המועד לביצוע התחייבות

  • שאלה
    עדי | 13/08/2018 19:25

    בחוזה מכר נקבע שישלמו מספר תשלומים.  לא נקבע מועדם. ממתי יתחילו למנות להתיישנות? כשאין מועד מוסכם לתשלום בוזה.  כלומר אם תשלום אחרון לאשולם עד מתי אפשר לתבוע? (מתי תום 7שנים

    • המועד לביצוע התחייבות
      עו"ד שי בייזר | 14/08/2018 17:47

      שלום רב,

      השאלה כללית וקשה להתייחס לעניין ההתיישנות.

      כעיקרון, לפי חוק החוזים, כאשר נקבעה בהסכם התחייבות ולא נקבע מועד לקיים אותה, יש לקיים אותה תוך פרק זמן סביר בנסיבות העניין.

      מקווה שהייתי לך לעזר,

      שי בייזר, עו"ד ונוטריון
      מנהל פורום בתי משפט

      שד' רוטשילד 134, ת"א
      טל': 03-5600602; מייל: shay@beiser-law.co.il

    • ההתיישנות של זכות קניין שביושר היא עד 25 שנה
      ץ | 15/08/2018 20:43

      וזאת על פי סעיף 5 לחוק ההתיישנות.
      בנוסף, חלים כאן כללי הנאמנות הקונסטרוקטיבית, המשפיעים על תחילת מניין תקופת ההתיישנות.
      מנתוניי השאלה, ספק אם החלה להיספר תקופת ההתיישנות.
      בנושא זה עוסק פסק הדין ע"א 7231/10 תלמוד תורה נ' עיריית קריית אתא.

      • הסבר
        הסבר | 15/08/2018 22:25

        תתכבד להסביר בשפה פשוה כי א הבנצי מילה?

    • האם המכר הוא של דירה ?
      ץ | 15/08/2018 23:38

      אם התשובה היא כן, אז ההתיישנות היא בדרך כלל 25 שנה.
      כך גם לגבי הארוע שממנו מתחילים לספור את תקופת ההתיישנות, הארוע הוא ממתי שהמוכר הפר או הכחיש שמכר.

      • כן
        עדי | 15/08/2018 23:39

        ההתיישנות על התשלום 25ש? תצהיר? כן מכר דירה

        • אם כך ...
          ץ | 16/08/2018 00:20

          תקופת ההתיישנות של חוזה מכר דירה היא 25 שנה אם הקרקע מוסדרת - כלומר יש לדירה מספר גוש וחלקה.
          על חוזה מכר דירה, קבע בית המשפט העליון, שעל המוכר ועל הקונה קיים מצב של "כאילו" נאמנות.
          בשפה המשפטית "כאילו נאמנות" זה "נאמנות קונסטרוקטיבית".
          ולכן, המוכר נחשב לכאילו נאמן והקונה נחשב כאילו המוטב.
          כל הסיפור הזה של כאילו נאמנות נקבע על ידי בית המשפט העליון כדי להטות את הזכויות לטובת הקונה בהשוואה למצב רגיל.
          בית המשפט העליון קבע ש- "...יש למנות את תקופת ההתיישנות רק מהמועד בו הנאמן הפר או כפר בנאמנות..."
          הנאמן הוא, כאמור, המוכר, והקונה הוא המוטב.
          והנאמנות היא מכירת הדירה.
          ולכן, ביצוע התשלום או אי-ביצוע התשלום הוא לא הארוע שממנו מתחילה ההתיישנות. אלא המצב שבו המוכר מפר את המכירה או כופר שיש בכלל מכירה.
          אם המוכר לא קיבל תשלום, אבל הוא לא הגיב, אז אין הפרה מצד המוכר ואם בשל אי-ביצוע התשלום אין הכחשה מצד המוכר לעצם המכירה, הרי שלא מתחילה תקופת ההתיישנות.

          • המוכר
            המוכר | 16/08/2018 00:39

            אז המוכר שישב בשקט ולא טען כלום יכול לקום עוד 20שנה ולתבוע תשלום או ביטול ?

            • בדיוק כך ...
              ץ | 16/08/2018 00:46

              הקונה והמוכר יכולים לעשות מה שהם רוצים, אבל התיישנות לא תהיה להם.
              אגב, בפסק הדין שציינתי, בית המשפט העליון קבע שאין התיישנות למרות שחלפו להן 43 שנה ...

