האם צריך להזהיר את העד לומר את האמת?

  • האם זה לגיטימי דיון להעמיד את הנתבע מול דילמה?
    אברהם | 30/12/2017 11:26

    אני תובע אדם פרטי בתביעות קטנות בנוגע לנזק כספי שגרם לי.
    דרך להוכיח זאת היא בלאתר אדם שלישי שנינו יודעים שהיה נוכח באירוע ושנינו יודעים שאם יובא להעיד, עדותו תכריע את העניין לטובתי.

    הבעיה שלאתר אותו כרוך בהוצאת צו מבית משפט, הוצאה כספית לא מבוטלת שכבר חורגת ממסגרת כספית של תביעות קטנות כשלא מובטח לי שהא אכן יאותר.

    בזמן דיון אני רוצה בזמן דיון להזהיר אותו שאם ישקר אני אעשה כל מאמץ להוכיח (ואכן אעשה זאת) שהעיד עדות שקר ואביא את העניין למישור הפלילי - ואז לשאול אותו שאלה ישירה - אם היה או לא היה.

    אם יודה שהיה - זכיתי במשפט
    אם יגיד שלא זוכר או כל התפטלות אחרת, השופט יצטרך להחליט אם "לא זוכר" יכול להוות הודאה או לא.
    אבל אם יכחיש, אז זה כבר סיפור אחר - אני אגיש ערר לבית משפט השלום, אקצה את המשאבים הכספיים לעורך דין ולחוקר פרטי לצורך איתור האדם השלישי ואחרי שיעיד אבקש לקיים הליך פלילי של עדות שקר נגד הנתבע.

    השאלה אם זה ייחשב ללגיטימי בדיון בתביעות קטנות להזכיר לו שלעדות שקר יכולות להיות השלכות פליליות ואני מתכוון לפעול בנידון אם אכן יחליט לשקר?

    • האם צריך להזהיר את העד לומר את האמת?
      ליאור חאיק, עו"ד | 30/12/2017 15:39

      היי,

      השופט מזהיר את העד כי עליו לומר את האמת אחרת יהיה חשוף לעונשים הקבועים בחוק. זה לא תפקידך לומר זאת.

      ככל ויש צורך בסיוע נוסף, אני עומד לרשותך.

      בברכה,

      ליאור חאיק, עו"ד
      מנהל פורום צרכנות ופורום דיני חוזים

      לוי אשכול 31, רחובות
      טל': 052-5475475; מייל: haiklior@hotmail.com

      • אנחנו בישראל
        אברהם | 31/12/2017 13:23

        לצערי האיש לא מהסס לשקר ובגלל זה הצורך בתביעה.
        אני יכול לזכות במשפט בהליכה אם אתר עד מסויים אבל התברר לי שאיתור כזה עלול לעלות לי בסכומים שלא אוכל לתבוע בתביעות קטנות והתוצאה לא מובטחת ב- 100%.

        ללא העד זאת מילה שלי מול מילה שלו.

        אז חשבתי בזמן דיון  להעמיד אותו מול דילמה: או לומר את האמת ולהפסיד במשפט או לשקר ולהסתכן בכך שאני אוציא את כסף הדרוש, אאתר את העד ואיזום נגדו תהליך פלילי בשל מסירת עדות שקר בבית משפט.

        אני רוצה לומר לו את זה מפורשות (האיום הוא אמיתי אגב)  ממש לפני שאשאל אותו את השאלה המכרעת בתקווה שהדבר ירתיע אותו מלשקר.

        השאלה היא אם התנהלות כזאת היא לגיטימית בדיון בבית משפט לתביעות קטנות.