חידוד ...

  • שותף סורר
    ניר | 17/11/2013 02:27

    שלום,
    הקמתי רעיון קטן לעסק נחמד, ולאחר כחצי שנה של עבודה שראיתי שאני לא מסוגל למכור את המוצר הכנסתי שותף נוסף על תקן איש שיווק ומכירות.
    כל ההתקשרות ביננו נעשתה בעל פה וללא כל חוזה כתוב המסדיר את התנאים.
    הסכמנו על חלוקה של 50% שווה בשווה ביננו.
    בינתיים עברה כחצי שנה ונראה כי לשותף "נגמר הסוס" והוא כבר לא מבצע את חלקו מה שמשאיר אותי עם עסק לא מתפקד. בכל התקופה לא הגיע שום לקוח כתוצאה מעבודת השותף. הצעתי לו שלעת עתה אני אמשיך במכירות בעצמי ולא אתחלק איתו ברווחים ואם בעתיד הוא יהיה מעוניין אז יוכל לחזור לפעילות מלאה. ככל הנראה הוא לא מעוניין בתנאי הזה והוא מוכן ש"אקנה" את חלקו (הוצאות שהיו לו + שעות עבודה שנתן).  אני מוכן להחזיר לו הוצאות אבל לא לשלם לו שעות עבודה שהוא קבע להן תעריף מגוחך, במיוחד לאור העובדה שהוא זה שבוחר להפסיק לעבוד, וכל מה שקיים בעסק כרגע הגיע כתוצאה ישירה מעבודה שלי. מה האפשרויות שלי? האם יש לי זכויות במידה ושותף פשוט מחליט שאין לו כרגע זמן בשביל החברה?

    • חידוד ...
      ניר | 17/11/2013 09:38

      האם ניתן לראות בעצם כך שהשותף משעה את פעילותו לחודשיים ויותר כהפרת חוזה? (כי בעצם הייתה הנחה מלכתחילה שכל שותף יתרום את חלקו בפרוייקט).
      אדגיש שוב שאין שום הכנסות בפרוייקט הזה בינתיים והשאלה היא רק לגבי הכנסות עתידיות.

    • תגובה
      ניר שושני, עו"ד | 17/11/2013 10:56

      ניר בוקר טוב,
      ראשית, העובדה שאין הסכם כתוב, אינה אומרת בהכרח שאין הסכם מחייב בינכם (אם אם יש ויכוח על היקפו). חסרים בדברים שתארת קצת יותר פרטים על היקף אותן הסכמות.
      שנית, אם הייתה הסכמה מחייבת על מתן תפוקה מסויימת מצד השותף כנגד מתן זכויות בעסק, והשותף לא ביצע אותה (לרבות השעייה לתקופה ממושכת בלי סיבה נראית לעין) הרי שהוא בהפרת ההסכם הבלתי כתוב בינכם.
      שלישית, האם העסק נוהל במסגרת ע.מ/חברה/שותפות ? כדי לתת תשובה איך מפרקים את החבילה, צריך להבין, כיצד ארזתם אותה.
      רביעית, האם להערתך קיים שווי לעסק כמות שהוא היום?
      צריך קצת יותר אינפורמציה, כדי לתת לך תשובה מסודרת בנוגע לאפשרויות שעומדות לרשותך.
      אשמח לסייע,
      בכבוד רב,
      ניר שושני, עו"ד

      • הבהרות
        ניר | 17/11/2013 12:27

        ראשית תודה על התשובה.
        הייתה הנחה סמויה שכל שותף יתן את חלקו (לא סוכם על כמות מדוייקת של שעות ולא סוכמו יעדים, כגון הכנסת X לקוחות בחודש, אבל מן הסתם בעצם הכנסתו לשותפות הייתה הנחה כי עליו לעבוד במשהו, ולפי הודעתו הנוכחית הוא לא מסוגל לעבוד לפחות בחודש הקרוב, וזאת לאחר חודש שהוא כבר לא עובד = חודשיים לפחות של חוסר יכולת מצידו לעבוד עקב תעדוף נמוך בסדר עדיפויות האישי שלו ).
        העסק לא נוהל השום צורה רשמית (כלומר לא רשמנו חברה, ולא שותפות... הרעיון היה לראות שהעסק "מתניע" ולאחר מכן להסדיר את הכל בצורה בירוקרטית - מעבר לזה הכל היה בעל פה בלבד, והוסכם על "שותפות" על כל המשתמע מהמילה הזו ).

        לעסק כמו שהוא היום קיים שווי של המוצר - וזה היה המצב גם לפני כניסת השותף. הוא רק היה אמור למכור את המוצר. את הפיתוח אני עשיתי מאפס לחלוטין.

    • שותף סורר
      עו"ד טלי קסלר | 17/11/2013 11:57

      העובדה שאין ביניכם הסכם בכתב בעייתית מאוד.
      ברור שלא מדובר ב"חתונה קתולית" אבל פירוק החבילה במקרה כזה די מורכב, במיוחד אם הצד השני אינו משתף פעולה ודרישותיו אינן סבירות.
      אני ממליצה לך בחום לפנות לעורך דין שבקיא בתחום הזה כדי שייתן לך ייעוץ לגבי האפשרויות העומדות לרשותך בנסיבות הקיימות וילווה אותך צעד צעד בתהליך הזה.

      • תודה על תשובתך טלי  לת
        ניר | 17/11/2013 12:29