טענת קיזוז

  • הערות לראיות
    אפרת | 27/07/2017 21:05

    שלום רב,
    אני תובעת בסדר דין מהיר. הנתבע שלח לי גילוי מסמכים ויש לי שאלות בנוגע למסמכים:
    1. בין המסמכים צירף סכימה שהכין בעצמו. הסכימה שגויה. איך ומתי אני מודיעה לבית המשפט שהסכימה שגויה. האם אני יכולה/צריכה לצרף מסמך כדי להוכיח שהסכימה שגויה.
    2. הנתבע צירף תמונות ללא תאריך הצילום. התאריך משמעותי. איך ומתי אני מבקשת מבית המשפט שהנתבע יצרף תאריך+הוכחה לתאריך הצילום. מה יכולה להיות הוכחה חותכת לתאריך הצילום? האם אני צריכה לציין בבקשתי מה תהיה ההוכחה לתאריך הצילום? האם בית המשפט יכול לדחות את בקשתי?
    תודה על הסיוע

    • טענת קיזוז
      אפרת | 27/07/2017 21:33

      שוב אני... ושוב שלום
      אני תובעת אדם שביטל שקים שנתן לי והגיש התנגדות לביצוע שטר ויש מועד  לדיון בסדר דין מהיר על ההתנגדות. בכתב הגנתו הוא מעלה טענות שמנסות לבטל את דרישת חוב שלי. בנוסף הוא טוען שאני  חייבת לו כסף מסיבות שפירט שמהותן עוגמת נפש, פגיעה וכו'.. . הבנתי שיש דבר כזה שנקרא טענת קיזוז. אני רוצה להבין איך זה עובד.
      1. את התביעה אני הגשתי על  ביטול שקים. וגם צרפתי בגילוי מסמכים שלי מסמכים עניניים להוכחת דרישת החוב שלי. אז על מה בעצם יתקיים הדיון? האם עניינית על החוב שחייב לי ועל ביטול השקים או שהשופט גם יתייחס לטענות הנגד של הנתבע?
      2. אם בדיון השופט יתייחס גם לטענות הנגד שלו, הרי שאני צריכה להתגונן. איך אני יכולה להגן על עצמי ולסתור את טענותיו אם בגילוי מסמכים שעשיתי התייחסתי רק לחובות בגין ביטול השקים ולא צרפתי מסמכים שיכולים להפריך ולסתור את טענותיו.
      3. האם אני יכולה להתנגד לטענת הקיזוז מאיזו סיבה?
      ושוב תודה רבה

      • קיזוז - מה עושים
        א-ה | 28/07/2017 01:04

        קודם כל, אני לא קראתי את כתב ההגנה האמור, ולכן אני אשיב לפי מה שאני מדמיין לעצמי, וצריך לקחת זאת בחשבון.

        1. נתבע שרוצה לטעון קיזוז, צריך לציין זאת במפורש בכתב ההגנה שלו. לא שאת תצטרכי לנחש שהנתבע בעצם מתכוון לקיזוז, בלי שטענת הקיזוז אכן נאמרה בצורה מודגשת ומפורשת בכתב ההגנה.
        כפי שקבע בית המשפט העליון - ציטוט :

        "יש להעלות טענת קיזוז בצורה מפורטת וברורה, כדרך שמנסחים כתב-תביעה. דרישת קיזוז בעלמא, ועל דרך הסתם, אין בה כדי ליצור תשתית מספקת, שעליה ניתן לבסס תביעת קיזוז"

        [ע"א (עליון) 1907/06 קליברה החברה לקידום מכירות בע"מ נ' בנק המזרחי המאוחד בע"מ]

        כמו כן, מי שטוען טענת קיזוז בכתב הגנתו צריך לציין את המקור בדין שמכוחו יש לו את הסמכות לטעון לקיזוז - כפי קבע בית המשפט העליון - ציטוט:

        "על הנתבע המעונין להתגונן בטענת קיזוז, להצביע על מקור בדין המהותי המקנה לו זכות זו ולהעלותה בכתב טענותיו כטענת הגנה בפני התביעה..."

        [ע"א (עליון) 2703/98 אברהם גינדי בע"מ (בפירוק) נ' אנה שפיגלר ואח']

        השופט רשאי להתייחס הן לטענות התביעה והן לטענות ההגנה לפי שיקול דעתו.

