גילוי מסמכים בסדר דין מהיר - יש או אין?

  • סדר דין מהיר/רגיל?
    עו"ד נאור | 16/07/2017 18:49

    שלום,
    אני מייצג לקוח, ועומד להגיש בשמו תביעה בסך של 66,000 ש"ח. לפיכך, חובה להגיש את התביעה בסדר דין מהיר (שלא מאפשר הליכי גילוי מסמכים והחלפת שאלונים).

    עם זאת, ברור לי שכדי להגדיל את סיכויי הצלחת התיק, אני חייב לנהלך הליך גילוי מסמכים והחלפת שאלונים, מאחר ואצל הנתבעים ישנם מסמכים, שאם יתגלו - ישפרו משמעותית את סיכויי הצלחת התביעה (לעומת זאת, אם יסרבו למסור את המסמכים, הרי שבכך למעשה יודו בהונאת רשויות המס).

    לפיכך, הבעיה ברורה: מצד אחד, סכום התביעה מחייב אותי להגיש אותה בסדר דין מהיר. מצד שני, אם התביעה תוגש בסדר דין מהיר, לא אוכל לבצע גילוי מסמכים הוחלפת שאלונים.

    להלן שאלותיי:
    1. האם ניתן להגדיל את סכום התביעה, על מנת להגיש אותה בסדר דין רגיל? (כך לדוגמה, ניתן להגדיל את רכיב עוגמת הנפש, את רכיב הפיצוי בגין אי-הנאה ממכר שנרכש, וכיוצ"ב).

    2. האם הגדלת סכום התביעה, באופן שתואר לעיל, עלול להביא לכך שבית המשפט יחייב את התובע בהוצאות, בגין "בחירה בהליך ארוך למרות שאפשר היה לבחור בהליך קצר יותר"?

    3. האם יש דרך כלשהי, שמבטיחה לי שאוכל לבצע הליך גילוי מסמכים בסדר דין מהיר? (ברור לי שזה הליך ללא גילוי מסמכים, אך האם בית המשפט בכל זאת מאפשר זאת?). כוונתי היא, האם ניתן לסמוך על כך שבית המשפט יאפשר לי לדרוש את המסמכים החשובים שנמצאים אצל הנתבעים?

    תודה לעונים.

    • גילוי מסמכים בסדר דין מהיר - יש או אין?
      עו"ד אלי לוטן | 17/07/2017 19:53

      שלום לך עו"ד נאור.
      ראשית, בטרם התייחסות לשאלותיך, אפנה אותך לתקנה 214ח לתקנות סדר הדין האזרחי שכותרתה - "גילוי מסמכים מוקדם". כפי שתראה בה - בהחלט יש "סוג של" גילוי מסמכים. אמנם לא המלא והחביב, אבל קיים משהו.
      ולשאלותיך -
      1. כן.
      2. כן (סיכוי קלוש אבל קיים).
      3. לא.

      בברכה,

      אלי לוטן, עו"ד
      מנהל פורום עורכי דין

      ז'בוטינסקי 33, רמת גן
      טל': 03-6125353; מייל: ely@lotan-law.com

    • גילוי מסמכים בסדר דין מהיר
      עופר בן אברהם | 18/07/2017 10:41

      “תקנה 214ח, השוללת את תחולתו של פרק ט' לתקנות על הליך סדר דין מהיר, יוצאת מנקודת הנחה שבעל הדין יגלה את כל המסמכים הרלוונטיים, ואם אינו עושה כן, יורה לו בית המשפט לגלות את המסמך לאחר שיבחן את הרלוונטיות שלו למחלוקת שבין הצדדים" (השופטים רחמים כהן ומנחם קליין בספרם: "סדר דין מהיר בבית משפט השלום").
      אם תגגל: “גילוי מסמכים בסדר דין מהיר", תמצא לא מעט החלטות, שבהן נקבע, בין היתר על סמך הספר הנ"ל, כי בית המשפט מוסמך לצוות על גילוי מסמכים גם בסדר דין מהיר.

      • תודה רבה לעונים
        נאור | 18/07/2017 17:11

        תודה לעונים על התשובות המנומקות.