בעלי מניות בחברה

  • שותף בחברת חדשה
    דויד | 13/03/2014 09:46

    שלום רב
    בחברה החדשה שבה אני עובד החליטו לתת לי חמישה אחוז שותפות כמניות ממציא (אין לי מושג אם זה המונח המדיוק), ללא תשלום שלי.
    זה אומר שאם החברה תמכר אני אקבל חמישה אחוז מהמכירה?
    ויותר מדאיג- האם זה מפיל עליי אחריות עסקית למקרה שבה החברה תהייה בחובות או תסגר?
    תודה מראש
    דויד

    • בעלי מניות בחברה
      עו"ד רועי רחמים | 13/03/2014 14:42

      דויד שלום,

      מדבריך עולה שהוקצו לך מניות בשיעור של 5% מחברה מסוימת.  במקרה של מכירת החברה - אתה תהא זכאי לקבל תמורה רק אם ירכשו גם את מניותך. ישנם מספר מנגונים משפטיים שמטרתם לאפשר לך ליהנות ממכירה עתידית של החברה (Tag Along, Bring Along).

      שים לב, שאחוזים שהוקצו לך עכשיו עשוים להיות מדוללים בהמשך במידה והחברה תבצע הקצאת מניות נוספת (גם למצב זה ישנם מנגונים המונעים דילול (Anti-Dilution)).

      בכל מקרה, שתי הסוגיות הללו צריכות להיות מוסדרות היטב בהסכם הקצאת המניות וככל שלא יוסדרו אתה עשוי להיפגע.

      לגבי חובות ואחריות - ככלל, החברה הינה יישות משפטית נפרדת לפי דיני החברות. עם זאת, ככל שיבוצע ויושלם הליך של הרמת מסך ההתאגדות אתה עשוי לחוב בחלק מחובותיה.

      בברכה,

      רועי רחמים, עו"ד

      רועי רחמים - משרד עורכי דין

    • מצטרף לתגובה ומוסיף עליה
      ofer309 | 15/03/2014 20:43

      המילה בע"מ מחסנת אותך מתביעות שהחברה יוצרת. על מנת לפעול נגדך (לא פשוט בכלל) יהיה על המעוניין לבצע הליך "הרמת מסך" וחובת ההוכחה עליו, לא פשוט בכלל.

    • מניות לעובד
      עו"ד טלי קסלר | 16/03/2014 11:00

      קודם כל ההחלטה הזו טובה מבחינתך שכן משמעותה היא שמעסיקייך רואים בך שותף לדרך.
      לפעולה שאתה מתאר יש משמעויות משפטיות ומשמעויות כלכליות (מדובר באירוע מס).
      לפני שהדברים מיושמים כדאי להתייעץ עם עורך דין ובמידת הצורך גם עם רו"ח כדי לוודא שאתה נהנה מהפירות ומשלם עליהם כמה שפחות (אם בכלל).

      בברכה,
      עו"ד טלי קסלר
      מנהלת פורום יזמות עסקית

    • תשובה
      ניר שושני, עו"ד | 25/03/2014 15:02

      דוד שלום,
      ממליץ בחום לוודא שההקצאה מבוצעת תחת מסלול רווח הון בהתאם לסעיף 102 לפקודת מס הכנסה (הקצאה באמצעות נאמן).
      בצורה הזאת קורים שני דברים:
      א. תימנע מאירוע מס במועד ההקצאה, ואירוע המס ידחה למועד המימוש.
      ב. המס שיוטל עליך יהיה מס הוני ולא פירותי כמו על הכנסה רגילה (דהיינו 25%)
      בכבוד רב,
      ניר שושני, עו"ד

      • תודה
        דויד | 26/03/2014 16:51

        תודה לכם
        החברה שלי מאוד צעירה ומבולגנת. אנחנו סטארט אפ ולא חברה יצרנית- לכן בכל מקרה מדובר על הכנסה עתידית ממכירה של החברה
        הם הציעו באופן זמני להעביר אליי חלק מהחברה בעברה פשוטה (מסמך רגיל- הנה חמישה אחוז שלך, בערך)- האם אני צריך ליזום את כל כתיבת החוזים וההסכמים בנינו או שאני יכול להעביר את החלק אליי ואחכ לדאוג לכל הפרוצדורה?
        ושוב תודה