חיתוך אסבסט בבניין משותף

  • חיתוך צינור אסבסט בבניין משותף
    א | 10/09/2017 18:29

    אנו גרים בבניין משותף, בן 50 שנה והכולל 12 דירות. לפני מספר חודשים נוצרה סתימה בצינור הביוב הראשי אשר גרמה לביוב כל כל הבניין לעלות לקומה ראשונה. קראנו לאינטסלטור לבדוק את הבעיה. לטענתו של זה יש לבצע מעקף בצינור הביוב ולצורך כך יש לחתוך צינור אשר מוטמן בקיר משותף למחסנים של שתי דירות. למרות שהצינור המדובר עשוי מאסבסט, הידוע כחומר מסרטן, הביע האינסטלטור את נכונותו לבצע את העבודה ולדאוג לנקות אחריו את השטח. בגלל דחיפות הבעיה, שגורמת לאי נוחות בלתי נסבלת בדירה בקומה ראשונה ולאור נכונותו של בעל המקצוע לבצע את העבודה תוך הבטחה שלא יגרם שום נזק, הסכים הועד לביצוע העבודה.כפי שאמרתי הצינור מוטמן בקיר משותף של מחסני שתי דירות. בעל דירה אחד הסכים לתיקון דרך המחסן שלו ואילו הדייר שני סרב לפתוח את המסחן לצורך ביצוע העבודה. לכן התיקון בוצע דרך המחסן של השכן שנתן את הסכמתו. תוך כדי עבודה נוצר חור קטן בקיר המחסן של השכן שלא נתן את הסכמתו. לאחר סיום העבודה השכן הסכים לפתוח את המחסן ונתן לבעל המקצוע לתקן את החור.לאחר סיום העבודה טען בעל המחסן (אותו שכן שלא נתן את הסכמתו) שנעשתה עבודה באסבסט במחסן שלו ולכן המחסן עכשיו הינו מזוהם. השכן, ביוזמתו פנה למכון בדיקת זיהום אסבסט אשר בדק את השטח והמציא דו"ח שאכן המחסן מזוהם מאסבסט.אי לכך דורש הדייר מוןעד הבית (דיירי הבניין) לשלם לו עבור בדיקת הזיהום שביצע, ניקוי הזיהום שלטענתו נגרם בגלל העבודה ובדיקה חוזרת לאחר הניקוי כדי לוודא שהזיהום הוסר. בנוסף מצהיר הדייר שאם לא ישולמו לו הוצאות אלה יפנה למישור המשפטי.שאלתי היא כיצד אמור לפעול הבניין בעניין?דיירי הבניין שאינם בקיעים בעבודות מסוג זה היו צריכים לבצע את התיקון במהירות.בעל המקצוע טען שזה בסדר ואין סכנה וכי הוא ינקה את הלכלוך אחרי העבודה. הדיירים בתום לב הסכימו לזה תוך אמונה שזה אכן בסדר. האם על האינסטלטור מוטלת אחריות בנושא? האם מותר לו לבצע עבודת חיתוך באסבסט כאשר הוא לא מוסמך לכך? במילים פשוטות האם ניתן לתבוע את בעל המקצוע באחריותו לכל ההוצאות שתובע הדייר?הדייר ביצע את הבדיקה על דעת עצמו ללא הגשת מספר הצעות מחיר.אין לדעת מה היה מצב השטח לפני ביצוע העבודות, זהו בניין ישן באזור הקריות אשר יתכן שיש שם זיהום היסטורי בגלל שימוש ארצי ואזורי בחלקי אסבסט במשך עשרות שנים.כיצד היית ממליץ לועד, לדיירים או לדייר לפעול?
    אודה לך על אישוש התשובה על ידי מקורות משפטיים.

    בתודה מראש

    • חיתוך אסבסט בבניין משותף
      עו"ד יעל טוויג | 11/09/2017 14:57

      שלום,
      על פניו, נראה כי לדייר של הסכים (ואגב, תיתכן עילה גם לדייר שהסכים, אם גם המחסן שלו הזדהם) ישנה עילת תביעה. עליהם נטל ההוכחה להראות, כי המחסן הזדהם עקב פעולת החיתוך וכי לפני כן לא היה מזוהם, אם כי ישנה אפשרות גם להעברת הנטל בתנאים מסויימים.

      עבודה באזבסט הינה מסוכנת מאוד ומשכך בעלי מקצוע עוברים הסמכה מיוחדת ורשיון לעסוק בעבודות אזבסט, יחד עם זאת חיתוך צינור אחד אינו נחשב בהכרח "עבודות אזבסט".

      מובן, כי אם האינסטלטור התרשל בעבודתו וביצעה באופן שאינו מקצועי תיתכן עילת תביעה נגדו. באשר לוועד-  גם כן, תיתכן רשלנות מסויימת בבחירת איש מקצוע שאינו מתאים ובקלות דעת מסויימת מאחר ומדובר באזבסט. ככל ותוגש תביעה כנגד הועד, בודאי שיש מקום לצרף את איש המקצוע לתביעה.

      בנימה אחרת- אזבסט הינו חומר מאוד מסרטן, אפילו מחשיפה קלה אליו, ובמשרדי תיקים רבים בעניין זה והייתי ממליצה בחום לבדוק נושא הזיהום היטב.

      בברכה,

      יעל טוויג, עו"ד
      מנהלת פורום דיני נזיקין

      חשמונאים 100, תל אביב
      טל': 03-5622410; מייל: yaeltwig@gmail.com

      • מה אומר החוק לגבי עבודה כזו?
        א | 11/09/2017 15:43

        שלום רב,

        תודה רבה על תשובתך.

        אין לנו מחלוקת לגבי סכנת חומר האסבסט. זה שתיתכן סיבה לטביעה אנחנו יודעים ואנחנו מבינים שיתכן זה או דבר אחר. אנו מנסים להעביר את זה ממצב היתכן להבנה מה אומר החוק לגבי זה,  איך בית משפט מחליט במקרים כאלה.
        מה נחשב עבודה באסבסט?  כיצד החוק אומר שהיה לנהוג.  לא מומלץ או יתכן,  אלא כיצד היתה חובה לנהוג.  הן מצד הבניין והן מצד בעל המקצוע שנתן לבניין להבין שהוא יעשה את זה בסדד ולא תיהיה שום בעיה.
        אודה אם תוכלי לאשש את הטענות במקורות משפטיים.

        תודה רבה