אתר הפורומים המשפטיים יש לך שאלה משפטית? קבל תשובה מעורך דין

התיישנות תביעה נגררת להרשעה

  • תביע אזרחית נגררת
    רומן בורמן | 08/03/2018 11:47

    שלום.
    האם אני יכול להגיש תביע אזרחית נגררת לפלילים למרות  שעברו מעל 7 שנים מאז התקיפה ? אני רוצה לציין שבתביע פלילית התוקף הורשהע לאחרונה. 
    תודה.

    האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
    מסך מלא השב

    • התיישנות תביעה נגררת להרשעה קישור
      עופר בן אברהם | 08/03/2018 16:54

      סעיף 77 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], שכותרתו: “סמכות אזרחית נגררת לפלילית", קובע:
      “(א) הורשע אדם בבית משפט שלום או בבית משפט מחוזי והוגשה נגדו - ונגדו בלבד - תביעה אזרחית בשל העובדות המהוות את העבירה שבה הורשע, מוסמך השופט או המותב שהרשיעו, לאחר שפסק הדין בפלילים הפך לחלוט, לדון בתביעה האזרחית, אם ביקש זאת מגיש התביעה; לענין זה מוסמך בית משפט מחוזי לדון גם אם התביעה לפי שוויה היא בתחום סמכותו של בית משפט שלום.
      “(ב) שר המשפטים יקבע בתקנות את סדרי הדין בתביעה האזרחית, לרבות הוראות בדבר המועד והדרך להגשת התביעה וההליכים בערעור”.
      ובהתאם לכך נקבע בתקנה 17(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, כי תביעה נגררת תוגש לבית המשפט תוך תשעים ימים לאחר שפסק הדין בפלילים הפך לחלוט.
      למיטב הבנתי, תשעים הימים האמורים צריכים להיות בתוך תקופת ההתיישנות, משמע (במקרה שלך): אם חלפו שבע שנים ממועד התקיפה, ואין חריג מהקבועים בחוק ההתיישנות המאריך את התקופה, זמנך עבר (ראה גם השאלה והתשובה המקושרות מטה).
       

      כאן

      האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
      מסך מלא השב

      • ברור נוסף
        רומן בורמן | 09/03/2018 18:17

        קראתי באחד האתרים המשפטיים שבמידה והנאשם הודה במזגרת הסדר טיעון ולא נוהלו הוכחות בתיק הפלילי אז לפי חוק ההתיישנות מרוץ הזמן מתחיל מרגע שהנאשם הודה אפילו עם כבר חלפה תקופת ההתיישנות . יש אמת בדבר ??? תודה על תשובתך.

        האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
        מסך מלא השב

        • השפעת הודאה בזכות התובע על ההתיישנות
          עופר בן אברהם | 10/03/2018 10:45

          1. כאמור בתשובתי הקודמת ובמקושרת אליה, תקופת ההתיישנות הרגילה עשויה להתארך במקרים חריגים, ואחד מהם מצוין בסעיף 9 לחוק ההתיישנות: “הודה הנתבע, בכתב או בפני בית משפט, בין בתוך תקופת ההתיישנות ובין לאחריה, בקיום זכות התובע, תתחיל תקופת ההתיישנות מיום ההודאה; ומעשה שיש בו משום ביצוע מקצת הזכות, דינו כהודאה לעניין סעיף זה". אך שים לב לסיפא של הסעיף: “בסעיף זה, 'הודאה' - למעט הודאה שהיה עמה טיעון התיישנות". על כן, בתשובה לשאלתך, צריך לבדוק אם באותו הסדר טיעון הודה הנתבע בעובדות המלמדות על חבותו, אך כפר בחוב עצמו בטענה שהתיישן, או שהודה בעובדות בלי סייג כאמור; רק במקרה האחרון תתחיל תקופת ההתיישנות מיום ההודאה.
          2. איתרתי באמצעות מנוע חיפוש את אותה תשובה שהזכרת, שניתנה באתר אחר, ואני חולק גם על מסקנת המשיב שם, עו"ד איציק שדה, ש"כאשר מדובר בהליך פלילי, בגין אותה פגיעה בפרטיות, למעשה עילת התביעה נוצרת עם התגבשות ההרשעה בביצוע הפגיעה בפרטיות, ועל כן מירוץ ההתיישנות מתחיל מיום הכרעת הדין". מסקנה זו הייתה נכונה לאותו עניין, שנדון בפסק הדין שהמשיב הפנה אליו (ת"א [שלום, אשדוד] 1254/99, שמעיה נגד אביעוז), לא בשל עצם ההרשעה, אלא משום שבהרשעה התגלתה לתובע עובדה, שבלעדיה לא התגבשה עילת התביעה. השופטת הסתמכה על סעיף 8 לחוק ההתיישנות, הקובע, כי אם "נעלמו מן התובע העובדות המהוות את עילת התובענה, מסיבות שלא היו תלויות בו ושאף בזהירות סבירה לא יכול היה למנוע אותן, תתחיל תקופת ההתיישנות ביום שבו נודעו לתובע עובדות אלה". אבל אין בחוק ההתיישנות הוראה גורפת, שלפיה משפט פלילי בשל עבירה עוצר את מירוץ ההתיישנות של תביעה אזרחית בשל אותה עבירה (קיימת הוראה כזו רק לגבי עבירת התעללות בקטין, ועבירות מין מסוימות, שבוצעו בקטין או באדם שטרם מלאו לו עשרים ואחת שנים, בסעיף 18ב לחוק).
           

          האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
          מסך מלא השב

          • נ"ב: באותו עניין אביעוז הורשעה בכלל בדין משמעתי
            עופר בן אברהם | 10/03/2018 12:28

            ולא פלילי, אבל זה לא משנה את מהות תשובתי.

            האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
            מסך מלא השב

          • תיקון קל והבהרה
            עופר בן אברהם | 11/03/2018 15:21

            גם לגבי העבירות שציינתי בסוגריים בסיפא של התשובה (עבירת התעללות בקטין, ועבירות מין מסוימות, שבוצעו בקטין או באדם שטרם מלאו לו עשרים ואחת שנים) משפט פלילי אינו עוצר את תקופת ההתיישנות של תביעה אזרחית על אותה עבירה, אך הוא עשוי להאריך את התקופה, שכן לפי סעיף 18ב לחוק ההתיישנות, התקופה לא תסתיים לפני שעברה שנה מהיום שפסק הדין בהליך הפלילי נעשה חלוט. כלומר: אם פסק הדין נעשה חלוט בתוך תקופת ההתיישנות, ונותרה שנה או יותר עד תום התקופה, המשפט הפלילי אינו מעלה ואינו מוריד לעניין ההתיישנות האזרחית.
             

            האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
            מסך מלא השב

            • 90 הימים לא צריכים להיות לפני חלוף 7 שנות התיישנות
              אליפז הנעמתי | 12/03/2018 13:55

              נפגע עבירה רשאי לתבוע אזרחית בשני מסלולים
              הראשון - בתביעה אזרחית רגילה - שבה חלים כללי ההתיישנות הרגילים כפי שציינת, על פי חוק ההתיישנות.
              והשני - תביעה אזרחית נגררת - שלגביה יש תקופת התיישנות ספציפית של 90 יום על פי תקנה 17(ב) לתסד"א.

              הוראת תקנה 17(ב) היא מכוח חוק מסמיך (חוק בתי המשפט) ולכן היא גוברת על חוק ההתיישנות בהיותה הוראת חוק ספציפית הגוברת על הוראה חוק כללית.
              גם נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות הדגישה בפסק דין, שיש תמיד בידי נפגע עבירה הזכות לתבוע בתביעה אזרחית נגררת ללא סייג של התיישנות -

              "...שמורה לנפגעי העבירה הזכות להגיש תביעה אזרחית לפיצוי בגין מלוא הנזקים שנגרמו להם, תוך הסתמכות על מנגנון התביעה הנגררת וכן על החזקה הקבועה בסעיף 42א(א) לפקודת הראיות לעניין האחריות"
              [דנ"פ (עליון) 5625/16 אסרף קארין ואח'  נ'  מדינת ישראל]

              לכן, לא יתכן שיהיו שני סוגים של נפגעי עבירה, כאלה שיוכלו לתבוע בתביעה אזרחית נגררת וכאלה שלא, בשל ההתיישנות.


              האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
              מסך מלא השב

              • דעתך יפה והגיונית, אך אינה נתמכת בחוק ובפסיקה
                עופר בן אברהם | 12/03/2018 20:45

                1. לדעתי, אילו רצה המחוקק לקבוע, שניתן להגיש תביעה אזרחית נגררת גם אחרי תקופת ההתיישנות, היה צריך לומר זאת במפורש. בדיוק כמו שאמר במפורש, בסעיף 77 לחוק בתי המשפט, כי תביעה כזו ניתן להגיש לבית המשפט המחוזי, שהרשיע את הנתבע, גם אם התביעה לפי שוויה היא בתחום סמכותו של בית משפט שלום. אבל מאחר שלא מצאתי שום פסק דין שנאמרו בו דברים ברורים וחד-משמעיים בעניין זה, סייגתי את תשובתי במלים: “למיטב הבנתי".
                2. אתה מצטט מדברי השופטת (כתוארה אז, עדיין לא הנשיאה) אסתר חיות, בדיון נוסף פלילי 5625/16, שלפיהם "שמורה לנפגעי העבירה הזכות להגיש תביעה אזרחית לפיצוי בגין מלוא הנזקים שנגרמו להם, תוך הסתמכות על מנגנון התביעה הנגררת...” (סעיף 30 לחוות דעתה). למעשה, אלה דברים שהביאה השופטת חיות מדברי השופטת דפנה ברק-ארז בערעור, מושא הדיון הנוסף שאליו הפנית. אך לא נאמר בציטוט זה, וגם לא במקום אחר באותו פסק דין ואף לא בפסק הדין בערעור, כי שמורה לנפגעים הזכות להגיש את התביעה גם אחרי תקופת ההתיישנות. לעומת זאת:
                3. באותו פסק דין, בסעיף 15 לחוות דעתה, אומרת השופטת חיות: “בהתאם, ועוד בטרם ניתן פסק הדין בעניין אסף, קבע בית משפט זה כי אין פסול בחיוב עבריין לפצות את קורבנו במשפט פלילי גם כאשר המשפט האזרחי אינו מאפשר זאת (באותו מקרה בשל התיישנות)...” ואומר השופט נועם סולברג בסעיף 17 לחוות דעתו: “הלכה ותיקה היא שניתן לחייב מורשע לשלם פיצוי גם כאשר מנקודת מבט אזרחית חלה התיישנות על עילת התביעה הנזיקית...” משמע: בהחלט ייתכן מצב, שתקופת ההתיישנות האזרחית חלפה, בעוד ההליך הפלילי נמשך, כך שלא ניתן להגיש אחריו תביעה נגררת, אך אפשר באותו הליך לפצות את נפגע העבירה בהתאם לסעיף 77 לחוק העונשין (שים לב לא לבלבל בינו לבין סעיף 77 לחוק בתי המשפט, העוסק בתביעה נגררת).
                 

                האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
                מסך מלא השב

                • ולהלן התמיכה בחוק . . .
                  אליפז הנעמתי | 12/03/2018 23:23

                  1. חוק בתי המשפט בסעיף 77(ב) קובע לגבי המועד שבו תוגש תביעה נגררת - ציטוט -
                  "שר המשפטים יקבע בתקנות את סדרי הדין בתביעה האזרחית, לרבות הוראות לגבי המועד..."

                   החוק לא משאיר את זה "באוויר", הוא אומר במפורש שמה ששר המשפטים יקבע לגבי מועד ההגשה - כאילו נקבע בחוק עצמו, והשר קבע בתקנה 17(ב) "תוך תשעים ימים מיום שפסק הדין בפלילים הפך חלוט"
                  ומה אומר על כך חוק ההתיישנות?
                  בסעיף 27 הוא קובע - "אין חוק זה בא לפגוע בתקופת ההתיישנות הקבועה לענין פלוני בדין אחר..."
                  ו- "דין" מוגדר בחוק הפרשנות "חוק או תקנה"

                  2. אין טעם להתייחס לחוות דעתו של השופט סולברג שהיתה שם דעת מיעוט - מבלי לפגוע חלילה בכבודו הרם של כבודו.


