אי קיום תנאי טופס ההרשמה עשוי להוות הפרת חוזה

  • שאלה לגבי צ'קים
    רועי | 20/02/2018 10:27

    נתתי צ'ק בכפוף לטופס הרשמה בו נכתב במפורש כי נתינת הצ"ק ופרעונו מותנה לתנאים המפורטים בדף ההרשמה. הצד השני כמובן הגיש את הצ'ק לפירעון למרות שלא עמד בהתחייבותיו האם אני יוכל לטעון בקבלות טענת כשלון תמורה או עצם חתימתי על הצ'ק והמסמך מהווה עבורי בעיה אשמח לתגובה מיידית ככל שניתן

    • אי קיום תנאי טופס ההרשמה עשוי להוות הפרת חוזה
      עו"ד אסף קריאל | 20/02/2018 12:36

      רועי שלום,

      עצם אי מילוי התנאים וההתחייבויות שפורטו בטופס ההרשמה עובר להגשת השיק לפרעון עשויה מבחינתך להוות הפרת יסודית של החוזה ע"י הצד השני המזכה בביטולו המיידי של החוזה עליו הסכימו וחתמו הצדדים לראיה (גם אם הצד השני לא חתם על טופס ההרשמה הרי שבעצם הגשת השיק לפרעון מהווה קיבול בהתנהגות של החוזה).

      על פי הוראות הבנקאות (שירות ללקוח) (מועד זיכוי וחיוב בשיקים) תשנ"ב-1992 בנק שהוצג לו שיק לפרעון יזכה את חשבון לקוחו בסכום השיק עוד באותו יום עסקים אך מדובר בזיכוי ארעי. הזיכוי הופך לזיכוי של קבע לכל היוצר לאחר שלושה ימי עסקים נוספים. לפיכך אם לא עבר המועד, ניתן לפנות לבנק שלך בבקשה לביטול השיק.

      ככול שהצד השני יגיש את השיק שבוטל לביצוע בלשכת ההוצאה לפועל, תוכל להגיש התנגדות לביצוע השטר ועשויה להיות לך הגנה טובה של "כשלון תמורה מלא".

      בברכה,

      אסף קריאל, עו"ד
      מנהל פורום דיני חוזים

      מנחם בגין 11, מגדל רוגובין תדהר, רמת גן
      טל: 072-2700-700 | מייל: assaf@aklawfirm.co.il

      • שאלה על התשובה שנכתבה
        חבר של רועי | 20/02/2018 15:42

        רציתי להבין במעט את תשובתך.. הרי לטענתך הוא רשאי לטעון במידה והצ'ק הוגש להוצאה לפועל (וכך באמת היה) טענת כשלון תמורה מלא וזה על בסיס הפרה יסודית של החוזה
        א. הלא כל מטרת השטר זה להתגבר על בעיות חוזיות כיצד איפה טענה חוזית משמשת במקרה כאן כטענת הגנה במילים אחרות האם טענת "כשלון תמורה מלא" אינה רק כאשר הטוען טוען לאי תמורה ודאית (כופר בעיקר) ולא כאשר הוא מעגן את טענתו בהפרה יסודית של חוזה
        ב. האם ניתן לתבוע נזיקית את איש הקשר במקרה דנן זה האיש המתווך בין החברה לה ניתן הצ'ק לבין הקונה(במקרה שלנו זו חברה נזיקית) בכך שהבטחותיו (המתועדות כמובן בכתב) לא מולאו וכתוצאה מכך הלקוח מפסיד  את הסכום הצ"ק שהוגש להוצאה לפועל

        • אין לבלבל בין טענות חוזיות לטענות שטריות
          עו"ד אסף קריאל | 20/02/2018 22:32

          שלום לחבר של רועי,

          בקצירת האומר אומר כי אין לבלבל בין טענות חוזיות לבין טענות הגנה שטריות. עצם אי העמידה בתנאי ההתקשרות עלולים לעלות כדי הפרה יסודית המזכה בביטול ההסכם סע' 7 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה, תשל"א-1970) ויכולה לשמש בסיס לדרישה מהבנק של עושה השטר לבטלו.

          בשלב הבא, במידה ואכן השטר בוטל, עלול הנמחה/מקבל השטר שבוטל לפנות לביצועו. במקרה כזה עומדת לעושה השטר ההגנה השטרית של כישלון תמורה מלא.

          כישלון תמורה הינו מב בו ניתן שטר בעבור תמורה מסוימת אך תמורה זו לא התקבלה בפועל. במסגרת הגנה זו, המתנגד לביצוע השר, רועי במקרה דנן, יכול לטעון כי הוא לא קיבל את התמורה בגין השטר (כפי שסוכם בטופס ההרשמה-חוזה) ועל כן אין להורות על פירעון השיק.

          מקווה שעכשיו הדברים קצת יותר ברורים.

          לא הבנתי את תיאור השאלה בסעיף ב.

          בברכה,

          אסף קריאל, עו"ד
          מנהל פורום דיני חוזים

          מנחם בגין 11, מגדל רוגובין תדהר, רמת גן
          טל: 072-2700-700 | מייל: assaf@aklawfirm.co.il