זכויות יוצרים על פונטים

  • זכויות יוצרים של פונט
    אורלי | 17/01/2009 14:38

    אני סטודנטית לעיצוב גראפי וכל הנושא של זכויות יוצרים של פונטים מבלבל אותי. בעיקרון הייתי רוצה לדעת במידה ואני לוקחת פונט קיים (בסריקה ממודפס, או מקובץ מחשב) ומשנה אותו האם למעשה כבר לא חלים עליו זכויות יוצרים. אין לי כל כוונה לגנוב פונטים בצורה גורפת, וברגע שתהיה לי אפשרות כלכלית אני מתכוונת לקנות פונטים בצורה חוקית. אבל אני רואה אנשים כמו גוטמן ומעצבים אחרים שלוקחים פונטים קיימים ומשנים אותם (אם בכלל) מעט מאוד ומוכרים אותם כחדשים. ואני תוהה מה ההבדל בזה שאני אעשה את זה בעצמי. מידע נוסף: חוק זכויות יוצרים

    • זכויות יוצרים על פונטים
      עו"ד יריב קדם | 19/01/2009 18:57

      אורלי שלום רב, זכות יוצרים קיימת רק ביצירה שהיא מקורית, במובן זה שיש בה משהו מן היוצר עצמו (פנימיותו, תפיסת עולמו, השראה, וכו'), שבאו לידי ביטוי ביצירה. אם את לוקחת פונט קיים ומשנה אותו, משמע שאת מסתמכת באופן ממשי על יצירה של מישהו אחר. יצירה של מישהו אחר מקורה ממנו, לא ממך, ולכן זכות היוצרים אינה יכולה להיות שלך, ופעולה כזו היא הפרת זכויות היוצרים שלו ביצירה. פונטים הם נושא מיוחד בזכות יוצרים, כיוון שבעיצוב פונט יש לשמור על שיטתיות ועקביות של הסגנון בכל האותיות. מנסיון משרדי בנושא זכויות יוצרים על פונטים, אוכל להוסיף כי חלק מהפונטים בהם אנו משתמשים כיום על מעבדי התמלילים הממוחשבים, נוצרו בבתי מלאכה קטנים שעסקו בדפוס, הגהה, ומלאכת אמנות הכתיבה ביד, ומאחורי כל צורת אות, ומאחורי כל סגנון שנוצרו אז, עמדו אז בגאווה רבה אנשי ארץ ישראל של אותם ימים (חלק מלפני קום המדינה), שיצרו את הפונטים הללו לאור עששית, ממוחם הקודח. הזכויות בפונטים אלו הן שלהם ו/או יורשיהם, ומוטב להותיר בידם לא רק את מלוא הזכויות, אלא גם את הכבוד המגיע להם.

      • מידע נוסף אם אפשר
        אורלי | 20/01/2009 15:14

        תודה רבה על התשובה המהירה, אם זאת ביקשתי אינפורמציה בנושא החוק ולא שיחנכו אותיאני יודעת טוב מאוד מנסיון אישי כמה עבודה נכנסת בעיצוב פונט, וכאמור אין לי שום כוונה לפגוע בזכויות המעצבים אלא בבוא הזמן לרכוש את הפונטים ולהשתמש בהם כחוק. אני רק רוצה להבין את גבולות החוק כדי לא לעבור אותו, כמו שציינת את הפונטים במעבד התמלילים, אני מניחה שאתה מתכוון לפונטים של גוטמן. אז זה בדיוק מה שאני לא מבינה למה זה חוקי עבור גוטמן לקחת את פונט אהרוני (בין שאר הפונטים) אפילו לא לשנות לו את השם ולמכור אותו. כאשר יש פונט אהרוני זהה שחברת מסטר פונט מוכרת.אני יודעת שהשאלה שלי מאוד ארוכה אבל אם אפשר שאלה נוספת בנושא קרוב. כתוב בידיעון של המוסד לימודים שלי שהזכויות יוצרים על העבודות שלי שייכות באופן שווה למוסד ובמקרה כזה האם במידה ואני משתמשת בפונטים שהמוסד רכש באופן חוקי בעבודות שלי ומציגה אותם בתיק העבודות שלי לצורך מציאת עבודה תוך כדי ציון שהעבודות נעשו במסגרת הלימוד במכון. האם במקרה כזה אני מוגנת מבחינה חוקית מפני תביעות.

        • אורלי- חבל על אופן ההתבטאות
          תומר | 25/02/2009 12:32

          בגלל התבטאויות כמו זו שלך, אנשים נחמדים כמו עו"ד שענה לך נמנעיםמלשתף במידע. במקום לומר תודה.