קבילות הקלטה שביצע עובד

  • האזנת סתר
    האזנה לא חוקית | 27/09/2018 18:50

    ערב טוב
    בוצעה הקלטה על ידי עובד  ללא ידיעתי האים היא קבילה ?
    והאים זה קביל בבית משפט
                 תודה

    • קבילות הקלטה שביצע עובד
      עופר בן אברהם | 28/09/2018 09:19

      1. חסרים פרטים בשאלתך והיא אינה ברורה. בכל אופן, אם העובד, שהקליט את השיחה, היה צד לה, או שהקליט בהסכמת אחד הצדדים לה, ההקלטה חוקית וקבילה, בכפוף לסייג שבסעיף 3 לחוק האזנת סתר: “האזנה לשיחה והקלטתה, אף שהן נעשות בהסכמת אחד מבעלי השיחה – אסורות, ודינן כדין האזנת סתר, אם נעשו למטרת ביצוע עבירה או מעשה נזק, או למטרת גילוי דברים שבינו לבינה והם מצנעת האישות ושלא לצורך הליך משפטי בין בני זוג".
      2. לפי הפסיקה, עובד, המקליט בסתר את מעבידו או עמית לעבודה למטרה שאינה מוצדקת, אף אם אינו עובר על חוק האזנת סתר, התנהגותו פסולה, ובשירות המדינה הוא עלול להיאשם בעבירת משמעת. ולדוגמה: “הקלטת אדם שלא בידיעתו נגועה ככלל בפגם מוסרי, שלמותר להכביר עליו מלים; הרי שיחה בין אדם לחברו אינה ככלל מיועדת להקפדה 'משפטנית' על כל מלה, בידיעה שהיא תשמש חומר ראייתי בהליך כזה או אחר. המקליט ועושה בכך שימוש, הריהו עושה ככלל מעשה אשר לא יעשה 'ברשות התורה' להבדיל, ויחשוב כל אחד מאתנו מה היה הוא חש אילו נודע לו שהוקלט על-ידי פלוני מחבריו לעבודה בלא ידיעתו" (המשנה לנשיאת בית המשפט העליון (כתוארו אז), אליקים רובינשטיין, בר"ש 4550/15, חיה עופרה שמואלי נגד מדינת ישראל ואח').

    • בניגוד לשופט רובינשטיין
      אליפז | 29/09/2018 14:38

      בית הדין הארצי לעבודה קבע שביצועה של הקלטה במקום עבודה היא עקרונית חוקית
      וכך נקבע בעמוד 23 לפסק הדין ע"ע 14184-11-11

      "יש להדגיש כי העובד, בהקליטו את השיחות עם הממונים עליו וחבריו לעבודה, לא ביצע כל מעשה הגובל בפלילים. עוד נבהיר, כי לא בכל מקרה הקלטת עובד (או מועמד לעבודה) את הממונים או עמיתיו לעבודה או גורם אחר, מהווה עילה מוצדקת לסיום העבודה. יש להבחין במצב שבו עובד מבצע הקלטות ללא סיבה מוצדקת, באופן שיטתי, על מנת "לאסוף" ראיות לשעת הצורך ולעשות בהן שימוש בחוסר תום לב שאז יש בכך כדי לפגוע בבסיס יחסי האמון שבין העובד למעסיק, לבין מצב שבו עובד או מועמד לעבודה נוקט פעולה זו על מנת להוכיח את טענותיהם לפגיעה שלא כדין, במיוחד עת מדובר בטענות קשות להוכחה כגון הפליה, או חשיפת התנהלות בלתי תקינה במקום העבודה. אין להתעלם מהעובדה שיש מקרים שבהם ללא הקלטת המעסיק או עמיתים לעבודה או גורמים אחרים, לא יוכל עובד לעמוד בנטל להוכיח את תביעתו (ראו למשל ע"ע 1353/02 מרגלית אפלבוים נ' ניצה הולצמן, פד"ע לט 495 [2003]). לפיכך, ככל שההקלטה בוצעה בתום לב, ונועדה לאפשר לעובד להוכיח פגיעה בו שלא כדין, או לחשוף מעשה לא תקין שנעשה במקום העבודה, עצם ההקלטה אינו פסול ולא ניתן יהא לראות בה עילה מוצדקת לסיום העסקתו של העובד."