                  האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
                  מסך מלא השב

                  • השר הוסמך לקבוע מועד, לא תקופת התיישנות
                    עופר בן אברהם | 13/03/2018 11:46

                    1. בסעיף 77 לחוק בתי המשפט הוסמך שר המשפטים לקבוע את סדרי הדין והמועד להגשת תביעה נגררת. אבל הוא לא הוסמך, ודאי שלא במפורש, לקבוע תקופת התיישנות מיוחדת לתביעה כזו, כלומר: השר לא הוסמך לקבוע, שאפשר יהיה להגיש את התביעה גם אם חלפה תקופת ההתיישנות.
                    2. בדיון הנוסף שאליו הפנית היה השופט נועם סולברג בדעת מיעוט בשאלה אחרת מזו שעליה אנחנו מתווכחים כאן (השאלה אם מותר לחרוג מסכום הפיצוי המרבי, הקבוע בסעיף 77 לחוק העונשין, כאשר הפיצוי ניתן ליותר מנפגע עבירה אחד). עובדה זו (שהיה בדעת מיעוט באותה סוגיה) אינה גורעת דבר מטענה עובדתית שלו, שאותה ציטטתי: “הלכה ותיקה היא שניתן לחייב מורשע לשלם פיצוי גם כאשר מנקודת מבט אזרחית חלה התיישנות על עילת התביעה הנזיקית...” ומה גם שהשופטת חיות, שהייתה בדעת הרוב, אף היא אמרה משפט דומה, וגם אותו ציטטתי: “בהתאם, ועוד בטרם ניתן פסק הדין בעניין אסף, קבע בית משפט זה כי אין פסול בחיוב עבריין לפצות את קורבנו במשפט פלילי גם כאשר המשפט האזרחי אינו מאפשר זאת (באותו מקרה בשל התיישנות)...”
                    3. כדי שהדברים יהיו ברורים יותר, הרי לך גם מה שנאמר בעניין אסף (רע"פ 2976/01, בתיה אסף נגד מדינת ישראל) על אותה הלכה קודמת שנפסקה (סעיף 14 לחוות דעתה של השופטת מרים נאור, שבו גם מצוטטים דברי השופט אליהו מצא מ- ע"פ 3818/99, פלוני נגד מדינת ישראל):
                    “לאחרונה, ניתן בבית משפט זה פסק הדין בפרשת פלוני... צעיר התלונן, שנים רבות לאחר מעשה, על עבירות מין שביצע בו אביו החורג. האב הורשע בדין. בית המשפט המחוזי (בדעת רוב) חייב את האב לשלם למתלונן פיצוי. שופט המיעוט סבר שפסיקת הפיצוי עוקפת את הוראות חוק ההתיישנות שאינן מאפשרות עוד לבן להגיש תביעה אזרחית. בית משפט זה אישר את הפיצוי שנפסק. וכך קבע השופט מצא:
                    'איני רואה פסול בחיוב עבריין לפצות את קורבנו, בגדר המשפט הפלילי, גם כאשר המשפט האזרחי אינו מאפשר זאת (בין בשל התיישנות ובין מסיבות אחרות)...'”
                     

                    האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
                    מסך מלא השב

                    • הסבר על הנאמר
                      רומן בורמן | 13/03/2018 12:02

                      אני מבין שהנושא עורר עניין רב  אבל אני בלי השכלה משפטית מתקשה להבין כן אפשר או אי אפשר לתבוע פיצויים בטביעה נגררת או בכל דרך אחרת? . הרי זה מובן שהתוקף התחמק מהדיונים אולי בגלל הסיבה הזאת כדי לעבור את תקופת ההתיישנות . הדיון נקבע לראשונה ל 2015 והמשפט היה ב 2018 .

                      אני רוצה לציין שאני פניתי  למספר עו"ד בתחילת הדרך אך הם לא עשו דבר  שכן המתינו לפסק דין כדי לתבוע בנגררת.(לא רצו לעבוד קשה)

                      אך אני בתור אזרח יכול לתבוע פיצויים במצב זה ???  הנזק הוא משמעותי ביותר . 

                       

                      האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
                      מסך מלא השב

