לא נראה שתתקיים אצלכם תמ"א

  • שווי ממדים
    אלי | 12/11/2017 12:23

    שלום,

    אנחנו נמצאים לקראת סיום מו"מ מול יזם לבצע חיזוק בבניין שלנו בתל אביב. בגלל הצורה של הבניין - אפשר יהיה להוסיף ממ"דים רק לחלק מהדירות (בצד אחורי מזרחי) ולחלק אחר - זה יהיה בלתי אפשרי. כמובן שכולם יקבלו חניה ומרפסת. אנחנו מנסים יחד עם היזם והדיירים לנסות להגיע להבנות כיצד לפצות באופן הוגן את הדירות שלא יקבלו את תוספת הממ"ד, כדי שהם יצטרפו לפרוייקט (יש לנו כיום 8 מתוך 12 שמסכימים). הרעיון שאני הצעתי  היה לחשב מה שווי התוספת של הממ"ד (זה 9 מ"ר בערך כפול 45,000 ש"ח למטר) פחות העלות לבנות את זה (נניח 5,000 ש"ח למטר כפול 9 מ"ר). את התוצאה לדעתי על היזם לתת לדיירים שלא מקבלים את הממ"ד.
    ההצעה שלי לא מקובלת על הדיירים שאמורים לקבל פיצוי וגם לא על היזם. הדיירים טוענים שהם עלולים להיות ממוסים על הפיצוי ולכן צריכים לקבל פיצוי יותר גדול שיגלם גם את המס. היזם טוען שעלויות הבניה שלו גבוהות יותר ומגיעות ל-7000 ש"ח למטר ושהשווי 45000 גבוה מידי וכולל מע"מ שצריך להפחית אותו. אנחנו מסתובבים סביב הדבר הזה כבר כמה חודשים ולא מוצאים פתרון. יש רעיונות?

    • לא נראה שתתקיים אצלכם תמ"א  לת
      יאשיהו | 12/11/2017 20:50

    • שווי ממ"דים
      עו"ד אילן הלוי | 13/11/2017 09:02

      שלום אלי

      הבעיה היא שכולם צודקים לשיטתם. מבחינת היזם - הוא מסתכל על העלויות שהוא חוסך לכאורה בכך שלא בנה ממ"ד ומתמחר לפי 7,000 ש"ח למ"ר. בנוסף הוא לא מחויב במעמ.

      מבחינת אותם בעלי דירות- כמו שהאחרים קיבלו תמורה נטו כך גם הם רוצים. תשלום כסף אינו פטור ממס שבח ועל כן בפועל הם יקבלו פחות.

      בעיה לא פשוטה והיא מחייבת התגמשות ומציאת פתרונות אחרים. למשל - האם יש אפשרות לתת מחסן/עוד חניה לאותם בעלי דירות? שיפוץ פנים דירה (עשוי להיות גם מחויב במס ויש לבדוק קודם)?
      בכל מקרה יש לזכור כי לא תמיד ניתן לתת תמורות זהות לכולם. זה מצב הבנין. האלטרנטיבה היא שהבנין ימשיך להיות במצבו הגרוע ללא חיזוק מפני רעידות אדמה.

      בברכה,

      אילן הלוי, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      שד' שאול המלך 8, ת"א
      נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com

      • ושאלת המשך
        אלי | 13/11/2017 11:41

        תודה על תשובתך.
        חשבנו על הרעיון של מחסן. אבל זה לא ישים אצלנו.
        האם טענת היזם (נראה לי כי כאן לב הבעייה שאם נדלג מעליה יהיה פתרון) כי עולה לו לבנות 7000 ש"ח למ"ר היא סבירה? אלה באמת המחירים? הדיירים טוענים שעלויות הבניה הם לא יותר מ-5000 ש"ח כולל תכנון.
        ןהאם באמת נכונה טענתו של היזם שצריך להפחית את המע"מ משווי הדירה החדשה ?

        • שווי ממ"דים - המשך
          עו"ד אילן הלוי | 13/11/2017 12:04

          אלי שלום

          עלות בנית ממ"ד יקרה יותר מבנית חדר רגיל, המתומחר בכ- 5,000 ש"ח/מ"ר. לדעתי 6,000 ש"ח זה מספר יותר נכון ובכל מקרה 7,000 ש"ח/מ"ר זה לא מופרך. העלות אינה כוללת העמסת תכנון. שאלה אם בכלל צריך להעמיס או רק לבחון עלות שולית. אם מעמיסים עלויות תכנון , אגרות וכו' למ"ר זה יכול להגיע בקלות ל- 10,000 ש"ח/מ"ר.

          לגבי טענת היזם להפחתת המע"מ - הוא טועה לדעתי. מבחינת הבעלים השווי שהוא רואה מול העיניים הוא השווי כולל מע"מ. הרי כאשר הוא ימכור את הדירה הוא גם לא ישלם מע"מ.

          בברכה,

          אילן הלוי, עו"ד
          מנהל פורום תמ"א 38

          שד' שאול המלך 8, ת"א
          נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com