הפצת מאמרים

  • הפצת מאמרים שפורסמו
    ד"ר פרידמן ארנון | 12/04/2009 08:00

    האם ניתן להפיץ מאמרים או פרקים עם שם הכותב מחומר שפורסם באינטרנט, בספרים או בכתבי עת לצורך מסחרי כמו למשתתפים בסדנה בתשלום או לקורס למידה ?

    • הפצת מאמרים
      עו"ד יריב קדם | 19/04/2009 13:14

      לא, לא ניתן לעשות זאת ללא הסכמה (שתהיה כפופה אולי לקבלת תמלוגים). ניתן לציין ציטטות מסויימות תוך הפניה למקור, על דרך שימוש הוגן, בתוך טקסט מקורי שלך, כפי שלשמחתי גם מקובל לעשות.

    • תשובה - הפצת מאמרים שפורסמו
      גיא קדם | 19/04/2009 15:06

      ד"ר פרידמן שלום, דיני זכויות יוצרים חלים על האינטרנט כפי שהם חלים על העולם "האמיתי". העובדה שיצירה פורסמה באינטרנט והיא נגישה למיליונים אינה אומרת בהכרח שאותה יצירה היא הפקר, ואיש הישר בעיניו יעשה בה. לגופו של עניין – חוק זכות יוצרים קובע, כי זכות יוצרים ביצירה היא הזכות הבלעדית לעשות ביצירה, או בחלק מהותי ממנה, פעולות שונות בהתאם לסוג היצירה, ובכלל זה העתקה, פרסום העמדה לרשות הציבור וכו'. במקביל, החוק מכיר בשורה של פעולות שהן בגדר שימושים מותרים ביצירה, אף כי במהלך הדברים הרגיל ניתן היה לצפות שפעולות אלה תוגדרנה כהפרה. ככלל, עשיית הפעולות העולות לכדי שימושים מותרים תהיה מותרת, אף בלא קבלת רשות מבעל זכות היוצרים ובלא תשלום תמורה. כמובן שהחוק קובע מבחנים שונים על מנת לקבוע האם עסקינן בשימוש מותר אם לאו. אחד השימושים המותרים השכיחים יותר הוא "שימוש הוגן". שימוש ביצירה למטרות כגון אלה: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך יהיה מותר אף בלא קבלת רשות מבעל זכות היוצרים ובלא תשלום תמורה, ובתנאי שעסקינן בשימוש הוגן. לצורך בחינה של הוגנות השימוש ביצירה, יישקלו, בין השאר כל אלה: (1) מטרת השימוש ואופיו; (2) אופי היצירה שבה נעשה השימוש; (3) היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה; (4) השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה. יש לשים לב שלא מדובר על רשימת מבחנים ממצה. בהחלט יתכן שבית המשפט יאמץ מבחנים נוספים, כגון תום ליבו של המשתמש. בית המשפט אף יכול לתת משקל שונה לכל אחד מהמבחנים בהתאם לנסיבות העניין. בארה"ב לדוגמא מושם דגש רב יותר על הערך הכלכלי של השימוש ביצירה ועל ההשפעה שלו על השוק הפוטנציאלי של היצירה. לסיכום, שימוש ביצירה מוגנת שעולה לכדי שימוש הוגן כהגדרתו בדין – כגון לצרכי לימוד עצמי או מחקר - הינו שימוש מותר. חשוב כמובן להקפיד שלא לשנות באופן מהותי את היצירה בה משתמשים, כמו גם על אזכור שמו של היוצר ומקום הפרסום המקורי. זאת, כדי למנוע הפרה של הזכות המוסרית של היוצר ביצירתו (הזכות ששמו של היוצר יקרא על יצירתו ושלא יבוצעו בה פעולות פוגעניות או מסלפות הפוגעות בכבודו או בשמו של המחבר). ככל שמורידים יצירות מהאינטרנט, כדאי גם לבדוק את תנאי השימוש הפסציפיים של כל אתר. לעיתים תמצא הקלות שונות - או הכבדות - מעבר למה שכתוב בחוק. הקלות או הכבדות אלה מחייבות בד"כ את הגולשים כחוזה בינם לבין מנהלי האתר.