות אי צדק והטיית משפט?

            ושאלה אחרונה: האם אדם שהועמד לדין בערכאה של המדינה, ניתן לדרוש ממנו להתנהל על פי המשפט העברי, כלומר לא לטעון לאכיפה בררנית שמשמעותה היא הלשנה על אחרים?

            ושוב תודה!

            • לא תטה משפט
              טו"ר יצחק עמרני | 17/03/2016 12:12

              הפרטליטות אינה גוף ששופט, אלא גוף שבוחן האם במעשים יש מקום לבירור משפטי או לא וזאת ע"פ הראיות הקיימות בתיק.

              לא תטה משפט ובצדק תשפוט עמיתך זו הוראה לדיין שיושב על כס השיפוט.

              הדין הפללי אינו מתנהל ע"פ הדין העברי, הוא אפ' הדין הכי קיצוני לדין העברי. במידה ואדם מועמד לדין פלילי זכותו להעלות טענת הגנה.

              בברכה,

              יצחק עמרני, טו"ר
              מנהל פורום בתי דין רבניים

              ז'בוטינסקי 2, בני ברק
              נייד: 052-7144569; מייל: izchke@gmail.com