רציו ואוביטר

  • שאלה
    סטודנט | 28/12/2011 10:46

    שלום רב, כשאני ניגש לחלץ רציו ואוביטר. אם אני צריך להתייחס לכל מה שאותו שופט או כרציו או כאוביטר? אם מישהו יכול לשפוך קצת אור על איך אני מבצע מהלך שכזה. האם כששופט מתייחס לחוות דעת פסיכולוגית כדרך אגב ובתמציתיות לעומת שופט אחר שמבסס את הכרעתו על חוות הדעת. האם אצל הראשון חוות הדעת היא אוביטר ואצל השני היא רציו? תודה רבה ויום טוב.

    • רציו ואוביטר
      עו"ד | 28/12/2011 13:09

      החלק מפסה"ד של שופט המכונה רציו הוא החלק שבו דן השופט בשאלות המשפטיות שהתעוררו במסגרת התיק ומכריע בהן, אוביטר הוא אמרות האגב בפסה"ד, שלא נחוצות להכרעה בתיק הקונקרטי. אוביטר אינו הלכה מחייבת, בשונה מרציו (בהנחה שדבריו של השופט ברציו שלו אכן התקבלו בדעת רוב). חוו"ד ככלל אינה רציו או אוביטר. חוו"ד, אם הבנתי אותך נכון, הייתה אחת מהראיות שהוגשו בתיק עליו אתה מדבר. חשוב לדעת שחוות דעת המוגשות לבימ"ש אינן מחייבות אותו ולעיתים אף יכולות להיחשב בלתי קבילות או חסרות משקל ראייתי, ולכן יש לשים לב מדוע כל שופט בוחר להתייחס באופן שונה לחוות הדעת. חוו"ד כשלעצמה אינה מהווה רציו או אוביטר. כדאי לך להיכנס גם לערכים אלו בויקיפדיה - שם הדברים כתובים בבהירות ובתמציתיות.

    • חילוץ רציו ואוביטר
      אדם אשכנזי, סטודנט למשפטים | 28/12/2011 22:02

      שלום רב, רציו הוא בעצם מהותו של פסה"ד, עת דנים בשאלה משפטית מסוימת. האוביטר, מבטא בעצם את אמרות "האגב" הנאמרות בפסק הדין. בהצלחה,

      • תודה על התשובות.. שאלה נוספת
        סטודנט | 29/12/2011 16:10

        צהריים טובים,תודה רבה על התשובות. בעת מתן ההכרעה השופט מציג חוות דעת הן מטעם הסנגוריה והן ומטעם הפרקליטות וכמו כן מאמרים וחוות דעת פסיכולוגים. השאלה שלי היא האם כשאני מחלץ אתהרציו הנימוק הוא כביכול נלקח מחוות הדעת של אותם טיעונים? כלומר השופט בוחר את הפרטים מתוך אותם טיעונים כחשובים להכרעה- רציו ומה שבעצם הוא חושב שלא מתאים לנושא הנדון הוא אוביטר?אודה לכם על העזרה.

        • המשך
          אדם אשכנזי, סטודנט למשפטים | 29/12/2011 16:19

          היי, ממה שהינך מתאר, אני ממש לא מתרשם ששתי חוות הדעת, הן מטעם ההגנה והן מטעם התביעה מהוות רציו. שהרי ניתוח כגון דא, הוא ככלל, ניתוח עובדתי. הנעשה כדי להכריע במחלוקות עובדתיות העולות בתיק מסוים. אך הרציו, יכול לנבוע משאלה משפטית הנוגעת לפסיכולוגיה, למשל. דוגמא: פרשת מיזאן, או פרשת ברנבלט. יתר על כן, אם אתה רוצה להעלות את מראה המקום של פסה"ד הנדון, כמובן שאוכל לחוות דעה יותר מעמיקה. בהצלחה, נ.ב.: קח בחשבון כי את שאמרתי, אני מבסס אך על העובדות שמסרת.

          • מראה מקום
            סטודנט | 29/12/2011 17:03

            ע"פ 9369/07 אנסטסיה מיקל נ' מ"י (פסק הדין המשלים 19.2.07)את התשובות לשאלות המשפטיות השופטים מנמקים דרך חוות הדעת של הפסיכולוג או של טיעוני הצדדים, אך כל שופט בוחר להסתכל על הדבר בדרך שונה.

            • דבר נוסף
              סטודנט | 29/12/2011 17:11

              מעריך את העזרה שלך!אם תוכל להסביר לי כיצד אני מתייחס לשופטת שנמצאת בדעת המיעוט. הרציו שלה הוא אך ורק הנימוקים שתואמים את אלה של דעת הרוב ?תודה רבה!