תביעת דיבה נגד עובד רשות מקומית

  • האם לתבוע את העובד או גם את הרשות?
    רחל | 17/07/2017 09:27

    עובד ברשות עירונית כינה אותי בשם גנאי בפני אנשים     בתוך הרשות. האם לתבוע רק את העובד בגין לשון הרע? או שצריך לתבוע גם את הרשות העירונית?

    • תביעת דיבה נגד עובד רשות מקומית
      עופר בן אברהם | 17/07/2017 18:58

      1. ככלל, “לא תוגש תובענה נגד עובד ציבור על מעשה שעשה תוך כדי מילוי תפקידו השלטוני כעובד ציבור, המקים אחריות בנזיקין", אבל "הוראה זו לא תחול על מעשה כאמור שנעשה ביודעין מתוך כוונה לגרום נזק או בשוויון נפש לאפשרות גרימתו במעשה כאמור" (סעיף 7א(א) לפקודת הנזיקין).
      לאור האמור, כדי לדעת אם צריך לתבוע את העובד עצמו או את הרשות, צריך תחילה לדעת מהו תפקידו של אותו עובד, קרי: אם זה תפקיד שלטוני או לא; אם כן, אם אותה לשון הרע פורסמה במסגרת התפקיד, ואם כן, אם מתקיים הסייג, שהפרסום נעשה בכוונה לגרום נזק או מתוך אדישות לאפשרות גרימתו.
      2. הגדרת תפקיד שלטוני מצויה בסעיף 7 לפקודה, והיא נתונה לפרשנות: “תפקיד ציבורי על פי דין כמשמעותו בסעיף 15(ד)(2) לחוק-יסוד: השפיטה".
      על-פי הפסיקה, תפקיד שלטוני הוא כזה שניתן לעתור בשל אופן ביצועו לבית משפט מינהלי (כלומר לבג"ץ או לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים), הכרוך בהפעלת שיקול דעת שלטוני, ושברגיל אין לו מקבילה במגזר הפרטי (ראי, למשל, ת"א (מרכז) 13773-04-12, ממן נגד חברת החדשות הישראלית בע"מ, סעיף 2(יג) ו-(יד)).
      3. עובדי ציבור שאין להם תפקיד שלטוני, כגון מורים או רופאים, לא ייהנו מחסינות מפני תביעה, אך עדיין מעבידיהם, המדינה או הרשות הציבורית, עשויים לשאת באחריות שילוחית למעשיהם, כמפורט בסעיף 13 לפקודה. במקרה כזה אפשר יהיה לתבוע גם את העובד וגם את המעביד (סעיף 16 לפקודה).
      4. "היה לתובע ספק ממי הוא זכאי לתבוע, רשאי הוא לצרף נתבעים אחדים כדי ששאלת החבות ומידת החבות של כל אחד מהם תוכרע בין כל בעלי הדין" (תקנה 22(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי).
      5. הליך הגשת תביעה נגד עובד רשות ציבורית מוסבר בסעיף 7ג לפקודת הנזיקין ומפורט בתקנות הנזיקין (אחריות עובדי ציבור). שימי לב לתקנה 2:
      “(א) ...
      “(ב) הוגשה תובענה נגד עובד ציבור שהוא עובד רשות ציבורית, כאמור בסעיף 7ג לפקודה, יודיע התובע על הגשתה ליועץ המשפטי של הרשות הציבורית; העתק כתב התביעה יצורף להודעה.
      “(ג) הודעה לפי תקנת משנה (א) או (ב) תהא ערוכה לפי טופס 1 שבתוספת".
      6. למותר לציין, שלפני ההחלטה את מי לתבוע צריך לשקול ולהחליט אם בכלל קיימת עילת תביעה. לעניין זה עלייך לזכור, שלמפרסם לשון הרע עשויה לעמוד הגנה מההגנות שבחוק, כגון מעשה של מה בכך (סעיף 4 לפקודת הנזיקין), פרסום בתום לב (סעיף 15 לחוק איסור לשון הרע) ועוד. כדי להביע דעה בנקודה זו צריך לדעת מה בדיוק נאמר עלייך ומדוע (מה אמרת או עשית שהכעיס את אותו עובד).
      7. ראי גם החלטת השופט רמזי חדיד מ- 9 במרס 2012, ב-ת"א (שלום, חיפה) 23970-07-11, יונה יהב ועיריית חיפה נגד יעקב בורובסקי.

    • לשון הרע ברשות, שלא ברשות
      עו"ד רון מיור | 17/07/2017 19:08

      שלום רחל,
      כדי שבאמת תוכלי להיעזר בנו, חשוב שנדע בדיוק מה הוא אמר. ודאי תרצי לדעת כי לא כל דבר עלבון או גנאי מהווה לשון הרע ע"פ הגדרתו של מונח זה בדין.

      בברכה,

      רון מיור, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      יגאל אלון 98, ת"א
      טל': 072-8830276; מייל: majorlaw100@gmail.com

      • מדובר בפקח שכינה אותי "בהמות" בפני אנשים במשרדיו
        רחל | 17/07/2017 20:11

        הגשתי תלונה נגד בנייה בלתי חוקית והפקחים סירבו לבוא לטפל בתלונה. באתי למשרדי הרשות למחלקת פקחים בשעות הקבלה וביקשתי לדבר איתם אבל הם סירבו לפתוח את הדלת למרות שצלצלתי בפעמון. כשיצא פקח מהדלת שאלתי אותו למה אתם לא עונים לי והוא אמר "אני לא מדבר עם בהמות", אישה אזרחית הרשות שהייתה עדה לתקרית פנתה לפקח ואמרה לו  איך אתה מדבר אליה ואז הוא חזר וקרא לי בהמות. התקרית מוקלטת. אני יכולה להוכיח בבית המשפט, כי ייתכן והפקח קיבל שוחד כדי להתעלם מהפרת בנייה חמורה, בתחילת הבנייה, ולכן עכשיו לא רצה לבוא לבדוק את ההפרה המתמשכת.

        • מדוע לדעתך הוא פנה אלייך בסגנון זה?
          עופר בן אברהם | 17/07/2017 21:17

          האם צלצת בפעמון זמן ממושך ברצף? האם דפקת על הדלת הנעולה? האם צעקת על הפקחים שיפתחו? האם הייתה תקרית קודמת כלשהי ביניכם? פרטי בבקשה (וכדי להסיר ספק: איני מצדיק את התבטאותו של הפקח, אבל ייתכן שאין בה עילה טובה לתביעה בנסיבות שנאמרה).

        • "בהמות" - האם לשון הרע
          עו"ד רון מיור | 18/07/2017 15:28

          שוב שלום לך רחל,
          כפי שפירטתי בתגובה הקודמת, לא כל הטחת עלבון תיחשב ללשון הרע. במקרה זה, לדעתי, הגם שמדובר באמירה מעליבה מאוד ועוד בנוכחות עדים, במכלול הנסיבות, לא תיחשב האמירה, המעליבה, כלשון הרע.
          צר לי שכזו תשובתי.
          בברכה,

          רון מיור, עו"ד
          מנהל פורום לשון הרע

          יגאל אלון 98, ת"א
          טל': 072-8830276; מייל: majorlaw100@gmail.com