שינוי ערך בעלי הדירות

  • שינוי ערך זכויות בעלי הדירות
    עמי | 16/05/2017 22:27

    בגלל שינוי חוק ארצי או עירוני או בגלל שינוי בהגשת התוכניות היזם יכול לקבל מהעירייה אפשרות בניית מספר דירות גדול יותר ממה שהבטיח בחוזה. בכך היזם מרוויח יותר ובעלי הזכויות נפגעים בכך שאותו שטח יכיל יותר דיירים, יותר חנייה, רעש רב יותר וכו'. נוצר מצב בו בעלי הזכויות לא מקבלים תמורה הוגנת לעלית ערך זכויותיהם.
    האם קימים תקדימים כאלה? מה יכול/צריך לדרוש עו"ד של בעלי הדירות מהיזם כדי שתיהיה התחיבות חוזית שעם עליית ערך הזכויות תעלה גם התמורה לבעלי הדירות. תודה מראש

    • שינוי ערך בעלי הדירות
      עו"ד אילן הלוי | 16/05/2017 23:27

      שלום עמי

      פשוט צריך לכלול בהסכם סעיף ךפיו התמורה היא עבור בנית כך וכך דירות או קיבולת בניה. במקרה כזה היזם לא יכול להנות מתוספת בניה ללא הסדר עמכם. בנוסף ניתן מראש לכם מה החלוקה תהה במקרה של וספת זכויות ולהסדיר זאת בהסכם.

      בברכה,

      אילן הלוי, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      שד' שאול המלך 8, ת"א
      נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com

      • כיצד לפעול?
        עמי | 17/05/2017 21:35

        עו"ד אילן הלוי, תודה על התגובה המהירה והתשובה אך מה עושים אם העו"ד של הדירים טוען שהדבר לא ניתן להגדרה ובלתי אפשרי  ואינו מוכן לדרוש זאת בחוזה מול מהיזם?

        תודה מראש על התשובה.

        • כיצד לפעול
          עו"ד אילן הלוי | 22/05/2017 07:21

          שלום עמי

          הוא טועה. בשלב החתימה אמורים לדעת מה תכנון המוצע לבנין החדש. כמה קומות וכמה קומות (תתכן סטיה אולי של דירה אחת בספירה). כך שאין כל מניעה לקבוע בהסכם כי במידה ויבנו יותר קומות/יחידות דיור תהא תמורה נוספת לדיירים.

          בברכה,

          אילן הלוי, עו"ד
          מנהל פורום תמ"א 38

          שד' שאול המלך 8, ת"א
          נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com

          • מה עושים מול עו"ד של הדיירים טועה או מטעה?
            עמי | 22/05/2017 09:33

            תודה עו"ד אילן לוי.

            המניע להימנע מלהתחייב על מספר הדירות,  גם אם בטעות יסודו, ואני לא חושב שזו הסיבה, הוא פעולה בניגוד לאינטרס של הדיירים. השאלה היא האם עו"ד הפועל בניגוד לאינטרס של הדיירם ולטובת היזם המשלם לו את שכרו עובר על חוק כלשהו? האם יש חוק המחייב עו"ד בתמ"א לפעול לטובת הדיירים על אף ששכרו משולם ע"י יהזם?

            • העו"ד של הדירים דואג לאינטרס של היזם
              עמי | 25/05/2017 21:34

              לעו"ד אילון שלום,

              לאחר מספר ימים של המתנה לתשובה בנושא זה אני פונה אליך שנית. אני מניח שעורכי דין רבים סולדים מפעילות של עו"ד בניגוד לאינטרסים של הדיירים. אני מניח שיש אמצעים, יש מוסדות שניתן להיעזר בהם כדי שאנשים צמימים לא ינוצלו ע"י עו"ד ממולחים. כיצד מגיעים אל אלה?

