האם לעורך דין מותר לשלוח חוקר פרטי?

  • חוקרים של חברות ביטוח
    דנה זרמון | 26/07/2018 12:25

    שלום רב,

    יש לי עורך דין שמייצג אותי בתביעה נגד חברת ביטוח (נפצעתי ולא יכולתי לעבוד, הייתה לי פוליסה של כושר עבודה). התיק מתנהל בבית המשפט, הוגשה תביעה על ידי.

    ביום מסוים, התקשר אליי חוקר מטעם חברת הביטוח, וביקש לפגוש אותי. שאלתי אותו מי שלח אותו וכאלה. הוא מסר לי כי התבקש מטעם חברת הביטוח לשוחח עמי. אמרתי לו שאני מיוצגת על ידי עורך דין ולמה הוא פונה אליי. הוא שתק, ואמר לי תודה רבה.

    זה תקין? הרי חברת הביטוח כבר מיוצגת על ידי עורך דין! מותר לעורך הדין לשלוח אליי חוקר??

    • האם לעורך דין מותר לשלוח חוקר פרטי?
      עו"ד אדם אשכנזי | 26/07/2018 12:35

      דנה שלום רב,

      האמת, נגעת בנושא שנוגע לי ולמשרדי מידי יום, כמשרד שמייצג נפגעים בתחום הנזיקין והביטוח.

      אז ככה, קודם כל אאחל לך בריאות.

      שנית, אסור! עורך הדין ששלח לך חוקר פרטי, כאשר קיים כבר הליך משפטי, ביצע עבירה אתית!

      אסור לעשות את זה, אסור לעורך הדין של הצד השני (היינו - חברת הביטוח) לשלוח חוקר פרטי כאשר אתם מצויים בהליך משפטי. נכון, אם חברת הביטוח עצמה עושה זאת, הרי שאז לא ניתן לפעול מול החברה בכלים שהדין המשמעתי של עורכי הדין מקנה. אך כאשר מדובר בעורך דין, שמייצג את חברת הביטוח שפועל כן, הרי שאז כללי האתיקה "נכנסים לתמונה".

      אמור מעתה, עסקינן בפעולה אסורה, ופסולה.

      מבחינת הדין הרלוונטי:

      סעיף 25(א) לכללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית), תשמ"ו - 1986 קובע כי עורך דין אשר יודע כי צד שני מיוצג, לא יפנה לאותו צד אלא באמצעות עורך דינו של אותו צד.

      יותר מכך, אני רוצה להפנות אותך במאוחד ובמיוחד להחלטה של וועדת האתיקה הארצית, במסגרת א"ת 10\69 שדנה בנושא, דומה כי ההחלטה שניתנה כפשיטא - מדברת בעדה:

      "הפונה, המייצג נפגעים בתיקי נזיקין, מתלונן על אופן פעולתם של חוקרים מטעם חברתו ביטוח והדרך בה החוקרים מופעלים על ידי חברות הביטוח ומשרדי עורכי הדין מטעמה במקרים נזיקיים. לטענתו, חברת הביטוח ועורכי דינה מפרים את כללי האתיקה בכך שהחוקרים הפרטיים פונים לנפגע ולעדיו. החלטה: לאור הוראת כלל 25 א (1) עורך דין של חברת ביטוח מנוע מלשגר לנפגע, המיוצג על ידי עורך דין חוקר על מנת שזה יפנה לנפגע ישירות או יחתים אותו על מסמך כלשהו. לגבי פעולת החוקרים הפרטיים וחברות הביטוח - לוועדת האתיקה או לכל מוסד אחר בלשכה אין כל סמכות אכיפה כלשהי על גורמים שאינם נמנים על חברי הלשכה למעט מקרה של הפרת יחוד המקצוע".

      בד בבד, אני כן רוצה להעיר ולסייג את דברי בכל הנוגע לעורכי דין כמובן. מניסיון פרקטי יומיומי, חשוב לציין כי רוב עורכי הדין דווקא נוהגים בצורה הגונה, ומנחים את החוקרים הפרטיים - מראש - להימנע מליצור קשר עם הנפגע. אך לא אחת, חוקרים פרטיים מתעלמים מאותה הוראה.

      אך לסיכום, חל איסור על עורך דין של חברת ביטוח, לפנות לצד מיוצג באמצעות חוקר פרטי, קל וחומר כאשר ההליך מצוי כבר במסגרת משפטי. אם אכן מוכח שהדבר נעשה, בהחלט ניתן להגיש תלונה לוועדת האתיקה נגד עורך הדין שביצע זאת.

      המון בהצלחה, ורק בריאות.

      בברכה,

      אדם אשכנזי, עו"ד
      מנהל פורום אתיקה מקצועית

      רחוב האורגים 21, אשדוד
      טל': 08-6538011  : Adam@an-law.co.il