    • התיישנות חוב שלא נקבע מועד פירעונו
      עופר בן אברהם | 18/08/2018 10:05

      1. סעיף 41 לחוק החוזים (חלק כללי) קובע, כי “חיוב שלא הוסכם על מועד קיומו, יש לקיים זמן סביר לאחר כריתת החוזה, במועד שעליו הודיע הנושה לחייב זמן סביר מראש". מכאן שתקופת ההתיישנות תחושב ממועד זה. על כן, אם התשלום נדרש באיחור בלתי סביר, אפשר לטעון שהתיישן (ראה ד"נ 32/84, עזבון ולטר נתן וויליאמס ז"ל נגד Israel British Bank).
      2. התשובה של ץ (צדיקים מלאכתם נעשית בידי אחרים וכינויים רבים להם) מבוססת על פסק דין, שעוסק בתביעה של רוכש נגד מוכר, לאכיפת זכות במקרקעין; בעוד שאתה שואל על תביעה של מוכר נגד רוכש, לתשלום חוב, ויש להבדיל בין השתיים. על כן לדעתי, במקרה שלך תתיישן התביעה בחלוף שבע שנים מהמועד הסביר, שבו היה אמור הנתבע לשלם, בהתאם לנסיבות וכפי שיחליט בית המשפט.

      • צר לי לחלוק מכל וכל על טיעונו של מר בן אברהם הנכבד
        ץ | 18/08/2018 12:51

        אין כל הבדל במצב המשפטי בו נמצא המוכר  לזה של הקונה
        לגבי שניהם ההתיישנות היא של 25 שנה.
        וזה ההסבר
        אם נניח - תיאורטית - שלמוכר יש תביעת חוב כספית בלבד מהקונה, והיא תתישן בחלוף 7 שנים (כטענת בן אברהם) לעומת זאת טענת הקונה לאכיפת המכר היא טענת זכות קניינית שמתיישנת רק בחלוף 25 שנה, הרי שבמצב הזה הקונה (שחייב כסף למוכר) יחכה 7 שנים עד להתיישנות זכותו הכספית של המוכר, ורק לאחר מכן, יתבע הקונה את המוכר לאכיפת המכר ולרישום זכותו של הקונה כבעלים, כי אז המוכר מצידו לא יוכל עוד לתבוע את יתרת כספו שהקונה חייב לו - שהרי לטענת בן אברהם היא כבר התיישנה בחלוף 7 שנים... בעוד שהקונה יכול לדרוש את רישומו כבעלים ללא טענת התיישנות כלשהי עד 25 שנה.
        טענה זו של בן אברהם הנכבד היא בלתי סבירה באופן קיצוני ומפליג ושום בית משפט לא יקבלה..

        • תביעת המוכר לא תתיישן
          עופר בן אברהם | 18/08/2018 15:07

          אם ידרוש את המגיע לו בזמן סביר, ואם לא יקבל, יגיש תביעה, ובכך יפסיק את מירוץ ההתיישנות (ראה סעיף 5 רישא ו- 15 לחוק ההתיישנות).
          ואם בכל זאת יקפא המוכר על שמריו, ובחלוף תקופת ההתיישנות יגיש נגדו הרוכש תביעה, יוכל הוא, המוכר, להגיש תביעה שכנגד (סעיף 4 לחוק).
          ועל כל פנים, להבנתי, השואל מתייחס למצב שבו הבעלות כבר הועברה לרוכש, אך נותר חוב שלו למוכר.

          • בשום מקום לא נאמר שהבעלות הועברה לקונה
            ץ | 18/08/2018 15:29

            ובעסקאות מקרקעין אף פעם לא מעבירים בעלות טרם ביצוע התשלום במלואו
            ובנוסף - ס' 4 לחוק ההתיישנות מחזק את טענתי, שלא ניתן לטעון להתיישנות על תביעת המוכר אם אין טענת התיישנות זהה כלפי הקונה.

            • זו אפשרות שהשתמעה מדבריו
              עופר בן אברהם | 18/08/2018 18:06

              והשואל מוזמן להבהיר, כי ייתכנו חריגים.
              וסעיף 2 לחוק ההתיישנות קובע, כי האפשרות לתבוע מתיישנת, אך לא הזכות עצמה, ועל כן, מה שאדם אינו יכול לתבוע בתביעה רגילה בשל התיישנות, הוא כן יוכל לתבוע בתביעה שכנגד (אם תוגש נגדו תביעה), בהתאם לסעיף 4 לחוק, אם התביעה והתביעה שכנגד נושאן אחד או כשהן נובעות מאותן נסיבות.

      • זאת ועוד ...
        ץ | 18/08/2018 15:17

        סעיף 23 לחוק המכר, תשכ"ח-1968, קובע שחובת התשלום וחובת מסירת הממכר יהיו בד בבד, ולכן לא ניתן לטעון על האחד שהתיישן ועל השני שלא התיישן, ואם יש לקונה 25 שנים לקיים את חלקו עד להתיישנות, כך יש גם למוכר -

        "23. חובת המוכר למסור את הממכר וחובת הקונה לשלם את מחירו הם חיובים מקבילים שיש לקיימם בד בבד."

