המומחה כתב חוות דעת. האם הוא צריך גם להגיע לבית המשפט?

  • עדים
    שני | 23/10/2018 12:16

    היי,
    סדר דין מהיר. יש לי חוות דעת של מומחה. בית המשפט קבע כי עד שלא ניתן לקבל ממנו תצהיר, ויש כוונה להעידו לא יעיד אלא ברשות בית משפט. ואז כתב שבבקשה להזמנת עד אני צריכה לציין מתי פניתי אליו ומדוע סירב.
    זה אומר שאני צריכה לפנות למומחה שכתב את חוות הדעת ולבקש שיחתום על תצהיר לפני העו"ד שלי? (בחוות דעת שלו הוא כבר כתב שהוא מצהיר במקום עדות בבית משפט, אז אולי זה כבר תצהיר והוא לא צריך לחתום בפני עו"ד). ואם החוות דעת שלו היא תצהיר, אז האם בכלל אני צריכה לזמן אותו? אני מתלבטת כי הרי הכל כבר כתוב בחוות דעת שלו אז אני לא מבינה אם ולמה אני צריכה לזמן אותו שיחזור על אותם דברים הרי. אשמח לסדר בבלגן הזה. תודה.

    • המומחה כתב חוות דעת. האם הוא צריך גם להגיע לבית המשפט?
      עו"ד טליה שנברגר | 26/10/2018 07:15

      שני שלום רב,

      צריך להבחין בין עד רגיל לעד מומחה שנתן חוות דעת.
      ההנחיה שבית המשפט נתן בתיק שלך היא ביחס לעדים הרגילים שלך, לגביהם "דרך המלך" היא להגיש תצהיר מטעמם והם נחקרים עליו בחקירה נגדית על ידי הצד השני.

      לגבי עדים מומחים שנתנו חוות דעת מטעמך (שלא בגין נזקי גוף עקב תאונת דרכים שלגביהם יש הוראות מיוחדות), תקנות סדר הדין קובעות כי במידה ואחד מהצדדים מעוניין לחקור מומחה שהגיש חוות דעת, עליו להודיע על כך מבעוד מועד לבית המשפט ולצדדים האחרים, וכך נקבע בתקנה 130א:

      "130א. ביקש מי מבעלי הדין לחקור מומחה שהגיש חוות דעת, יודיע על כך לבית המשפט ולשאר הצדדים שלושים ימים לפחות לפני המועד שנקבע לשמיעת ראיות או בתוך שבעה ימים מקבלת חוות הדעת, לפי המאוחר".

      היינו, אם הצד השני לא ביקש לחקור את המומחה שלך הוא לא צריך להגיע לעדות וחוות דעתו שנערכה כמו תצהיר היא עדות לכל דבר.

      בהצלחה.

      בברכה,

      טליה שנברגר, עו"ד
      מנהלת פורום בתי משפט

      העצמאות 40, יהוד
      טל': 03-5363408; מייל: talya@sba-law.co.il