מה הסיכון כשדירה נרשמת על שם צד ג'?

  • המשך לשאלתי
    יונתן כהן | 16/06/2018 12:46

    שלום.שאלתי כאן שאלה
    "שלום.רציתי להתייעץ איתכם.אז ככה,אני ניסתי לקחת משכנתא בבנקים אבל לא נתנו לי כי השכר שלי לא מגיע אפילו לשכר מינמום.אז חבר טוב,שהוא כמו אח,אבל לצערי לא אח "בדם".הסכים לקחת משכנתא עבורי.אבל גם אז הם לא  הסכימו כי אנחנו לא קרובי משפחה.בכול אופן,החלטנו שנעשה דבר כזה(מחוסר ברירה):הוא יקנה את הדירה עם הכסף שחסכתי+משכנתא שהבנק יתן לו בתמורה לכך שהוא בעצם יגיד שהוא קונה דירה להשקעה.והדירה תהיה כמובן רשומה על שמו.ויהיה ביטוח חיים כמובן.ובצוואה שלו הוא "יוריש "לי את הדירה-אם חס וחלילה יקרה לו משהו...ואז כעבור עשר שנים בערך,מתי שהמשכנתא תגמר ,הוא יעביר את הדירה על שמי.רצינו לשאול,האם צפוי לו או לי בעיות כתוצאה מזה?כי אם חלילה יקרה לו משהו,אז אני מכוסה בזכות הצוואה והביטוח חיים שישלם את המשכנתא.אבל מה יהיה עם למשל הוא יהפוך ללא כשיר מנטלית(יש לו מחלה שיכולה להדרדר)?מה אני עושה במקרה כזה?ואיך בכלל מעבירים את הדירה על שמי כעבור 10 שנים?אצל עו"ד ?איך זה הולך בטאבו?האם לא ישאלו למה הוא נותן לי"דירה במתנה"?איזה עוד בעיות צפויות לנו?אציין שהוא מקבל גם הרבה קצבאות מביטוח לאומי,וזאת הדירה השנייה שלו תהיה.אז האם ביטוח לאומי יעורר בעיות?האם יש דרך לעקוףף את כול הבלגן הזה?כי בנתים זה הרעיון היחידי שעלה לנו..(הלוואה הם נותנים סכום נמוך מידי,חייבים שכנתא..).

    ענית לי-
    "מדובר בעסקה מורכבת, כאשר על אף האמור בנתוני הפנייה אני סבור שלא מוצו כל האופציות אל מול הבנק ביחס למשכנתא שלך.כך או כך, רכישת הדירה ע"ש החבר היא עסקה "ריסקית" אשר יש בה בעיות הן בהיבטים המשפטיים שלה וככל הנראה לעתיד גם בהיבטיים המיסויים של העברת הדירה.

    אז אני שאלתי-
    "מוצו כול האופציות-ניסנןו הלוואות,ניסנו להכנס כשותפים בדירה,ניסנו למשכן את הבית המדובר למרות שהוא זה שלוקח את המשכנתא .כלום לא עזר.אני סומך עליו בעינים עצומות.אבל אני שואל "בגדול"-איזה היבטיים מיסויים ומשפטיים בעייתים יש בדבר כזה??מיסוי אתה מתכוון למס רכישה מכיוון שזו לא הדירה שלו,סבב נשלם.כמה זה בערך 8 אחוז?מס הכנסה לא יהיה מעורב בתמונה.כיוון שהוא לא עובד וההכנסות שלו מגיעות ממקור אחר(קצבאות).ולגבי בעיות עם הביטים משפטים?מה כבר יכול להיות מלבד הנקודה שאני הזכרתי?ואיך עוקפים את הבעיה הזו שהזכרתי, אם בכלל?

    • מה הסיכון כשדירה נרשמת על שם צד ג'?
      לילך עתני, עו"ד ונוטריון | 17/06/2018 14:27

      שלום יונתן,

      כאשר דירה נרשמת על שם צד ג', אותו צד ג' כבעלים רשום רשאי לבצע בדירה כל עסקה.
      משכך, לא די בהסכמה חברית, אלא נדרש הסכם מפורט בו מתחייב חברך לרכוש את הדירה עבורך וידרשו אמצעים להבטחת זכויותיך בדירה. כמו כן צריך יהיה באותו הסכם לקבוע מתי ובאילו תנאים תועבר הדירה לבעלותך.

      הסכם כזה מהווה עסקה במקרקעין מכח החוק וידרוש דיווח לרשות המסים וכן תשלום מס שבח ומס רכישה (בנוסף על מ הרכישה שישולם בעת רכישת הדירה ע"י חברך). כך אתה בעצם מגדיל את עלות הרכישה של הדירה.

      צוואה איננה מהווה ערובה להעברת הדירה על שמך, שכן צוואה ניתנת לביטול ע"י המצווה בכל עת, ואף אם לא בוטלה - המועד לקיומה לא ידוע ועלול להתאחר בשנים רבות.

      יתר על כן - אם וכאשר יתמנה לחברך אפוטרופוס בשל אי כשירות מנטלית יתכן שאותו אוטרופוס יבקש למכור את הדירה ולקבל כספים שישמשו לטיפול בחברך או כדי להפטר מהוצאות המשכנתא המכבידות. במקרה כזה הדירה כלל לא תמצא בעזבונו של חברך.

      לא מומלץ להכנס לעסקה כזו בלא קבלת ליווי ויעוץ משפטי.
      יתכן שקיים מתווה אחר על פיו תוכל לפעול ויתכן שבשלב זה כדאי לך דווקא להמתין ולחסוך עוד כספים שיהוו הון ראשוני ויקטינו את סכום המשכנתא.

      בברכה,

      לילך עתני, עו"ד
      מנהלת פורום נדלן ודיני מקרקעין

      בית אמריקה, שדרות שאול המלך 35, תל אביב
      טל': 03-6091011; מייל: lothnay@gmail.com