השאלה הופנתה לעו"ד מורשתי

  • עדי הנאשם
    עו"ד צעירה מהצפון | 18/06/2018 23:12

    ביקשתי לזמן עדי הגנה לנאשם.
    השופט החליט לאפשר זימון של מספר מצומצם של עדים, מבלי שנימק מדוע לא אפשר זימונם של כל היתר ובעיקר לא נימק מדוע זומנו דווקא אלה.
    שאלותי הן:

    1. האם בית משפט מוסמך לקבוע מי יהיו עדי ההגנה של הנאשם?
    2. האם ניתן להגיש ערר על ההחלטה?
    תודה

    • השאלה הופנתה לעו"ד מורשתי  לת
      עו"ד צעירה מהצפון | 19/06/2018 01:05

    • סירוב לזמן עד במשפט פלילי (מקורות)
      עופר בן אברהם | 19/06/2018 10:38

      מאחר שהפנית את השאלה במיוחד לעורך דין מורשתי, לא אשיב במקומו, אך אוכל לסייע לשניכם בהפניה למקורות, שעליהם אפשר לבסס את התשובה. ראו אפוא:
      חוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], סעיף 106;
      ע"פ 882/07, עמנואל פלד נגד מדינת ישראל (והציטוט שבו מ-ע"פ 699/84, מרום נגד מדינת ישראל);
      רע"פ 4018/07, אברהם כהן נגד מדינת ישראל;
      עפ"א (מחוזי, מרכז) 48057-03-10, אולמי כינור דוד (נתניה) בע"מ ואחרים נגד עיריית נתניה.

      • פנייה לעו"ד מורשתי, לא שוללת שגם אתה תענה בנוסף  לת
        עו"ד צעירה מהצפון | 19/06/2018 12:14

    • האם מוסמך שופט לסרב לבקשת סנגור לזמן עדי הגנה?
      עו"ד אמיר מורשתי | 19/06/2018 13:40

      עו"ד יקרה, סוגיית זימון עדי ההגנה ע"י בית משפט מוסדרת בסעיף 106(א) לחוק סדר הדין הפלילי הקובע: "  בית המשפט יזמין, לבקשת בעל דין, כל אדם להעיד במשפט, זולת אם היה סבור שאין בהזמנת אותו אדם להועיל לבירור שאלה הנוגעת למשפט, וכן רשאי בית המשפט להזמין עד מטעמו."וכן בסעיף 1 לפקודת הראיות הקובע: " ,א)  מותר להזמין כל אדם ליתן עדות שהיא קבילה ושייכת לענין; והוא, כשאין הוראה אחרת בפקודה זו. (ב)  בית המשפט רשאי, לפי שיקול דעתו, לסרב להוציא הזמנה אם אין בה צורך או אם ראה שנתבקשה למטרה שאיננה גילוי האמת."מכאן שאם בית משפט מגיע למסקנה, כי אין בזימון העד כדי  להועיל לבירור שאלה הנוגעת למשפט או שהוא מגיע למסקנה, כי זימון העד נעשה למטרה זרה שאיננה גילוי האמת, הרי שהוא יכול לסרב להוציא הזמנה לעד.
      למעשה לו בית המשפט היה משמש כחותמת גומי לבקשות להזמנת עדי הגנה, הרי שיכול היה כל נאשם לדרוש, כי יוזמן מטעמו לעדות ראש הממשלה, שופטים, פרקליטים בכירים וכו'.
      יחד עם זאת, מקובל, כי" אין חקר לתבונת סניגור מוכשר ואין לנחש כיצד יכול הוא לנצל את החומר הנמצא בפניו" ועל כן מקובל בפסיקה, כי סמכותו של בית המשפט לסרב לזמן עד צריכה להיות מופעלת בזהירות רבה ולעתים  נדירות.
      מכאן,שספק בעיני האם החלטה לא מנומקת של בית המשפט שלא לאפשר זימונם של עדי הגנה להם נתבקש ע"י עורך דינו של הנאשם- תעמוד בערעור.
      וכאן למעשה, אני מגיע לתשובה לשאלתך השנייה, לעניין האפשרות להגיש ערר על ההחלטה של בית המשפט: הכלל הוא כי לא ניתן לערער על החלטת ביניים בהליך פלילי, בהעדר הוראה מפורשת בחוק- ולצערנו, בסוגיה זו האפשרות להגיש ערעור על ההחלטה היא רק במסגרת הערעור על פסק הדין כולו
      .יחד עם זאת, כדאי לדעת מספר דברים:
      1. אכן דרך המלך להזמנת עדים היא דרך בית המשפט וכך אם העד לא מגיע לדיון ניתן לכפות את התייצבותו- יחד עם זאת, ככל ומדובר בעדי הגנה המוכנים להגיע לבקשתך, הרי שזכותך להעידם ללא כל צורך באישור של בית המשפט.
      2. ניתן להגיש לבית המשפט בקשה ( ולבקש שבקשה זו לא תובא לעיונו של התובע ) במסגרתה את יכולה לפרט לבית המשפט מדוע את זקוקה לעדי ההגנה וכיצד יש בעדותם כדי לתרום לגילוי האמת בתיק.
      מקווה שהייתי לך לעזר

      בברכה,

      אמיר מורשתי, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      דרך אבא הילל סילבר 12, מגדל ששון חוגי, רמת גן
      טל': 03-6126260; מייל: amir@morashti.co.il

      • תודה. למעשה מסקנתך היא שלא ניתן לתקוף את ההחלטה?
        עו"ד צעירה מהצפון | 19/06/2018 15:01

        מה יועיל לי ערעור על פסק הדין, כאשר לא מאפשרים לי להביא עדים (שלא יסכימו לבוא מיוזמתם) כדי להוכיח את טענת ההגנה שלי? ואפילו לא מנמקים את ההחלטה.

        במצב דברים זה למעשה שוללים מהנאשמים את הזכות להתגונן באופן בו ההרשעה היא ודאית.

        • המשך תשובה
          עו"ד אמיר מורשתי | 19/06/2018 15:08

          לצערי, תקיפת ההחלטה היא רק במסגרת הערעור על כל פסק הדין- אך כאמור בתשובתי, ככל ואכן שללו מהנאשמים את זכותם להתגונן בשל מניעת האפשרות להעיד עדי הגנה , הרי שבמסגרת הערעור יכול ויוחלט לבטל את ההרשעה ולהחזיר את התיק לגביית עדותם של עדי ההגנה- כך שהערעור על פסק הדין יכול בהחלט לעזור לך.
          בנוסף, כפי שציינתי הרי בפרקטיקה ראוי לפנות בבקשה לעיון חוזר לשופט שסירב לזמן את עדי ההגנה ללא כל נימוק ולהסביר לו מדוע זימונם של עדי ההגנה חיוני לעשיית הצדק במקרה שלך- כך שממש לא אבדה התקווה.
          מקווה שהייתי לך לעזר

          בברכה,

          אמיר מורשתי, עו"ד
          מנהל פורום פלילי

          דרך אבא הילל סילבר 12, מגדל ששון חוגי, רמת גן
          טל': 03-6126260; מייל: amir@morashti.co.il