הפורום סגור למשתמשים רשומים בלבד להרשמה לחץ כאן

האם מותר לחבר האגודה לעיין בפנקס החברים של האגודה?

  • סירוב לרשום אותי בפנקס החברים באגודה
    שוקי יהלומי | 14/05/2018 15:15

    שלום רב,

    מה המשמעות של "פנקס חברים"? והאם רשם האגודות השיתופיות אמור להיות מעודכן לגבי הוספת חבר חדש ע"י האגודה החקלאית במושב?

    כיצד אני יכול לוודא רישומי בפנקס החברים כאשר אין שת"פ מצד האגודה החקלאית? הם טוענים שהתקבלתי ומה שנשאר זה רק עניין טכני אבל לא מוכנים להנפיק לי אישור שאני חבר באגודה, מה עושים? אוסיף ואומר שבישיבה בענייני לא הייתה התנגדות לקבלתי ועברו מאז 70 יום והם מסרבים לרשום אותי בפנקס החברים באגודה.

    האם יכול אני לגשת לרשם האגודות השיתופיות ולבקש להורות על רישומי בצירוף מכתב הבקשה להצטרפות שהיה לפני כ-70 יום בצמוד לתקנה 3א בתקנון רשם האגודות השיתופיות?

    • האם מותר לחבר האגודה לעיין בפנקס החברים של האגודה?
      עו"ד יעל פרי | 22/05/2018 11:24

      שוקי שלום,

      תקנה 37 לתקנות האגודות השיתופיות (רשויות האגודה), תשל"ה- 1975 קובעת כדלקמן:

      "לכל חבר האגודה הזכות לעיין בספרי הפרוטוקולים של האסיפה הכללית, המועצה, הוועדות, רשויות האגודה, תוך שבעה ימים מיום שדרש".

      ס' 19 לפקודת האגודות השיתופיות קובע כדלקמן: "על כל אגודה רשומה להחזיק אצלה העתק מן הפקודה הזאת ומן התקנות ומתקנותיה של האגודה ורשימת חבריה; המסמכים הללו יהיו פתוחים לעיון בכל עת מתאמת במען הרשום של האגודה, חינם אין כסף, באותן שעות שבהן פתוח משרדה של האגודה לצרכי עסקיה."

      תקנה 4 לתקנות האגודות השיתופיות (הוראות כלליות), התשל"ו-1976 קובעת, כי: "כל אדם רשאי לעיין, במשרד הרשם, במסמכים המפורטים להלן, לאחר ששילם את האגרה שנקבעה לכך:
      (1)   פנקס הרישום;
      (2)   העתק תעודת הרישום של האגודה;
      (3)  תקנותיה של אגודה;
      (4)  פנקס השעבודים שהאגודות הטילו על נכסיהן, ופנקס השעבודים לזכות האגודה;
      (5)  צו מאת הרשם;
      (6)   כל מסמך אחר בהסמכת הרשם."

      בתי המשפט קבעו באופן חד משמעי כי לחבר האגודה קיימת זכות שבדין לעיין במסמכי האגודה השיתופית ראה לדוג' 31-190/11 יואב פוזנר נ' אגודת הכורמים הקואופרטיבית של יקבי ראשון לציון וזיכרון יעקב בע"מ.

      יובהר כי זכות העיון במסמכים כוללת בתוכה גם את הזכות לצלם .ראה לדוגמ' תיק 153-459/07, ה"ה שפילברג ודר' חיים ליכט נ' כפר הרא"ה- מושב עובדים של הפועמ"ז להתיישבות חקלאית בע"מ.

      נוכח האמור לעיל, תוכל לעיין בפנקס החברים מכוח זכותך שבדין.

      ככל ופנקס החברים לא עודכן באופן בו אתה רשום כחבר על אף שהתקבלת ככזה, תוכל לפנות לרשם האגודות השיתופיות לחייב את רישומך.

      יוער כי תקנה 3 א אליה הפנית בשאלתך הינה תקנה המתייחסת לקבלה לחברות של בן ממשיך. אם אינך מבקש להתקבל כחבר כבן ממשיך הרי שתקנה זו אינה התקנה הרלוונטית עבורך.

      בברכה,

      יעל פרי, עו"ד
      מנהלת פורום אגודות שיתופיות

      מרכז עזריאלי 1(מגדל עגול), ת"א
      טל': 03-7444745; מייל: yael@py-law.co.il

      • תודה על תשובתך רבת הידע והחוכמה  לת
        שוקי יהלומי | 22/05/2018 12:37

      • סירוב לרשום בפנקס החברים מצד הנהלת האגודה
        שוקי יהלומי | 11/11/2018 13:55

        שלום,
        1) תהליך בקשתי להתקבל כחבר אגודה היה מכח צוואה...
         כאשר במקביל הנני פועל לרישומי בסוכנות וברמ"י.....
        אדגיש ואומר שממועד בקשתי להתקבל כחבר אגודה ועד היום עברו כ 5 חודשים.... האגודה אישרה את בקשתי להתקבל כחבר אגודה, בישיבת האגודה החקלאית...
        לאחר שאלות מצידי בעניין רישומי בפנקס החברים
        נענתי בסירוב שרירותי..
        שאלתוי הינן כדלהלן: בסיטואציה שאני נמצא בה מה הגדרתי /מעמדי..? בהתחשב
         שמצד אחד הם לא עירערו על בקשתי בתוך 45 יום, אך מאידך אינני רשום בפנקס החברים עקב סירובם (ועד האגודה)  השרירותי..?
        2) האם להתקבל כחבר אגודה חייב אני להיות מאושר על ידי הסוכנות כ"בן ממשיך"  או לאו דווקא..? כי מהיכרותי את חברי המושב לא מעט הינם חברי אגודה חרף אי סיום רישומם בסוכנות ו/או ברמ"י...
        3) על איזה סעיף מ"תקנות רשם האגודות" אני כן יכול להסתמך בסיטואציה שלי המתוארת לעיל...?
        בכבוד רב
        שוקי

        • מינוי בן ממשיך או יורש מכח צוואה?
          עו"ד יעל פרי | 11/11/2018 14:08

          שוקי שלום,

          כפי שעולה משאלתך הנך זכאי להירשם כבעלים במשק מכוח ירושה על פי צוואה ולא מכוח מינויך כבן ממשיך. מציעה לך לקרוא שוב את תשובתי הקודמת בה יש התייחסות למקרה המתואר.

          הורים יכולים למנות בן ממשיך בחייהם. לא ניתן להתמנות כבן ממשיך לאחר פטירת ההורים שכן הם אינם בחיים על מנת לבצע את המינוי.

          לאור מורכבות המונחים הצעתי כי תפנה לייעוץ משפטי פרטני בו ניתן יהא לבחון את מלוא המסמכים לרבות הצוואה וכן התכתובות שהוחלפו בינך לבין האגודה.

          בברכה,

          יעל פרי, עו"ד
          מנהלת פורום אגודות שיתופיות

          מרכז עזריאלי 1(מגדל עגול), ת"א
          טל': 03-7444745; מייל: yael@py-law.co.il