      • אין ניגוד בין הפסיקות
        עופר בן אברהם | 30/09/2018 11:06

        השופט רובינשטיין, בדברים שאני ציטטתי, לא אמר, שהקלטה במקום העבודה היא בהכרח בלתי חוקית, אלא ש"הקלטת אדם שלא בידיעתו נגועה ככלל בפגם מוסרי...”
        וגם בית הדין הארצי לעבודה, בסעיפים 41 ו- 42 לפסק הדין שאתה הפנית אליו (ע"ע 14184-11-11, ד"ר עמוס ברנס נגד המרכז האקדמי כרמל ואח') מסכים, ש"ככלל, הקלטת עמיתים לעבודה ללא סיבה מוצדקת, ובמיוחד עת מדובר בהקלטה שיטתית, פוגעת בקיומם של יחסי עבודה תקינים ויוצרת אווירה עכורה וחשדנית במקום העבודה". וגם הוא מצטט, בין היתר, את מה שקבע בית המשפט העליון ב-עש"מ 5246/99 (אהרוני נגד נציבות שירות המדינה): "התנהגות כזאת, שמקורה בחשדנות או בתככים, עלולה לזרוע חוסר אמון בין העובדים לבין עצמם, לשבש את היחסים בקרב שירות המדינה, ובסופו של דבר אף לפגוע בשירות שהוא נותן לציבור. עצם השיבוש ביחסים ובתפקוד די בו כדי לקבוע שהתנהגות כזאת היא התנהגות שאינה הולמת את עובד המדינה".
        בסופו של דבר יש הבדלי ניסוח, אך אין מחלוקת על כך, שיש הקלטות סתר שהן חוקיות וכשרות, יש אחרות שהן עבירות פליליות אף אם נעשו בהסכמת אחד מבעלי השיחה, ויש הקלטות פסולות, שעשויות להיות עבירות משמעת, אף שאינן חמורות דיין להיחשב עבירות פליליות.

        • הציטוט שלך מפסיקת רובינשטיין אינה מתאימה קישור
          אליפז | 01/10/2018 09:17

          רובינשטיין הדגיש בסעיף ח להחלטתו שקיים שוני מהותי בין הדין המשמעתי של עובדי המדינה לבין חוק האזנת סתר.
          הוא הבהיר, שלגבי עובדי מדינה הדין המשמעתי אוסר לחלוטין ביצוע הקלטה גם כאשר המקליט הוא צד לשיחה המוקלטת.
          כיוון שהחלטתו של רובינשטיין עוסקת בעובדת מדינה - אין להקיש ממנה לגבי כלל העובדים - שלגביהם פסיקת בית הדין הארצי לעבודה היא הקובעת.
          חוסר ההתאמה גם קשור לשאלה מהו הכלל ומהו החריג לכלל
          הכלל הוא שמותר ללא שום ספק להקליט במקום עבודה
          והחריג הוא שמי שעושה שימוש בהקלטה שלא בתום לב - חוסר תום הלב הוא זה שעלול להכשיל את קבלת ההקלטה, ולא עצם ביצועה.
          בית הדין הארצי לעבודה סיכם זאת בפסק דין קצר מאוד - של חצי עמוד - המצורף בקישור

          פסק דין

          • ישפוט הקורא
            עופר בן אברהם | 01/10/2018 10:22

          • החלטת השופט רובינשטיין קישור
            עופר בן אברהם | 02/10/2018 11:20

            מקושרת מטה. חזרתי וקראתי, ואף הפעלתי מנוע חיפוש, ואת המלה "לחלוטין" שייחסת לו לא מצאתי, לא בסעיף ח' ולא בסעיף אחר להחלטה (“ככלל" אין פירושה לחלוטין).

