בקשה לפיצוי בהליך פלילי

  • קובלנה פלילית פרטית האם לכלול פיצוי כספי ?
    אבי | 24/05/2018 21:52

    שלום רב.
    משטרת ישראל סגרה תלונה נגד אדם עליו התלוננתי לאחר שאיים עליי ותקף אותי.
    בכוונתי להגיש נגד התוקף קובלנה פלילית. העניין הוא שאני גם רוצה לתבוע אותו כספית על כך. השאלה אם בקובלנה פלילית פרטית אני יכול גם לתבוע פיצוי כספי?

    • בקשה לפיצוי בהליך פלילי קישור
      עופר בן אברהם | 25/05/2018 14:41

      הפרטים, שצריך להכיל כתב אישום, לרבות קובלנה, מצוינים בסעיף 85 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], ובקשה לפיצוי אינה נזכרת שם.
      בבוא העת, אם יורשע הנאשם, תוכל לבקש, במסגרת הטיעונים לעונש, גם פיצוי לפי סעיף 77 לחוק העונשין (לחלופין או להשלמה תוכל להגיש גם תביעה אזרחית, רגילה או נגררת; ראה הדיון המקושר מטה, בייחוד התגובה האחרונה שבו).

      כאן

      • פסיקה מנומקת מסבירה מדוע אין התיישנות
        אליפז | 27/05/2018 12:38

        כיוון שעופר בן אברהם מפנה לדיון קודם בו הוא ציין שלדעתו חלה התיישנות על הגשת תביעה נגררת בחלוף 90 יום אף שטרם ניתן פסק הדין המרשיע בהליך הפלילי - כולל תגובתי הקודמת שםמצאתי לנכון להפנות לשתי פסיקות של בית במשפט העליון הקובעות הלכה פסוקה שמירוץ ההתיישנות נפסק שעה שטרם התגבש כוח התביעה בשל המתנה להליך משפטי אחר שמכוחו אפשר יהיה להגיש תביעה אזרחית (במקרה זה תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים).
        הפסיקה הראשונה
        דנ"א 130/15 ד"ר מוניר טנוס ואח' נ' בולוס ובניו חברה לאירוח ותיירות בע"מ

        ציטוט :

        "קביעה זו נסמכה, כאמור לעיל, על עיקרון שלפיו "מצב שיפוטי-פסיקתי" עשוי לעצור את מירוץ ההתיישנות מקום שבו ניטל מן התובע כוח התביעה הממשי..."

        ובהמשך אותה החלטה -

        "נקבע כי מירוץ ההתיישנות מתחיל רק כאשר יש בידי התובע כוח תביעה ממשי. דהיינו, כאשר התקיימו כל התנאים המאפשרים לתובע להגיש לבית המשפט תביעה ולזכות בסעד המבוקש בה..."

        הפסיקה השניה -
        ע"א 6028/15 זבולון צופיוף נ' אליקים רוט ואח'

        ציטוט -

        "כוח התביעה מתגבש רק כאשר התובע יכול להגיש את תביעתו ולזכות בסעד המבוקש "בלא כל צורך להמתין להכרעה שיפוטית קודמת בענין קשור" (שם, בפסקה 17). מגמה זו, של עיכוב מירוץ ההתיישנות בשל קיומו של הליך משפטי תלוי ועומד, זכתה לביקורת בספרות (ארז קמיניץ "דיני ההתיישנות בקודקס האזרחי — שיקולים בקביעת ‏ההסדרים החדשים ובפרשנותם" משפט ועסקים ד 339, 386-385 (תשס"ו); חבקין, בעמ' 235-234; גלעד), אך לעת עתה נדמה כי הביקורת לא שינתה את מגמת הפסיקה..."

        הפסיקות הללו מדגישות  שמירוץ ההתיישנות נפסק שעה שהתובע חייב להמתין להכרעה שיפוטית בהליך אחר כדי שיהיה לו בסיס משפטי לתביעה אזרחית - כמו במקרה זה - תביעה אזרחית נגררת להרשעה בפלילים.

