אין בין חיובים הנובעים מפס"ד לבין חיובים חוזיים

  • דחיית קיום חיובים מחוזה או מפסק דין
    משי | 06/03/2018 19:38

    שלום רב,

    ידוע לי כי פסק דין כמוהו כחוזה ויש לקיימו בתום לב וכו'.
    כלומר יש קשר בין קיום חיובים הנובעים מפסק דין וקיום של
    חיובים הנובעים מחוזה. אשמח לדעת מה הקשר והאם
    ניתן להחיל הוראות מחוק החוזים על מימוש פסק דין ?
    כגון : דחיית חיובים וכו' ?

    תודה מראש,
    משי.

    • אין בין חיובים הנובעים מפס"ד לבין חיובים חוזיים
      אסף קריאל, עו"ד ויועמ"ש | 06/03/2018 21:47

      אכיפתם של פסקי דין היא חלק מהותי בהליך השיפוטי, שהרי תפקידו המרכזי של המשפט הוא "להציל עשוק מיד עושקו".
      לאחר שפסק בית המשפט את הדין, הסמכות להוציאו אל הפועל נתונה בידי רשויות ההוצאה לפועל, והיא מוסדרת בחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז-1967, אולם אם הוציא בית המשפט "צו", ומי שהצו מופנה כלפיו מסרב לקיימו או מפר אותו, בית המשפט מוסמך להפעיל נגדו סנקציות לפי פקודת ביזיון בית המשפט משנת 1929 בסעיף 6(1) בה, שכותרתו "המסרב לציית לצווי בית משפט" נאמר:
       "בית המשפט העליון, בית המשפט לפשעים חמורים, בית משפט מיוחד שנתכונן עפ"י סעיף 55 של דבר המלך במועצה על פלשתינה (א"י), 1922, בית המשפט המחוזי, בית המשפט לקרקעות ובית משפט השלום, תהא להם הסמכות לכוף אדם בקנס או במאסר לציית לכל צו שניתן על ידם והמצווה לעשות איזה מעשה או האוסר לעשות כל מעשה".

      הצורך למנוע עבירות הנוגעות לביזיון בית המשפט, הוא אינטרס ציבורי שכן אי קיום החלטות או צווים של בית משפט פוגעים במעמד של הרשות השופטת ובנורמות החברתיות של כיבוד בית המשפט והחוק.

      בעניין הפרת חיובים הנובעים מחוזה: "הסכמים יש לכבד" אומרת האמרה, אומנם אם נעיף מבט בחוק הישראלי לא נמצא הוראה האומרת במפורש שיש לכבד חוזים אך אין פירוש הדבר שחתימה על הסכם נותנת בידי החותם אופציה, ולא מחוייבות, לקיים את התחייבויותיו, כפי שיעיד על כך חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התשל"א-1970. אם חוק שלם עניינו הטלת סנקציות על מי שאינו מקיים חוזה שנכרת, קל לקבוע כי הנחת היסוד של החוק הישראלי היא שחובה לקיים הסכמים, ושאי קיומם גורר תוצאות בעלות השלכות משפטיות של אכיפה ופיצויים.

      בהפרת חיוב הנובע מפס"ד הצדדים לעניין הינם ביהמ"ש מחד והמפר מאידך והחיוב אינו פרי רצון או הסכמת המתדיין עליו הושת חיוב ביהמ"ש.
      לעומת זאת, בהפרת חיוב הנובע מחוזה הצדדים לעניין הינם הצדדים שהתקשרו בהסכם הרצוני המבטא את הסכמתם.

       לפיכך, ניתן לראות כי כל קשר בין הפרת חיוב הנובע מפסיקת בית המשפט לבין חיוב הנובע מחוזה.

      • זקיפת חיובים ביחד ולחוד
        משי | 06/03/2018 22:42

        תודה על התשובה אבל.. כנראה שהשאלה שלי לא היתה מספיק ברורה. ולכן אחדד :
        יש הוראות חוק החוזים בעניין חייבים ביחד ולחוד והוראות זקיפת חיובים - זה כן קשור לאכיפה וגביה.

         כשרוצים לגבות כסף יש כללים וחוקים שחלקם נמצאים בהוראות קיום חוזה.

        לדוגמה סעיף 50 לחוק החוזים כשחייב בא לשלם לנושה חוב אז יש לו זכות להגיד לנושה לאיזה חוב לזקוף את התשלום וכו'.

        חוק החוזים מדבר על הוראות אכיפת חיובים בפרק של קיום החוזה.

        • היי תודה מצאתי את הוראת החוק הרלוונטית שחיפשתי
          משי | 06/03/2018 23:05

          סעיף 61 (ב) לחוק החוזים המדבר על תחולה - הוראות חוק זה יחולו, ככל שהדבר מתאים לענין בשינויים המחוייבים, גם על פעולות משפטיות שאינן בבחינת חוזה ועל חיובים שאינם נובעים מחוזה.

          תודה בכל אופן על ההסבר קודם.