צילום במסעדה והעלאת התמונה בפייסבוק- האם פגיעה בפרטיות?

  • שאלה לגבי חוק הגנת הפרטיות
    יפית | 03/07/2011 15:58

    שלום רב שתי שאלות לי בבקשה. 1. אם אדם צולם במקום פומבי-נאמר מסעדה או בית קפה ללא הסכמתו תוך שהוא מציין זאת ולאחר מכן המצלמים מעלים זאת לאתר פייס בוק, מהו הדין? האם עצם העובדה שהיה במסעדה שוות ערך להסכמתו לצילום? האם העובדה שהתנגד הן לצילום והן להעלאה לאתר מהוות פגיעה בפרטיות? אשמח לקבל תשובה כי מקריאת חוק הגנת הפרטיות לא הצלחתי להבין זאת. 2. מה נחשב רשות יחיד ומה נחשב רשות רבים?תודה מראש

    • צילום במסעדה והעלאת התמונה בפייסבוק- האם פגיעה בפרטיות?
      עו"ד יקי רנד | 03/07/2011 16:35

      מסעדה הינה רשות הרבים, ועל כן לכאורה ניתן לצלם את הסועדים מבלי לבקש את רשותם. עם זאת, במקרה בו המצולם התנגד בתוקף ומבעוד מועד, להעלאת תמונתו לפייסבוק, וחרף זאת המצלם העלה תמונתו, יש בכך כדי פגיעה בפרטיות.

    • פגיעה בפרטיות בצילום ובפרסום תצלום
      עופר בן אברהם | 04/07/2011 14:32

      1. בהקשר לפגיעה בפרטיות, רשות היחיד היא ביתו של אדם וכל מקום אחר, שאדם סביר מצפה שיכבדו בו את פרטיותו, למשל: דירה שכורה או חדר שכור בבית מלון שבהם הוא מתגורר, חדר שירותים במקום ציבורי (שעה שהוא משתמש בו), אולם שמחות, שנשכר לאירוע משפחתי (בזמן האירוע) וכדומה. רשות הרבים היא מקום ציבורי או מקום שפתוח ונגיש לציבור (גם אם הוא בבעלות פרטית, או שהכניסה אליו מותנית בתשלום). 2. פגיעה בפרטיות היא, בין היתר, צילום אדם כשהוא ברשות היחיד (סעיף 2(3) לחוק הגנת הפרטיות). 3. החוק אינו קובע, שגם צילום אדם ברשות הרבים הוא פגיעה בפרטיות, אבל צילום כזה יכול להיחשב בנסיבות מסוימות כ"בילוש או התחקות אחרי אדם, העלולים להטרידו, או הטרדה אחרת", ואלה מהווים פגיעה בפרטיות לפי סעיף 2(1) לחוק. לדעתי, כך זה במקרה שתיארת (צילום אדם כשהוא אוכל במסעדה חרף התנגדותו המפורשת). 4. גם אם הצילום עצמו מותר, פרסומו הוא פגיעה בפרטיות, אם: (א) הפרסום עלול להשפיל או לבזות את המצולם (סעיף 2(4) לחוק); או: (ב) הפרסום נעשה לשם רווח (סעיף 2(6) לחוק), משמע (לפי הפסיקה): למטרה שיווקית-מסחרית (אולם פרסום תמונות של ידוענים לשם רווח בלי הסכמתם, בהנחה שהם מעוניינים בפרסום, אך רוצים גם להרוויח ממנו, לא ייחשב כפגיעה בפרטיותם, אלא כעשיית עושר ולא במשפט; כך פסק בית המשפט העליון בעניין מקדונלד [ע"א 8483/02]). 5. החוק קובע, כי פגיעה בפרטיות אדם בלי הסכמתו היא עוולה (עילה לתביעה אזרחית), וכי רוב המעשים, המהווים פגיעה בפרטיות, אם נעשו במזיד, הם גם עבירות פליליות (סעיף 1, 4 ו- 5 לחוק). עם זאת, החוק אינו אוסר לחלוטין את הפגיעה בפרטיות. בסעיף 18 לחוק מפורטות הגנות, שעשויות לעמוד לנתבע או לנאשם בגין פגיעה בפרטיות, למשל, שהפגיעה נעשתה בתום לב (משמע: שהייתה סבירה ומידתית) כדי להגן על עניין אישי כשר של הפוגע (סעיף 18(2)(ג)), או שהיה בה עניין ציבורי המצדיק אותה (סעיף 18(3))..