                      • הסבר נוסף לבקשתך
                        עופר בן אברהם | 17/03/2018 10:45

                        שלוש הן הדרכים לחייב את מי שהורשע לפצות את נפגע העבירה:
                        (א) חיוב בפיצוי בהליך הפלילי בהתאם לסעיף 77 לחוק העונשין. פיצוי כאמור נפסק לפי שיקול דעת בית המשפט, בדרך כלל לפי בקשת התובע, והוא נחשב כעזרה ראשונה. לנפגע העבירה, מאחר שאינו צד למשפט הפלילי, אין זכות לערער על כך שלא נפסק לו פיצוי, או שהפיצוי נמוך מדי, אך הפיצוי, אם נפסק, אינו גורע מזכותו להגיש גם תביעה אזרחית לפיצוי נוסף על מלוא נזקיו.
                        (ב) תביעה אזרחית רגילה. בדרך כלל התקופה שבה מתיישנת תביעה כזו (בשאינו מקרקעין) היא שבע שנים מהיום שנולדה העילה, בהתאם לסעיף 5(1) ו- 6 לחוק ההתיישנות. אבל, כפי שהובהר לך לעיל, החוק מפרט לא מעט חריגים שעשויים להאריך את התקופה, ולמשל: אם הודה הנתבע, בכתב או בפני בית משפט, בזכות התובע, או שהודה בעובדות כך שמשתמעת מההודאה הכרה בזכות, והוא לא סייג את הודאתו בטענה שחובו התיישן, תקופת ההתיישנות מתאפסת ומתחילה מחדש ממועד ההודאה (סעיף 9 לחוק).
                        (ג) תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים בהתאם לסעיף 77 לחוק בתי המשפט ותקנה 17 לתקנות סדר הדין האזרחי. תביעה כזו אפשר להגיש תוך תשעים יום לאחר שפסק הדין בפלילים נעשה חלוט (קרי: סופי, שלא ניתן עוד לערער עליו). אבל, כפי שראית, חלוקות הדעות ביני לבין הגולש אליפז הנעמתי בשאלה אם אפשר להגיש תביעה כזו גם לאחר שחלפה תקופת ההתיישנות. אם תגיש, אפשר שהנתבע (או בא כוחו) לא יטען כלל שתביעתך התיישנה, משום שגם הוא יסבור, שתקופת ההתיישנות הרגילה אינה חלה על תביעה נגררת; ואם יטען, מה יפסוק השופט במחלוקת, איני מתיימר לדעת. ודוּק: “אין נזקקים לטענת התיישנות אם לא טען הנתבע טענה זו בהזדמנות הראשונה לאחר הגשת התובענה" (סעיף 3 לחוק ההתיישנות).
                         

                        האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
                        מסך מלא השב

                        • הערה
                          עופר בן אברהם | 26/05/2018 20:40

                          הכלל, שנפגע עבירה, מאחר שאינו צד למשפט הפלילי, אין לו זכות לערער על כך שלא נפסק לו פיצוי, או שהפיצוי נמוך מדי, אינו חל על קובל (בהליך של קובלנה פלילית), משום שהקובל הוא כן צד למשפט.


                          האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
                          מסך מלא השב

קבל עכשיו ייעוץ משפטי אישי
     

לייעוץ ראשוני טלפוני חייג: 077-9973868
ליעוץ אישי עם עו"ד
 
 
 
הודעות אחרונות
  • פורום דיני עבודה 16/04/2024 | 22:59 ספירת מניין הימים בבית דין אזורי לעבודה דחו את מועד הגשת תצהיר שלי ב30 יום. האם פגרת הפסח לא נספרת? כך שלמעשה יש לי...
  • פורום צרכנות | תביעות קטנות 16/04/2024 | 17:56 מוצר פגום קניתי מוצר (קני במבוק) בחנות ראיתי שיש שם כאלו שחורים, נראה כאילו ירד עליהם גשם והתעפשו, אמרתי למ...
  • פורום ביטוח לאומי 16/04/2024 | 17:47 דמי לידה לאחר אבטלה שלוםהתפטרתי ב28.12.23 לאחר שלוש שנים במקום עבודתי, ולאחר חודש נכנסתי להריון. כיום, 16.4.24 מ...
  • פורום אתיקה מקצועית 16/04/2024 | 16:50 פנייה לוועדת אתיקה שלום.אני נמצאת בתהליך בוררות מול עו"ד שגבה ממני שכר טרחה מופרז.האם ניתן להגיש במקביל תלונה בנושא ...
  • פורום נדלן ודיני מקרקעין 16/04/2024 | 15:19 רישום דירה בטאבו דיור ציבורי שלוםאני אחרי רכישה של דירה בדיור הציבורי קיבלתי את החוזה שחתמנו נאמר לי מהמכר של עמידר שעד ח...
כניסה לפורומים המשפטיים
© כל הזכויות שמורות לעו"ד אדי סוברי, אתר הפורומים המשפטיים.
סקייטק