              תודה מראש

              עמי

              • העו"ד של הדירים דואג לאינטרס של היזם
                עמי | 27/05/2017 19:08

                עו"ד אילן לוי היקר, אינך עונה, וגם עו"ד טליה שנברדג אינה מתנדוות לענות. לפחות תכתוב שאם אני צודק אז בעיניך זה דבר פסול ולא מקובל . תגיד שעורכי הדין מאורגנים כדי לדחות מעיליהם מעילה באימון הלקוחות - הרי אנחנו הלקוחות  ולא היזם שמשלם את עמל העו"ד. האם יש אפשרות שעו"ד יהסס מלפגוע בצורה כזאת בלקוחותיו או הדיירים הם הצאן שהיזם שוחט בעזרת עו"ד הדירים.

                תודה מראש

      • עו"ד מחתים על נספחים שנראו לראשונה רק בעת החתימה
        עמירם | 20/05/2017 11:33

        עו"ד אילן : התשובה שלך מאוד הגונה אבל מה עושים כאשר בכוונה העו"ד דיירים מצא לנכון לעגן בכוונה סעיף שמנשל את כל הזכויות מהדיירים עם החתימה. עם החתימה הפקרת את כל הזכויות שלך הן מהתב"ע , הלא מנוצלות, ו/או כל תוכנית שתבוא עד ההיתר שיכול לבוא רק אחרי שנים רבות . שחתמת  שחתמת ועד ההיתר כל הזכויות מהתב"ע  וכל תוכנית שלא תבוא הדיירים עד ההיתר הדיירים מנושלים . מצא לנכון עו"ד הדיירים לעגן סעיף שמנשל אותם מזכויות .והסעיף מעוגן בהסכם במפורש לחלוטין שהדייר מוותר על כל הזכויות מכל תוכנית שתהייה ואף מזכויות התב"ע הלא מנוצלות ובכלל .וכל הויתור הוא בתוקף מיום החתימה ועד ההיתר (שיכול לבוא אחרי שנים רבות) . אין לי כבוד לאותו עו"ד ולכן אין לי אפילו מה להתלונן עליו . דודתי ממשיכה להתייעץ מה לעשות !!

        האם המפקחת תוכל לכבד אותו חוזה ולכבד את הייפוי כוח ל דיירים שחתמו בתום לב ואף לא עיינו בנספחים , וזאת רק בעת החתימה שהונחו כמו תפריט על שולחנו במשרד העו"ד

        .איזה מן תוקף יש לחוזה זה. וכיצד עו"ד הדיירים ,כזה יפקיר אותו דייר הלאה לעו"ד של היזם על פי ייפוי כוח של דיירים תמימים שלא הבינו ולא עיינו בנספחי החתימה.??

        • עו"ד מחתים על נספחים שנראו לראשונה
          עו"ד אילן הלוי | 22/05/2017 07:27

          עמירם שלום

          יש לשים לב לניסוח בהסכם. הרבה פעמים אכן נכתב בהסכם כי כל זכויות הבניה הקיימות ושיהיו עד להיתר הבניה עוברות ליזם אבל (וזה חשוב) הכל לצורך הקמת הפרויקט בלבד. במידה והפרויקט מוגדר (למשל כבנית קומת קרקע ועוד 5 קומות טיפוסיות ועוד 2 קומות חלקיות וכולל עד 23 יח"ד) אז זאת המגבלה האפקטיבית לשימוש בזכויות הבניה.

          לגבי יפויי כוח - הם מנוסחים בדר"כ בצורה רחבה אבל השימוש בהם הוא לעורכי הדין בלבד ולא ליזם וכן השימוש נעשה בהתאם להוראות ההסכם. כך שלא אמורה להיות סתירה בין הוראות ההסכם ובין יפוי הכוח.

          לגבי גילוי הנספחים - אין מניעה ואף כדאי להעביר לבעלי הדירות את הנספחים לחתימה עוד לפני חתימתם. הדבר נוגע בעיקר להסכם, לתוכניות ולמפרט הטכני.

          בברכה,

          אילן הלוי, עו"ד
          מנהל פורום תמ"א 38

          שד' שאול המלך 8, ת"א
          נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com