        • לא בחלוף תשעים יום
          עופר בן אברהם | 27/05/2018 17:36

          אלא בחלוף תקופת ההתיישנות הרגילה, ובהנחה שלא מתקיים אחד החריגים המפורטים בחוק ההתיישנות, פוקעת הזכות להגיש תביעה אזרחית, לרבות תביעה נגררת, על העבירה; זו דעתי, כפי שנומקה בהרחבה בדיון המקושר בתגובתי לעיל (ואוסיף: אלא אם כן הוגשה והתקבלה בקשה להארכת מועד להגשת התביעה).
          ומאחר שעילת התביעה בגין תקיפה מתגבשת ביום התקיפה (סעיף 89(1) לפקודת הנזיקין), ולא ביום שבו מורשע התוקף, והיא יכולה להתקיים אף אם התוקף יזוכה בהליך הפלילי, פסקי הדין שציינת לא שינו את דעתי, אלא אפילו חיזקו אותה, ולדוגמה, הנה מה שאמר השופט יצחק עמית בפסק הדין בעניין צופיוף שאליו הפנית, בסעיף 8, ובפסק דין קודם שמצוין שם:
          “יש להבחין בין שיקולים של 'חוסר כדאיות' לפתוח בהליך משפטי, כל עוד לא הוכרע הליך אחר, לבין שיקולים של 'מניעות פסיקתית' בגינה לא ניתן להגיש תביעה או שיהא זה בלתי סביר להגיש תביעה, כל עוד לא יוכרע הליך אחר".

          • זו דעתך... אך האם יש לך ולו פסק דין אחד האומר זאת?
            אליפז | 28/05/2018 10:02

            הרי מועד הגשת התביעה הנגררת נקבע בסעיף 77(ב) לחוק בתי המשפט - ציטוט:
            "שר המשפטים יקבע בתקנות ... לרבות המועד והדרך להגשת התביעה..."

            ובתקנה 17(ב) קבע שר המשפטים -
            "כתב התביעה יוגש לבית המשפט תוך תשעים ימים לאחר שפסק הדין בפלילים הפך לחלוט"

            ומה כל זה קשור ל-"תקיפה" ???
            כל אחד רשאי להגיש תביעת נזיקין תוך 7 שנות ההתיישנות
            ועל כך הרי אין שום מחלוקת
            אנחנו מדברים כאן רק על המסלול של תביעה נגררת שבה המניעות להגשתה בכל מועד נגזרת מגוף המסלול קרי: לאחר שפסה"ד הפלילי הפך לחלוט
            האם זה באמת קשור למה שיצחק עמית אמר לגבי "כדאיות" ?
            כאשר הנאשם בפלילים מכחיש שהוא זה שביצע את העבירה, הבחירה בתביעה אזרחית-נגררת היא כמעט חובה (ולא שאלה של כדאיות) - גם אם פסק הדין הפלילי ניתן בחלוף 10 שנים ממועד ביצוע העבירה.

            • הבאתי חיזוקים מהפסיקה בדיון שעבר
              עופר בן אברהם | 28/05/2018 10:20

              והשאלה כאן ושם היא על תקיפה.
              פסק דין, הקובע חד-משמעית, שהגשת תביעה נגררת צריכה להיות בתוך תקופת ההתיישנות הרגילה, לא מצאתי והבהרתי זאת. מנגד, אתה לא הצגת שום פסק דין, הקובע במפורש, שאפשר להגיש תביעה נגררת גם בחלוף תקופת ההתיישנות הרגילה.
              אז בשלב זה נישאר חלוקים.

    • פיצוי בהליך פלילי

      כפי שענה עופר בן אברהם, במידה והנאשם בהליך הפלילי מורשע, בין אם מדובר בקובלנה ובין אם בהליך רגיל, בית המשפט מוסמך לחייב אותו בפיצוי המתלונן בנוסף לכל עונש. אין בכך כדי למנוע הגשת תביעה אזרחית לפיצוי.

      בברכה,

      גדעון קוסטא, עו"ד
      מנהל פורום פלילי

      בית סילבר קומה 5,
      רחוב אבא הלל 7, רמת גן
      טל': 052-4802244 ; מייל: costagidi@gmail.com