תמא 38 קיזוז שטחים

  • תמא 38 קיזוז שטחים מהדירה המקורית - האם חוקי
    ישי | 04/07/2017 10:05

    שלום,אני בעל דירה בקומת קרקע , הבניין הוקם בשנת 1949 ובשנת 1960 הורחבה אחת מהמרפסות בדירתי, בהסכמת רוב הדיירים. יודגש כי לא אותר היתר בניה, אך אותר אישור הועדה להרחבה בכפוף להסכמת כל הבעלים. כיום, יזם תמ"א 38 /2 טוען כי יש לקזז שטח עודף זה של המרפסת בשל העובדה שהמרפסת לא רשומה בטאבו, וכי אין היתר, וכי לכאורה, המרפסת  אינה חוקית. האם זה הגיוני???  ביחוד לאור העובדה כי משנת 60' (טרם חקיקת חוק התכנון והבניה, וחוק המקרקעין) המרפסת קיימת בפועל, והשימוש בה הוא בלעדי לדירתי עוד אדגיש כי מעולם לא היה אקט של פיקוח של העיריה בנושא, ויתרה מכך, גם כיום, ניתן "להכשירה" במסגרת זכויות הבניה הקיימות לחלקה (במסגרת חלקי היחסי בזכויות אלו), ובמסגרת הרוב הדרוש בחוק המקרקעין.
     איזה זכויות יש לי במרפסת זו, אשר עליהן ניתן להגן (עוד אציין כי הבניין אינו רשום כבית משותף אלא בבעלות בכפוף לחכירה).

    • תמא 38 קיזוז שטחים
      עו"ד אילן הלוי | 05/07/2017 07:57

      שלום ישי

      אם אני מבין נכון אתה או קודמך הוספתם מרפסת לדירה, היתר בניה לכך לא נמצא בתיק אך יש עקבות לבקשה ובכל מקרה המצב ההוא כך משנת 1960.
      שאלתך  היא האם שטח המרפסת הנ"ל ילקח בחשבון כחלק מבסיס שטח הדירה לצורך פרויקט תמא 38/2.

      המצב אינו פשוט. אם יש היתר - בודאי שיש לכלול שטח זה אבל יש להבין ולקחת בחשבון כי זכות לתוספת המרפסת קיימת כנראה גם לעוד דירות בבנין ואולי לכולם.
      אם אין היתר-  לכאורה השטח נבנה שלא כדין מנגד זה המצב קרוב לשישים שנים. אני הייתי לוקח שטח זה בחשבון אבל אולי בשל המצב אתה צריך להסתפק בתוספת טיפה קטנה יותר. למשל אם שטח המרפסת הנ"ל הוא 15 מר שיכירו לך רק ב-10 מ"ר.  עוד פעם - זה אם אין לך היתר בניה.

      בברכה,

      אילן הלוי, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      שד' שאול המלך 8, ת"א
      נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com

      • קיזוז שטחים ע״י היזם
        ישי | 07/07/2017 13:19

        תודה על המענה המהיר, ברשותך, ברצוני לחדד את השאלות.
        נמצא אישור הועדה הקובע שמאחר וניתנה הסכמת השכנים ניתן להוציא רישיון להרחבת המרפסת.
        יודגש כי למעט המסמך האמור, לא אותר הרישיון עצמו ולא נעשה שינוי בטאבו כתוצאה מהסכמת השכנים.
        האם הסכמת השכנים בחתימתם להוצאת ההיתר (1960) מהווה בהכרח הסכמה גם לשינוי במצב הקנייני להגדלת שטח דירתי לצמיתות (גם במקרה של הריסת המבנה והקמתו מחדש)?
         והאם ניתן לראות באישור הועדה המקומית להוציא רישיון, בהיעדר אסמכתאות אחרות, כבניית המרפסת על פי דין?
        האם, לאחר פרק הזמן שחלף (חזקה בלעדית, העדר פיקוח, ותיעוד קיים) ניתן לטעון כי השטחים אינם של דירתי? וכי לא מגיע לי פיצוי בגינם?
        הרי מי שמרוויח מטענה זו הוא היזם המשלשל זכויות אלו לכיסו על חשבון הקטנת שטח דירתי. מבלי להיכנס לרווחיו בפרוייקט, האם יש צדק בדבר?
        כיצד ניתן להתגבר על טענות אלה של היזם במידה ואין הצלחה במו״מ ישיר מולו.

        • קיזוז שטחים
          עו"ד אילן הלוי | 09/07/2017 08:31

          ישי שלום

          מה שיש לך היא ראיה טובה מאוד לכך שהחל תהליך לקבלת היתר הבניה ואפילו תהליך מתקדם- שכן מהכתוב ברור שהוגשה בקשה להיתר והתקבלה הסכמת הבעלים האחרים לבקשה.
          עדין אין זו ראיה של 100% כי יש גם היתר בניה.

          במצב הקיים בו נעשה תהליך מתקדם להוצאת היתר בניה , המרפסת נבנתה ואין כל טענה מצד יתר הבעלים במשך שנים רבות כל כך - נראה לי כי אין מקום שתוותר על שטחים אלו.

          יחד עם זאת קח בחשבון כי כשם שאתה הרחבת את דירתך והוספת מרפסת גם כל האחרים יכלו ויכולים לעשות כן. כל ההבדל בינך ובינם הוא שאתה לכאורה שילמת את כל ההוצאות הנדרשות לשם תכנון ובניה ואילו הם לא.

          בנוסף - ולפי הבנתי ממה שכתבת- לא סתם בנית את המרפסת אלא סגרת אותה לתוך שטח הדירה שלך. זה בודאי נעשה שלא בהיתר.

          כך שאני חושב שבסיס אתה צריך להיות כמו האחרים עם פיצוי קטן על התוספת לא  פיצוי על כל מ"ר מרפסת.

          בברכה,

          אילן הלוי, עו"ד
          מנהל פורום תמ"א 38

          שד' שאול המלך 8, ת"א
          נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com