סמכות ביהמ"ש בענייני ירושה

  • סמכות בית משפט לענייני משפחה
    דפנה כהן | 08/02/2018 12:51

    שלום

    האם בית משפט לענייני משפחה מוסמך לתת פסק דין הצהרתי, לגבי זהות היורשים של אדם שנפטר, או שמדובר בסמכות שמסורה אך ורק לרשם הירושה?
    ואם התשובה נכונה, מי מוסמך לקבוע את זהות היורשים במקרה שיש מחלוקת לגבי זהותם?

    תודתי מראש

    • סמכות ביהמ"ש בענייני ירושה
      עו"ד רוית טוב-לי | 08/02/2018 13:32

      דפנה, שלום,
      לביהמ"ש לענייני משפחה נתונות כל סמכויות הרשם לענייני ירושה, בנוסף לסמכויות בלעדיות שלו. אם יש מחלוקת בדבר זהות היורשים, או אם מוגשת התנגדות לצוואה בכל נושא אחר, התיק מועבר אוטומטית מהרשם לבית המשפט, ורק לו נתונה הסמכות להכריע.
      בהצלחה,
      רוית

      בברכה,

      רוית טוב-לי, עו"ד
      מנהלת פורום דיני משפחה

      דניאל פריש 3, תל אביב
      טל': 03-6078888; מייל: ravit@tovly.co.il

      • תודה, עוד שאלה ברשותך
        דפנה כהן | 08/02/2018 14:20

        לסבא שלי היתה דירה. הוא עשה הסכם ממון עם אשתו שאינה אמא שלי, לפיה הדירה תרשם רק על שמו והיא תגור בדירה עד 120. הוא נפטר 7 שנים לפניה. היא היתה ערירית.
        הבעיה היא שרשם הירושה דורש להביא את שמותם של כללי היורשים שלה, ואין לנו אפשרות כזו כי מדובר כבר בדור שלישי ואפילו רביעי שמפוזר ברחבי הגלובוס.
        הגשתי בקשה למתן פסק דין הצהרתי לפרש את הסכם הממון באופן בו רק ילדיו ירשו אותו ולא יורשי רעייתו המנוחה.
        בית המשפט קבע שאין לי עילה בכלל ודחה את התביעה.
        והפנה אותי לרשם הירושה, שמזה 30 שנה לא מתאפשר להוציא צו ירושה אצלו, מהסיבה שציינתי קודם.

        האם אכן לא היתה עילה לבקשה שלי? זה לא נראה לי סביר כי יש מחלוקת על זהות היורשים. וממילא רשם לא מוסמך לדון במחלוקת זו. אז מדוע הבקשה למתן פסק דין הצהרתי, נדחתה בהיעדר עילה?

        תודה

        • דחיה מחמת היעדר עילה
          עו"ד רוית טוב-לי | 11/02/2018 13:02

          דפנה, שלום,
          צריך לראות את החומר. על פניו, נראה שבאמת אין עילה לפרשנות ההסכם, משני טעמים: ראשית, הוא ברור, שנית, הוא אינו צוואה ולכן לא ניתן לקרוא הוראות הורשה מכוחו. אבל אני סתם מנחשת...
          למה לא פשוט לחפש את היורשים?
          אני מציעה שתקבעי פגישה אצל עו"ד מומחה עם כל החומר. אולי יש פיתרון פשוט.

          בברכה,

          רוית טוב-לי, עו"ד
          מנהלת פורום דיני משפחה

          דניאל פריש 3, תל אביב
          טל': 03-6078888; מייל: ravit@tovly.co.il