לעניין מסמכים שהוגשו בהליך הגישור

  • גילוי מסמכים וניסיון להסתיר מסמכים
    שאול בן חיים | 19/01/2018 12:33

    אני מבין שעל כל צד לגלות לצד השני איזה מסמכים יש ברשותו. בתיק שבו אני צד ג', היה הליך גישור שנכשל וחזרנו לבימש. אני לא הייתי צד לגישור ועל כן אין לי את מסמכים שהוצגו בגישור.
    1.מה קורה במצב שצד מסויים רושם בתצהיר גילוי מסמכים שלו, שיש ברשותו מסמכים שהיו בהליך הגישור והם חסויים, ויסתיר מתחת לכך מסמך, שלא היה בגישור, או מסמך שהוא לא רוצה לחשוף? האם ניתן לבקש ממנו לפרט בנקודות אילו מסמכים הוא מתכוון שהיו בהליך הגישור?
    2. מה הדין במצב שצד מסויים יציג מסמך שלא היה בתצהיר גילוי המסמכים ויטען כי קיבל אותו זמן קצר לפני הדיון?
    כלומר, איך צד יכול לשמור על זכויותיו מפני ניסיונות של צד אחר לעקוף את גילוי המסמכים ולהסתיר חומר?

    • לעניין מסמכים שהוגשו בהליך הגישור קישור
      א-ה | 19/01/2018 15:20

      מסמכי הגישור מתחלקים לשני סוגים
      הסוג הראשון - מסמך חיצוני לגישור שהוגש בזמן הגישור
      והסוג השני - מסמך שנוצר בהליך הגישור עצמו
      לגבי הסוג השני, מקובל לראות מסמך כזה כחסוי
      לגבי הסוג הראשון, יש שיקול דעת לשופט אם לאפשר הצגתו לצד ג' שלא היה חלק מהליך הגישור
      בעניין זה נקבע על ידי בית המשפט העליון -

      "הרחבת יתר של החיסיון, עלולה להביא לכך שעצם הגשת מסמך בגישור או בהליכי בוררות תהפוך את המסמך לחסוי, וכך יהפוך הליך הגישור או הבוררות ל"בית קברות" לראיות"

      [רע"א (עליון) 4781/12 י.מ עיני קונדיטוריה בע"מ ואח'  נ'  בנק לאומי לישראל בע"מ ואח']

      מומלץ מאוד שתקרא את פסק הדין של השופט יצחק עמית במסגרת רע"א 4781/12 הנ"ל המצורף בקישור

      פסק דין רע"א 4781/12

      • אבקש תשובה לשאלה 2
        שאול בן חיים | 19/01/2018 15:33

        איך ניתן למנוע מצד כלשהו לרוקן מתוכן את הליך גילוי המסמכים ולהסתיר חומר ואז בבוא העת להציגו בבית משפט באמתלה שהמסמכים לא היו אצלי או שזה מסמך חסוי שהיה בהליך הגישור ומסתבר שהיה היה עוד קודם להליך הגישור  ?

        • תשובה
          א-ה | 19/01/2018 15:57

          הכלל הוא שגילוי מסמכים מסתיים עם סיום שלב קדם המשפט.לאחר מכן, לא יוכל אותו צד להגיש סתם כך מסמך שחורג מתצהיר גילוי המסמכים שלו.
          הגשת מסמך חדש שלא גולה בתצהיר הגילוי תתאפשר לאחר מכן רק באישור בית המשפט uמטעמים מיוחדים.

          כפי שקבע בית המשפט העליון -

          "הליכי גילוי מסמכים אמורים להסתיים בשלב קדם המשפט, במסגרתו ראוי שיתנהל הליך גילוי מוקדם "מפותח" וממצה. בנוסף, כל בקשה שניתן להגישה בשלב קדם המשפט צריכה להיות מוגשת בשלב זה, ולא ניתן יהיה להעלותה לאחר סיום השלב האמור, אלא מטעמים מיוחדים שירשמו וכדי למנוע עיוות דין..."
          [רע"א (עליון) 4011/16 פלונית  נ'  בית חולים יוספטל ואח']