תשובה - זכויות יוצרים על לוגו

  • זכויות יוצרים על לוגו
    ירון | 18/04/2009 14:39

    שלום, הבנתי שאם אני נעזר בתמורה לתשלום בשירותיו של גרפיקאי ליצירת תמונת לוגו ותמונות רקע לאתר, אז בתור ברירת מחדל זכויות היוצרים שייכות לגרפיקאי. איזה הסכם אני אמור ליצור עם הגרפיקאי בכדי להבטיח שזכויות היוצרים על העבודה שלו יהיו שלי? וגם לוודא שהוא לא מפר זכויות יוצרים באותן תמונות שהוא יוצר עבורי(למשל שימוש בפונטים מוגנים)? מה הניסוח הכללי של הסכם כזה? תודה!

    • תשובה - זכויות יוצרים על לוגו
      גיא קדם | 19/04/2009 12:29

      ירון שלום, הבנת נכון. חוק זכויות יוצרים, קובע בס' 33, כי - ככלל - היוצר של יצירה הוא הבעלים הראשון של זכות היוצרים ביצירה. קיים חריג לעניין יצירה שנוצרה על ידי עובד לצורך עבודתו ובמהלכה, שאז הבעלים של הזכויות הוא המעביד (אלא אם כן הוסכם אחרת). משמעות הדבר הינה, שאם הגרפיקאי צפוי להיות עובד שלך (דהיינו שכיר), הרי שממילא ברירת המחדל על פי החוק (ואלא אם הוסכם אחרת) היא, כי זכויות היוצרים ביצירה שנוצרה במסגרת העבודה הן שלך כמעביד. אם הגרפיקאי אינו עובד שלך אלא מספק שירותים לפי הזמנה, הרי שהחוק קובע בסעיף 35, כי ביצירה שנוצרה לפי הזמנה, הבעלים הראשון של זכות היוצרים בה, כולה או חלקה, הוא היוצר אלא אם כן הוסכם אחרת בין המזמין והיוצר במפורש או במשתמע. גם כאן קיים חריג שעניינו דיוקן או צילום של אירוע משפחתי או של אירוע פרטי אחר שנוצר לפי הזמנה, אבל להבנתי זה לא רלבנטי במקרה שלך. מכל מקום, החוק קובע, כי זכות יוצרים ניתנת להעברה בחוזה. חוזה להעברת זכות יוצרים או למתן רישיון ייחודי לגביה, טעון מסמך בכתב. במצב דברים זה עליך לוודא, כי בהזמנת העבודה מהגרפיקאי מצויין במפורש כי הוא מסכים לכך שכל זכויות היוצרים - מכל מין וסוג - ביצירה יעברו אליך ויהיו שלך באופן בלעדי לכל דבר ועניין, ללא כל הגבלה (מבחינת מקום או תקופה). קח בחשבון שקיים קושי להעביר את הזכות המוסרית של הגרפיקאי (דהיינו ששמו יופיע על היצירה ולא יעשה בה סילוף או פגם), וגם אם הוא העביר לך את זכויות היוצרים עדיין תעמוד לו הזכות המוסרית. לא תמיד אוכפים את זה, ולא תמיד היוצרים מודעים לכך, אבל זה המצב החוקי. שאלה אחרת היא כיצד להבטיח שהגרפיקאי עצמו לא יפר זכויות יוצרים ביצירה? יש לדרוש התחייבות כתובה והצהרה ברורה מצדו שהוא לא מפר זכויות יוצרים ושביצירתו בעבורך הוא לא יפר זכויות כאלה. אפשר גם לבקש המלצות מלקוחות קודמים ולראות רישיונות שיש בידיו. אפשר גם לקבוע פיצוי מוסכם אוטו' שיהיה עליו לשלם לך אם יתברר שהפר זכויות יוצרים. יש גם ביטוחים כנגד הפרת זכויות יוצרים, אבל הם יקרים למדי. צריך לזכור, שאם בסופו של דבר תתבע על הפרה בשל פעולות הגרפיקאי, תוכל אומנם לתבוע ממנו את הפיצוי המוסכם, אבל תתקשה להתגונן כנגד הפרת זכויות היוצרים בטענת תום לב או "תקנת השוק" (רכישה בתום לב ובתמורה ממי שעוסק במהלך עסקיו הרגיל במכירת נכסים מסוגו של הממכר). תום לב כשלעצמו אינו מהווה הגנה מפני תביעת הפרה, ובתי המשפט לא היו בהכרח החלטיים לגבי תחולת "תקנת השוק" על זכויות יוצרים. יחד עם זאת, לתום לב מצדך יכולה להיות השפעה משמעותית על גובה הפיצוי שיפסק לטובת הנפגע (אם יפסק). בהצלחה!

      • תודה רבה....
        ירון | 20/04/2009 22:36

        התשובה המפורטת. האם חשבונית שהגרפיקאי ממציא עבורי עבור עבודתו, עשוייה לעזור לי בגין תביעות עתידיות הקשורות לזכויות יוצרים?

        • תשובה לגבי חשבונית
          גיא קדם | 21/04/2009 07:06

          החשבונית עשויה לשמש אינדיקציה לכך שהוא היה ספק שירותים ולא עובד שלך. מעבר לכך, יש לבחון את התוכן של החשבונית והאם צויינו בה התחייבויות או הצהרות של הגרפיקאי באשר לבעלות בזכויות יוצרים ואי הפרתן. מאידך, כמו שהבהרתי קודם, אם הגרפיקי "בילף", הרי שהחשבונית כלשעצמה (ואפילו היה לך חוזה) לא בהכרח תרתיע צד ג' שזכויותיו הופרו מלתבוע אותך. למרות זאת, חשבונית עם הצהרות על זכויות יוצרים תוכל להעיד על תום ליבך ולדבר זה חשיבות בכל הנוגע לגובה הפיצויים שיפסקו על הפרה (אם בכלל יפסקו). נסה לקבוע פיצויים מוסכמים אותם ישלם הגרפיקאי אם יפר זכויות. זה עשוי להרתיע אותו...

          • תודה רבה!  לת
            ירון | 26/04/2009 07:22