אתר הפורומים המשפטיים יש לך שאלה משפטית? קבל תשובה מעורך דין
ליעוץ אישי עם עו"ד
הודעות אחרונות
  • פורום דיני תעבורה 09:57   19/04/2024 דוח עירייה ת"א- על נסיעה בנתיב תחבו... שלום, קיבלתי צילום של דבר העבירה ( הרכב מצולם בצומת מרומזר ומאחוריו מסלול נתיב תחבו"צ) אני ג...
  • פורום בתי משפט 21:10   18/04/2024 אפשר לבקש כל מה שתרצה, השאלה אם הבק... וזה כבר עניין של גישה, כי יש רק אדם אחד שיתן לך תשובה חד משמעית על השאלה הזו. ואל כבודה/ו פונים ב...
  • פורום עורכי דין 18:58   18/04/2024 ערב ללווה חדל פירעון שלום ב 2016 חתמתי על ערבות בנקאית  הלוואה על סך 130000 ש"ח הלווה הוא אח שלי שלקח ה...
  • פורום נדלן ודיני מקרקעין 15:22   18/04/2024 פרוצדורה איפה יש פרוצדורה איך לנהל תביעה אצל המפקחת בטאבו ??? האם צריך להגיש תצהיר גילוי מסמכים, ומתי...
  • פורום פלילי 15:02   18/04/2024 יציאה לחו"ל שחרור מינהלי שלום רב,סעיף 68ה לפקודת בתי הסוהר קובע שדין שחרור מנהלי כדין שחרור על-תנאי. בחוק שחרור על תנאי בס...

מונה בן ממשיך למשק? תיקון כללי ההורשה בנחלה מחייב אתכם לבטל את מינוי הבן הממשיך

  • 10/07/2018
  •   מאת: עו"ד יעל פרי
  • צפיות: 7437
רשות מקרקעי ישראל (להלן: רמ"י) ערכה שינוי מהותי ומשמעותי בכללי הורשת הנחלה - שינוי שעל כל בעל נחלה להכירו. שאלות בנוגע לנושא? כנסו ל - פורום אגודות שיתופיות

השינוי:

ביטול העברת הזכויות בנחלה לבן הזוג בעת פטירה ובמילים אחרות, במקרה של פטירת אחד מבני הזוג, לא יועברו עוד זכויותיו לבן הזוג שנותר בחיים באופן "אוטומטי" כפי שנעשה עד כה, אלא על פי צוואה או על פי חוק הירושה והכל בכפוף למגבלות המפורטות בהסכם החכירה. בעלי הזכויות אשר מינו בן ממשיך לנחלה יידרשו לבטל את מינוי הבן הממשיך בטרם החתימה על חוזה החכירה.

רקע:

שאלת אופן העברת הזכויות בנחלה קבועה בהסכם החל על הנחלה. ישנם 2 סוגים עיקריים של הסכמים: ההסכם המשולש (הסכם בין רמ"י לאגודה השיתופית ולסוכנות היהודית) והסכם דו-צדדי (הסכם בין האגודה השיתופית לרמ"י).

אגודות אשר פרעו את חובם לסוכנות, עברו מההסכם המשולש להסכם הדו-צדדי. בעל הזכויות בנחלה כפוף להסכם החל על הנחלה ועליו להעביר את הזכויות בנחלה בין אם בחיים ובין אם לאחר פטירה בהתאם להוראות הקבועות בהסכם.

כך לשם הדוגמא, על פי ההסכם המשולש ניתן למנות בן ממשיך לנחלה. על פי ההסכם הדו-צדדי לא ניתן למנות בן ממשיך לנחלה. כך שהורים אשר מינו בן ממשיך, כאשר חל על הנחלה הסכם דו-צדדי הרי שהמינוי של הבן הממשיך בוטל עת לא ניתן למנות בן ממשיך בנחלה עליה חל ההסכם הדו-צדדי. הן על פי ההסכם הדו-צדדי והן על פי ההסכם המשולש כאשר אחד מבעלי הזכויות הולך לעולמו יועברו מלוא הזכויות לבן הזוג שנותר בחיים.

ההוראה בהסכם החל על הנחלה היא זו הקובעת כלומר, גם אם אחד מבני הזוג ערך צוואה בה קבע לדוגמא כי הוא מוריש את חלקו בנחלה (50%) לילדיו, הרי שלאחר פטירת בעל הזכויות, זכויותיו בנחלה עברו במלואם לבן הזוג שנותר בחיים וזאת למרות הוראות צוואתו. הסיבה לכך היא כי הוראות ההסכם החל על הנחלה גוברות על צוואה. בעקבות דרישת משרד המשפטים לשינוי בכללי ההורשה בנחלה שונו כללי ההורשה והם מופיעים בסעיף 15 לחוזה החכירה לדורות החדש וקובע כדלקמן:

"במקרה של פטירת החוכר יועברו כל זכויותיו בנחלה, ליורש על פי דין. היו מספר יורשים לנחלה, כי אז תעבורנה הזכויות לאחד היורשים שהוסכם על ידי שאר היורשים או שאושר על ידי בית המשפט כאמור בסעיף 114 לחוק הירושה."

ובמילים אחרות: לאור החלטות רמ"י לפיהם יוכל כל בעל נחלה לחתום מול רמ"י על הסכם חכירה לדורות אשר יחליף את הסכם המשולש/דו צדדי החל על הנחלה. במסגרת הסכם החכירה האישי יידרש בעל הנחלה לחתום על הוראת ירושה על פיה, בעת פטירת החוכר תועברנה כל זכויות בנחלה ליורש על פי דין (על פי צוואה או חוק הירושה).

על היורש אשר זכאי לקבל את הזכויות בנחלה לעמוד בכללי רמ"י. היה ולא עמד בהם יהא עליו להעביר את הזכויות שקיבל למי שיעמוד בכללי רמ"י. לאור תיקון כללי ההורשה בנחלה כאמור, הרי שההמלצה היא לבעלי נחלות לערוך ללא דיחוי צוואה הדדית אשר תבטיח כי בעת פטירה יועברו מלוא הזכויות לבן הזוג שנותר בחיים וזאת על מנת להבטיח כי מלוא הזכויות בנחלה תועברנה לבן הזוג שנותר בחיים ורק לאחר פטירת אחרון בני הזוג תועברנה הזכויות בנחלה לילדים.

שאלות בנוגע לנושא? כנסו ל - פורום אגודות שיתופיות
אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי; כמו כן התוכן דלעיל אינו מתיימר להיות מדויק ו'/או מקיף ו/או עדכני, והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.
© כל הזכויות שמורות לעו"ד אדי סוברי, אתר הפורומים המשפטיים.
סקייטק