        • חוק המכר אינו מחייב
          עופר בן אברהם | 18/08/2018 18:05

          הוראות חוק המכר חלות "כשאין בדין אחר הוראות מיוחדות לעניין הנדון, ובאין כוונה אחרת משתמעת מן ההסכם בין הצדדים” (סעיף 4(ב) לחוק).
          אחרת, לפי סעיף 23 לחוק, לא היה אפשר לקנות בתשלומים.

          • יכול להיות שאסתר חיות לא מכירה את חוק המכר ...
            ץ | 18/08/2018 18:54

            וכך היא קבעה בפסק דין -

            "אדרבא, הוראת סעיף 23 לחוק המכר, תשכ"ח-1968 (החל בשינויים המחויבים גם על מכר של מקרקעין, ראו סעיף 4(א) לחוק), מורה כי "חובת המוכר למסור את הממכר וחובת הקונה לשלם את מחירו הם חיובים מקבילים שיש לקיימם בד בבד". הוראה זו חלה כברירת המחדל בכל עסקה בשוק בה לא נקבע אחרת וככזו היא משקפת את אומד-הדעת של צדדים לעסקת מכר טיפוסית"
            [ע"א 623/10 ישראל אלימלך דוד כהן נ'  יעל אטיה]

            והיכן נאמר בחוק ההתיישנות שבאותו חוזה מכר מקרקעין תחול התיישנות שונה על המוכר לעומת הקונה???

            ואם אתה כל כך בטוח, למה לא תעזוב את "להבנתי..." ותראה פסק דין אחד שאומר את מה שאתה אומר. דהיינו, שבחוזה מכר מקרקעין אחד דין התיישנות שונה לקונה ולמוכר.
            אני לא ראיתי מעולם פסק דין כזה, אבל יתכן שהראיה שלי כבר לא מה שהיתה פעם...

            • ודאי שהיא מכירה
              עופר בן אברהם | 18/08/2018 19:43

              ובציטוט שלך היא אומרת בדיוק את מה שאני אמרתי: שהוראת סעיף 23 לחוק המכר היא ברירת מחדל, כשלא נקבע אחרת.
              ובחוק ההתיישנות, בסעיף 5, נקבעה תקופה אחת להתיישנות תביעת חוב כספי ותקופות שונות להתיישנות תביעות במקרקעין (ואגב, הסעיף אינו חל על זכויות רשומות במקרקעין מוסדרים, החל מ- 1 בינואר 1970, שהן אינן מתיישנות, בהתאם לסעיף 159(ב) ו- 169 לחוק המקרקעין).
              ואם אתה טוען, שתביעת חוב כספי בשל מכירת מקרקעין היא "תביעה במקרקעין", הראה לי אתה פסק דין אחד הקובע זאת.

              • הבנת הנקרא ...
                ץ | 18/08/2018 20:24

                על מה קבעה השופטת חיות לגבי "אם לא נקבע אחרת..."
                ציטוט -
                "בכל עסקה בשוק בה לא נקבע אחרת ..."
                הנקבע אחרת מתייחס להסכמות לחוזה שגיבש את העסקה
                סעיף 23 לחוק המכר הוא לא קוגנטי, ורשאים הצדדים להסכים אחרת
                אתה הופך את היוצרות, וקובע שחרף העובדה שהצדדים לא קבעו אחרת בגוף העסקה ביניהם, החוק לא חל עליהם, וזו טעות קשה מאוד.
                זה שסבסעיף 5 לחוק ההתיישנות נקבע תקופת התיישנות של 7 שנים לא מבטל את חוק המכר ולא אומר שסעיף 23 לחוק המכר מבוטל.
                ובנוסף, אתה טועה טעות גדולה כשאתה אומר שתביעה על פי חוזה מכר מקרקעין היא תביעה כספית.
                מושכלות יסוד הן שתביעה על פי חוזה מכר מקרקעין היא תביעה לאכיפת חוזה מכר, ולא תביעה כספית.

                • סערה
                  עדי | 18/08/2018 20:35

                  רואה ששאלתי עוררה ויכוח סוער.
                  במקרה דנן העסקה הושלמה - הדירה נרשמה בטאבו.
                  המוכר מתעורר לטעון שלא קבל את מלוא התמורה.
                  מהו מועד ההתישנות לתביעה זוץ
                  7 שנים מיום הרישום? מיום החוזה?
                  ואין בנידון כל תביעה הצהרתית או לאכיפה וכיו"ב.
                  או שיש תשובה אחרת?