            כאן

            • ההסבר לא פשוט
              אליפז | 02/10/2018 19:30

              הסיבה למורכבות נובעת מכך שמדובר בנושא משפטי שלגביו יש הוראות דין שונות ורבות, שתקפות רק לגבי עובדי מדינה
              שהרי רובינשטיין דן בהחלטה שלו על ערעור של עובדת מדינה על פסיקת בית הדין המשמעתי, שהוגש עליו ערעור למחוזי.
              שתי הוראות הדין המשמעתיות של עובדי המדינה בנושא הנדון (הקלטה) הן -
              א. התקשי"ר
              ב. חוק שירות המדינה (משמעת), תשכ"ג-1963.
              בשני אלה, לא תמצא כלל את המילה "הקלטה" או כל מילה אחרת שנגזרת מהשורש של המילה הזו.
              מאידך,יש נושאים שלגביהם נקבעה "סודיות" - כמו לדוגמא בסעיף 11.465 (ד) לתקשי"ר - ושם ברור שהקלטה אסורה מעצם הטלת הסודיות.
              כיוון שהשואל כאן לא אמר שהנושא של ההקלטה היה "סודי" אין צורך להתייחס יתר על המידה למצב הזה.
              לכן, יש צורך לבדוק את הוראת החוק הנ"ל.
              הסעיף הרלוונטי הוא 17, ובעיקר תת-הסעיפים 17(1) 17(2) ו- 17(3).
              מדובר בתת-סעיפים שמתייחסים בצורה כוללנית ומרחיבה לחובת ההתנהגות של עובד מדינה.
              הסעיף החשוב מביניהם הוא 17(3) הקובע -
              "17. עובד מדינה שעשה בישראל או בחוץ לארץ אחת מאלה אשם בעבירת משמעת -
              (1) ...
              (2) ...
              (3) התנהג התנהגות שאינה הולמת את תפקידו כעובד המדינה או התנהג התנהגות העלולה לפגוע בתדמיתו או בשמו הטוב של שירות המדינה."

              ברור שהסעיף הזה לא מתייחס ספציפית לנושא ההקלטה, אבל לכאן משתלבות פסיקות בתי המשפט הקובעות שהקלטה היא אכן בבחינת התנהגות שאינה הולמת.
              הפסיקה העיקרית לנושא הקלטת סתר על ידי עובד מדינה היא עמ"ש (עליון) 5246/99 המוזכרת והמצוטטת גם בסעיף ח' של החלטת השופט רובינשטיין.
              ובציטוט שהביא שם רובינשטיין נקבע לגבי הקלטת סתר - "התנהגות כזאת היא התנהגות שאינה הולמת את עובד המדינה"
              כיוון שכך, על פי סעיף 17(3) לחוק הנ"ל מדובר בעבירת משמעת, וברי הוא שעובד מדינה אינו רשאי לחלוטין להקליט עובד אחר, או ממונה שלו.

              • איך מתיישבים דבריך
                עופר בן אברהם | 02/10/2018 21:33

                עם העובדה, שאותה עובדת מדינה זוכתה בסופו של דבר מהקלטת הממונה עליה (סעיף ד' להחלטה של רובינשטיין)?
                אתה מתפלפל שלא לצורך, ואין שום היגיון בהבחנה שאתה עושה בין עובד מדינה לעובד אחר: התנהגות שאינה הולמת עובד מדינה, גם עובד רגיל היא אינה הולמת, ובנסיבות שבהן מותר לעובד רגיל להקליט, גם לעובד מדינה מותר. כך נובע מכל הפסיקות, ולחינם אתה טורח למצוא ו"להוכיח" ניגודים ביניהן.

                • הכל נובע מחוסר הידע שלך
                  אליפז | 02/10/2018 22:47

                  השופט רובינשטיין הדגיש בסוף החלטתו שדעתו במובהק הפוכה מזו של בית המשפט המחוזי שזיכה - והוא לא יבטל את החלטת המחוזי רק מכיוון שהמדינה לא הגישה מצידה ערעור -
                  ציטוט מפסיקת רובינשטיין -
                  "גם אם דעתי העקרונית היא כפי שהובעה ובמובהק, אין הדבר נדרש להכרעה בענייננו, בהעדר בקשת רשות ערעור מטעם המדינה, ועל כן לא אדרש גם לגופם של דברים במקרה הפרטני"

                  אבל איש לא ציפה שאתה תבין זאת.

                  • שוב אתה פוסל במומך
                    עופר בן אברהם | 03/10/2018 09:07

                    השופט רובינשטיין לא אמר, “שדעתו במובהק הפוכה מזו של בית המשפט המחוזי שזיכה", כפי שאתה מסלף כהרגלך, אלא שחרף דעתו העקרונית, כפי שהובעה במובהק, שהקלטת אדם שלא בידיעתו נגועה ככלל (קרי: בדרך כלל) בפגם מוסרי, הוא לא יידרש לגופם של דברים במקרה הפרטני, משמע: לא ינקוט עמדה לגבי הזיכוי במקרה המסוים.
                    וכפי שאמרתי: ישפוט הקורא.

                    • היגיע העת שתכיר גם במומך - ותטפל בו
                      אליפז | 03/10/2018 09:56