תשובה - זכויות יוצרים בשיטת טיפול

  • זכויות יוצרים על שיטת טיפול חדשנית
    שרה | 21/04/2009 20:57

    יצרתי שיטה לפני כ7 שנים,עוזרת לאנשים רבים בזכותה, כיום אני מכשירה מטפלות בשיטה. איך יכולה לשמור על זכויות יוצרים קניין רוחני,?

    • תשובה - זכויות יוצרים בשיטת טיפול
      גיא קדם | 22/04/2009 08:52

      שרה שלום, כדאי להציג את פרטי השיטה לעו"ד מומחה בקניין רוחני או לעורך פטנטים, על מנת שיסייעו לך לקבוע האם השיטה היא בגדר יצירה הזכאית להגנת זכויות יוצרים, אמצאה פטנטבילית או רק בגדר רעיון שאינו מוגן בזכויות יוצרים. באופן כללי ניתן לומר, כי על פי הדין זכות יוצרים קיימת ביצירה מקורית שהיא יצירה ספרותית, יצירה אמנותית, יצירה דרמטית או יצירה מוסיקלית, המקובעת בצורה כלשהי, או בתקליט. השאלה מה נכנס לגדרה של כל קטגוריה היא שאלה שבעובדה וצריך לבחון את השיטה לגופה. אם מדובר רק ברעיון, הרי שהוא אינו מוגן בזכויות יוצרים. מאידך, אופן הביטוי, המימוש והיישום של הרעיון - כגון ספר או חוברת המפרטים את השיטה, מדגימים אותה ומיישמים אותה - כן מוגנים. באשר לפטנטביליות – על פי הדין אמצאה, בין שהיא מוצר ובין שהיא תהליך, בכל תחום טכנולוגי, שהיא חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית - היא אמצאה כשירת פטנט. אמצאה נחשבת לחדשה, אם לא נתפרסמה בפומבי, בין בישראל ובין מחוצה לה, בכפוף לתנאים שונים שנקבעו בחוק. ככלל, התקדמות המצאתית היא התקדמות שאינה נראית כעניין המובן מאליו לבעל מקצוע ממוצע על סמך הידיעות שכבר נתפרסמו. כאמור, כדאי להתייעץ בעניין עם מומחה בקניין רוחני או עם עורך פטנטים.

      • שיטה לטיפול - האם ניתן להגן בקניין רוחני
        עו"ד יריב קדם | 22/04/2009 09:36

        שרה שלום רב, כדי למקד אותך: הדרך היחידה להגן על שיטה הינה באמצעות פטנט, אך לא על כל שיטה. על פניו לא ניתן לרשום פטנט על השיטה שציינת, בין משום שהשיטה כבר נחשפה לעולם, ולכן כבר לא "חדשה", ובין משום שהיא עלולה להיפסל מכוח סע' 7(1) לחוק הפטנטים כ"תהליך לטיפול רפואי בגוף האדם".