                  • עדי, אתה לא אמרת מילה אחת על כך שהדירה נרשמה בטאבו
                    ץ | 18/08/2018 20:42

                    אם העסקה הושלמה היית צריך לומר את זה בשורה הראשונה
                    אם הדירה נרשמה בטאבו על שם הקונה - היית צריך לומר את בשורה השניה
                    על זה שהקונה מתעורר אחרי 7 שנים לא אמרת אפילו מילה אחת, והיית חייב לומר זאת בשורה השלישית
                    בקיצור, לא מסרת את העובדות ובסיסיות ביותר ואתה עדיין מצפה לקבל תשובה עניינית...

                    • התישנות
                      עדי | 18/08/2018 20:47

                      אם הייתי כל כך חכם, מסתבר שכלל לא הייתי שואל.
                      אז מהי התשובה כשהכל מונח על השולחן בשורה הראשונה והשניה והשלישית?

                • במומך אתה פוסל
                  עופר בן אברהם | 19/08/2018 10:43

                  או שאינך מבין את דבריי או שאתה מסלף אותם במתכוון, בניסיון מלאכותי לסתור אותם, מתוך תחושת תסכול על כך שכל הטיעונים שאתה שולף מהמותן מופרכים בזה אחר זה.
                  לעצם העניין: הבנתי היטב, שאפשר להתנות על חוק המכר, ובדיוק לכך התכוונתי כשכתבתי שהוא אינו מחייב, ואף ציטטתי את הסעיף הקובע זאת, והדברים שאתה ציטטת מפסק דינה של השופטת חיות רק חיזקו את דבריי.
                  ובענייננו ודאי שהצדדים התנו על סעיף 23 לחוק המכר, שאם לא כן, הרוכש היה משלם את מלוא התמורה עם קבלת הדירה, והשואל לא היה מספר על תשלום אחרון שלא שולם, ולא כפי שאתה טוען כלפיי: “אתה הופך את היוצרות, וקובע שחרף העובדה שהצדדים לא קבעו אחרת בגוף העסקה ביניהם, החוק לא חל עליהם, וזו טעות קשה מאוד". לא הפכתי שום יוצרות, אלא אתה לא הבנת על מה הסכימו הצדדים.
                  ולא כתבתי בשום מקום את מה שאתה מייחס לי, שסעיף 5 לחוק ההתיישנות מבטל את חוק המכר, אלא שהסעיף קובע תקופת התיישנות אחת לתביעת חוב כספי ותקופות התיישנות שונות לתביעות במקרקעין.
                  ובאשר ל"מושכלות היסוד" שלך, שתביעה על-פי חוזה מכר אינה יכולה להיות תביעה כספית, הרי לך, למשל, מה שכתבה השופטת רחל ערקובי בעניין ברנס נגד גבאי (ת"א [שלום, ת”א] 37213/05, בש"א 151133/06), כשהיא מסתמכת על השופט המחוזי ביין, שמסתמך על השופט בעליון זילברג: “עיון בתביעה מגלה כי המדובר בתביעה כספית פשוטה, המבוססת על הסכם מכר, ואשר על פי הטענה לא שולם מלוא הסכום הנקוב בהסכם המכר... על ההבדל בין תביעה כספית לתביעה שבמקרקעין עמד כב' השופט ביין... 'אופיו של ענין - אם מקרקעין או 'שאינו מקרקעין' נקבע לפי תוכן התביעה. אם למשל ראובן תובע משמעון סכום פלוני בתור עודף מחיר שלא שולם לו בעד קרקע שנמכרה לשמעון, הענין הוא ענין כספי רגיל ותביעתו מתיישנת כעבור שבע שנים ולא כעבור חמש עשרה שנה או עשרים וחמש שנים...”
                  שבוע טוב.

                  • תשובה
                    עדי | 19/08/2018 10:57

                    הבהרה: הצדדים לא התנו על הסכם המכר. הכל שולם. רק המוכר טוען אחרת ולאחר שנים. האם תתקבל טענת שיהוי? ממתי נמנית ההתיישנות?

                    • לא אמרתי שהצדדים התנו על הסכם המכר
                      עופר בן אברהם | 19/08/2018 11:17

                      אלא על סעיף 23 לחוק המכר.
                      ועל שאלתך השיבו מנהל הפורום, הגולש ץ ואני.
                      בחר את התשובה הנראית לך לפי הבנתך ועל אחריותך.

                      • לעופר
                        עדי | 19/08/2018 11:26

                        האם תוכל לענות לי תשובה ברורה לאחר שכל העובדות לפניך:
                        האם טענת שיהוי תתקבל ?
                        מתי ההתיישנות ממועד ההעברה בטאבו? ממועד החוזה או?
                        לא הבנתי מה באמת מכל ויכוחי המלומדים. וכן. אני רוצה את תשובתך