האם נטילת מלוא התגמול שמקבל הלקוח כשכ"ט - הוא תקין

  • שאלה לפורום אתיקה
    מילנה | 28/07/2018 23:44

    לפי ס' 9 לכללי האתיקה ובכלל- האם מותר לעו"ד לקבוע הסכם שכ"ט בעל פה שבו יקבע שכל הכסף שיפסק בתביעה נשוא ההסכם כולו יגיע לעו"ד

    • האם נטילת מלוא התגמול שמקבל הלקוח כשכ"ט - הוא תקין
      עו"ד אדם אשכנזי | 29/07/2018 01:19

      שלום רב,

      אינטואיטיבית, התשובה היא לא, יש בכך טעם לפגם.

      עם זאת, נתקלתי בחיי בכמה מקרים דומים, ששכר הטרחה היה באחוז גבוה מאוד מכל תגמול שיתקבל.

      למעשה, אם אין איסור לפי חוק בהליך מסוים שמגביל את שכ"ט, הרי שסוגיית שכ"ט נתונה למשא ומתן בין הלקוח לעורך הדין (מתי יש הגבלה למשל? תיקי תאונות דרכים - גוף, ביטוח לאומי, נכי רדיפות הנאצים ועוזריהם).

      עם זאת, אני מתקשה להאמין שוועדת שכ"ט של הלשכה, לא תקבע כי מדובר בשכ"ט מופרז, במקרה של גביית מלוא התגמול. מה גם, שאוטומטית, סיטואציה כזו מלמדת או על שידול לכאורה, או "רכישת תיק" באמצעות תשלום מוקדם ללקוח.

      כך שעקרונית, אני סבור כי יש בכך פגם אתי לגבות את מלוא שכ"ט הפסוק.

      לעניין ההסכמה בעל פה, כעיקרון אין איסור על עריכת הסכם שכ"ט בעל פה, הגם שאין זה הדין הרצוי, עדיף תמיד לערוך הסכם בכתב. עם זאת, ישנם מקרים שפרקטית אין אפשרות תמיד לעשות כן.

      בהצלחה

      בברכה,

      אדם אשכנזי, עו"ד
      מנהל פורום אתיקה מקצועית

      רחוב האורגים 21, אשדוד
      טל': 08-6538011  : Adam@an-law.co.il

      • סעיף 9
        מילנה | 29/07/2018 01:24

        1  סעיף 9 הנ"ל קובע - "אין מניעה, כאשר הדין מאפשר זאת, כי שכר הטרחה יחושב כאחוז מנושא הענין. על אף האמור בסעיף קטן א'  עורך דין המטפל בעבור לקוח בעניין ממוני יהיה רשאי לקבל את שכר טרחתו, כולו או חלקו, על ידי קבלת זכויות שותף, אם הוסכם על כך בכתב בינו לבין הלקוח".
        זה סוג של אחוז (100%) אז אולי פה חובה הסכם בכתב?
        2. האם וועדת שכר טרחה תדון גם אחרי שבימ"ש הכריע?

        • המשך
          עו"ד אדם אשכנזי | 29/07/2018 01:26

          הסעיף שאת מצטטת, הוא סעיף שהוכנס לפני מספר שנים אגב לכללים, והוא מתייחס לכך שעורכי דין יכולים לגבות שכ"ט בעניינים ממוניים - עסקיים, באמצעות זכויות שיתוף וכיו"ב. לעניין גבייה באחוזים, אכן - זהו הדין, ניתן לגבות שכ"ט באחוזים, הכללים מתירים זאת. שאלתך היא ייחודית והיא עוסקת בסיטואציה שבה בעצם כל התגמול שמקבל עורך הדין מבוסס על 100% שזהו מקרה חריג במיוחד - את בוודאי תסכימי איתי. לכן דעתי היא שיש בכך פגם אתי.

          לגבי וועדת שכ"ט - אכן, היא יכולה לדון בכך גם אם ההליך המשפטי הסתיים. אין מניעה.

          בברכה,

          אדם אשכנזי, עו"ד
          מנהל פורום אתיקה מקצועית

          רחוב האורגים 21, אשדוד
          טל': 08-6538011  : Adam@an-law.co.il

          • תיאורטית
            מילנה | 29/07/2018 01:32

            ידוע לי שתיאורטית אין מניעה. השאלה אם למעשה היא דנה או מעדיפה לטאטא...

            ומעבר לטעם לפגם. האם זה לא בגדר זכויות שותף- 100% ולא שכום מוגדר