        2. את צריכה להתגונן בדרך הבאה -
        (א) להגיש כתב תשובה+תצהיר, (תוך 15 יום) ולפרט בו כל מה שצריך כדי לסתור את טענות הנתבע בכתב הגנתו.
        (ב) את רשאית לצרף לתצהיר גם נספחים ככל שדרוש כדי להוכיח את טענותייך.
        (ג) את צריכה בהמשך להגיש  (תוך 45 יום, או, לפי קביעת בית המשפט) בנוסף לכל האמור לעיל, גם תצהיר עדות ראשית, שבמסגרתו את אמורה להוכיח את כל טענותייך ולסתור את טענות הנתבע, ואת צריכה לצרף לתצהיר העדות הראשית מסמכים מאילו שהמצאת במסמכים הקודמים.
        רק המסמכים שאת מצרפת לתצהיר העדות הראשית יהוו ראיות חוקיות בתביעה. (מסמכי גילוי המסמכים לא יחשבו לראיות חוקיות במשפט אם לא צורפו לתצהיר העדות הראשית)
        (ד) את רשאית לחקור בחקירה נגדית את הנתבע על תצהירו, ולשאול אותו כל מה שדרוש כדי לקעקע את ההגנה שלו.
        (ה) את רשאית בשלב הסיכומים לשכנע את בית המשפט בצדקת טענותיך ובאי-צידקת טענות הנתבע על סמך ההוכחות שהבאת לבית המשפט ועל סמך ההוכחות של הנתבע, שלטענתך, לא הוכיחו מאומה.

        בהצלחה.

        • טענת קיזוז
          אפרת | 28/07/2017 08:39

          וואוו, תודה רבה מאוד על התשובה המקצועית, מפורטת ומהירה,
          כבר חלפו 15 יום מהיום שקיבלתי את כתב ההגנה.
          מתי ואיך אני יכולה לטעון שטענת הקיזוז לא נערכה ונכתבה עפ"י ההלכה ותקדימים שפסק בית משפט עליון (תודה על ההפניה לתקדימים, קראתי מתוך פרסום באינטרנט).
          למעשה כבר נעשה שלב גילוי מסמכים והגשת תצהירי תמיכה הדדיים ואנו לפני שלב הגשת תצהירי עדות ראשית שיש להגיש תוך 30 יום.

          • טיעון בסדר דין מהיר
            א-ה | 29/07/2017 00:03

            מה שנשאר, זה תצהיר העדות
            ולאחר מכן, הדיון.
            אבל טרם הדיון - ניתן (אבל לא חובה) להגיש עד 7 ימים לפני הדיון רשימת אסמכתאות משפטיות וגם עיקרי טיעון בכתב.
            בדיון, יש חקירה נגדית על תצהירי העדות,
            וסיכומים בעל פה (אלא אם כן בית המשפט קבע אחרת)
            ולכן, בכל אחד מהשלבים הללו ניתן להביא את כל מה שדרוש כדי להוכיח את התביע וגם כדי לסתור את טענות ההגנה.

    • תגובה על טענות חדשות בכתב הגנה בסדר דין מהיר
      א-ה | 28/07/2017 00:33

      1. הדרך שתובע יכול וצריך להגיב על דברים שנכתבו בכתב ההגנה בסדר דין מהיר - היא באמצעות הגשת כתב תשובה לכתב ההגנה, ויש לתמוך את כתב התשובה הזה בתצהיר.
      כתב התשובה צריך להיות מוגש לבית המשפט תוך 15 יום מיום המצאת כתב ההגנה לתובע (יום ההמצאה עצמו לא נספר).
      אפשר לצרף לתצהיר מסמכים הבאים להשיב על טענות חדשות ומפתיעות שהעלה הנתבע בכתב הגנתו.

      2. לא צריך להתאמץ יתר על המידה לגבי תאריך הצילום. במצלמות רבות תאריך הצילום מופיע אוטומטית בגוף התמונה ומהווה הוכחה לגבי תאריך הצילום.
      אם אין תאריך על התמונה כאמור, הנטל הוא על הנתבע להוכיח שהתמונה צולמה בתאריך מסויים ולא בתאריך אחר כלשהו. כלומר, לא די בכך שהנתבע "יספר סיפור" שהתמונה צולמה בתאריך X הוא גם צריך להוכיח זאת.
      ולכן, תטעני בשלב הסיכומים של התביעה, שהתמונה היא תרמית, פבריקציה, ומצג שווא מצד הנתבע ולא הוכח על ידו שהתמונה אכן צולמה במועד הנטען.