תוקפו של צו הגנה

  • פס"ד הצהרתי "צו הגנה ללא מועד פקיעה מוגבל ל- 3 ח'"
    איציק | 19/05/2017 22:48

    1. ביום 1.1.15 ניתן צו הגנה תוך השמטת מועד פקיעתו.

    2. לא הוגשה בקשה להארכת הצו ע"י מי מהצדדים.

    3. למרות שהוגש צו ה ג נ ה, ביהמ"ש טען שיש "להפריד בין הצדדים" ופסק כאילו מדובר בצו מניעה ללא מגבלת זמן.

    4. סע' 5 לחוק למניעת אלימות במשפחה התשנ"א-1991 קובע כי תוקף צו הגנה הוא 3 חודשים.

    5 השמטת המועד מנוצלת לרעה בהוצל"פ בטענה שצו ההגנה "לצמיתות" והרשם מסרב לפנות בבקשת הבהרה.

    6. בפס"ד רע"פ 267/04 אלברט מלייב נ' מדינת ישראל נקבע שכאשר ביהמ"ש לע"מ לא נוקב בתאריך פקיעת צו ההגנה אזי החוק ממלא את החסר והצו יהא ל-3ח'.

    7. בסע' 5 לכללי הנציבות מ-1.11.06:"...לצו שלא נקבע בו מועד השלכות מרחיקות לכת. הוא נחזה להיות ללא הגבלה."

    8. בסע' 6 לכללי הנציבות מ-1.11.06: "סוף דבר, משהחליט...ליתן צו הגנה עליו לקצוב את משך תוקפו של הצו (שלא יעלה על 3 חודשים)..."..." עליו לדאוג ליישום דווקני של הוראות חוק המניעה, התקנות והפסיקה, המשקפות מידתיות..."

    9. מטרת פסה"ד ההצהרתי - מניעת מצגי שווא בהוצל"פ.

    האם יתכן ביהמ"ש רשאי שלא ליתן צו הצהרתי כי " תוקף תקופת צו הגנה nיום 1.1.15 מוגבל ל- 3 חודשים " ???

    תודה !

    • תוקפו של צו הגנה
      עו"ד מיקי חשמונאי | 21/05/2017 18:57

      איציק שלום,

      סעיפי החוק והפסיקה שציטטת ברורים.
      עם זאת, כידוע לכולנו, ביהמ"ש נותן לעיתים החלטות שלדעת צד כזה או אחר, אינן מקובלות / נכונות / צודקות / עומדות בתנאי החוק.
      אם החלטת ביהמ"ש אינה מקובלת, הדרך הנכונה היא לערער עליה, במסגרת הזמנים הקבועים בחוק.

      בברכה,

      מיקי חשמונאי, עו"ד ומגשרת
      מנהלת פורום דיני משפחה

      מת"מ -  'בית טופז' קומה 5
      רח' נחום חת 5, חיפה
      טל': 04-8517771; מייל: law@m-law.co.il

      • עקרון הדינמיות ואינסופיות הדיון החל על צו הגנה
        איציק | 21/05/2017 23:23

        1. נדמה שאי הגשת ערעור בזמן לא הופכת "צו הגנה" ל"צו מניעה" (שתוקפו לא מוגבל בזמן) שהרי עקרון אינסופיות הדיון לגבי צו הגנה ומגביל את שיקול הדעת השיפוטי.

        2. כשמוכח שימוש לרעה בצו הגנה ע"י הצד המורחק, תוך מצג שווא בהוצל"פ כי "צו ההגנה הוא לצמיתות" -  אין זו עילה מספקת למתן פס"ד הצהרתי המבהיר להוצל"פ כי לפי חוק הצו מוגבל ל- 3 חודשים ?

        תודה!

        • לא פס"ד הצהרתי, אלא בקשה לשופט לקצוב את הזמן

          צו הגנה הוא בבחינת "החלטה אחרת" שהשופט שנתן אותו רשאי לשנותו או לתקנו או להאריכו בכל עת. משום כך, הסמכות העניינית נתונה בידי השופט המקורי שנתן את הצו.
          לכן, תגיש בקשה ותצהיר לשופט הנ"ל, כדי לקצוב את זמנו של הצו, בבקשה תציין שהצו אמור היה להיות מלכתחילה לתקופה של שלושה חודשים על פי החוק, אולם בשל טעות סופר לא נקבעה תקופת תוקפו של הצו.
          כמו כן תצרף לתצהיר את החלטת ההוצאה לפועל הרואה את תוקפו של הצו כבלתי מוגבל בזמן.
          ולכן, תבקש בבקשתך שהשופט יקבע שהצו היה אמור להיות לשלושה חודשים, וכיוון שהזמן הזה חלף, השופט מתבקש לקבוע שתוקף הצו פקע וחלף, ואינו קיים עוד, כדי שההוצאה לפועל תתעדכן.
          אם השופט ידחה את בקשתך זו, תוכל אז לערער על החלטתו.
          תביעה למתן פסק דין הצהרתי לא מתאים למצב המשפטי שלך.

          • קובץ מצורף רע"א 7711/06 המכללה המשותפת נ' שרית מנדל
            איציק | 22/05/2017 13:22

            תודה רבה על התשובה המפורטת!

            1. ניסיתי כולל בקשה בתיק צו ההגנה...אך ביהמ"ש התחמק (התיק סגור/יש לפנות בהליך המתאים וכו...) ובערעור הסביר למחוזי "זה לא המקום לפרט את השיקולים" - מדוע ביהמ"ש בחר להתעלם ביודעין בשעתו מבקשת תיקון טעות סופר שהוגשה ב ז מ ן.

            2. בלית ברירה הפעם החלטתי "להמר" על פס"ד הצהרתי תוך הסתמכות על פס"ד שלעיל בו בין היתר מופיע:"...גם בהיעדר אפשרות למי מהצדדים לבקש הבהרה מכוח סעיף 12 לחוק ההוצאה לפועל...  עדיין בידם הכוח לבקש פסק דין הצהרתי שיפרש את פסק הדין הטעון הבהרה (בג"ץ 4698/01 פלדברג נ' שר הבינוי והשיכון (לא פורסם) (השופטת דורנר)..."

            מה דעתך ?

            תודה !