תצהיר - עבירה אתית

  • עבירה אתית
    אלון | 23/04/2017 09:58

    האם עו"ד שחתם על תצהיר עבר עבירה אתית:
    החתום לא היה נוכח בפניו אלא חתם בחו"ל
    העו"ד לא ציין זאת בגוף התצהיר.
    העו"ד גם לא ציין כי חתם בפניו.
    כתב רק " הלקוח חתם על תצהיר ואישר אותו"  - נוסח מוזר  - אך קרא לכותרת של זה תצהיר.
    העו"ד שמייצג את הלקוח הגיש "תצהיר" זה לצד שכנגד בהליך משפטי (לא לבימ"ש)

    • תצהיר - עבירה אתית
      מואיז | 24/04/2017 23:54

      המסמך המכונה "תצהיר" מוגדר בפקודת הראיות.
      על פי הפקודה, אישור עורך הדין צריך לכלול מספר פרטים מהותיים על מנת שהתצהיר יהיה כשר מבחינה משפטית:
      1. עורך הדין צריך לאשר שהוא הזהיר את המצהיר.
      2. ציון מקום החתימה על התצהיר.
      3. התייצבות של המצהיר בפני עורך הדין.
      4. תאריך ההתייצבות.

      הערות -
      א. מצהיר שלא התייצב פיזית לפני עורך הדין - התצהיר אינו כשר לשמש כראיה. לא ניתן לאשר תצהיר בפקס, במייל, בשיחת סקייפ או בכל דרך אחרת שהיא אינה התייצבות פיזית של המצהיר בפני עורך הדין. יש על כך החלטות רבות של ועדת האתיקה. יש לכך גם נימוק. הרעיון הוא שהחיוב בהתייצבות פיזית אמור להביא את המצהיר להבין שמדובר במעמד מיוחד, באופן שיצריך ממנו להיזהר בעת הוא מצהיר על עובדות כלשהן.

      ב. גם אם עורך הדין לא מציין בתצהיר שהמצהיר "התייצב בפניו", עדיין אין התצהיר כשר. עיין בהחלטות ועדת האתיקה.

      ג. אם עורך הדין והמצהיר נמצאים בחו"ל ביחד וחותמים שם על תצהיר - התצהיר אינו כשר לשמש כראיה במשפט בישראל. ההסמכה לשמש כעורך דין בישראל היא הסמכה טריטוריאלית, היינו - בתוך תחומי המדינה. אם עורך הדין אישר את התצהיר מחוץ לתחום המדינה - אין לכך שום תוקף משפטי בארץ, כיוון שהאישור נעשה בשעה שעורך הדין לא היה מוסמך לעשות כן (ואין זה משנה אם באותו רגע הוא החזיק ברישיון לעסוק בעריכת דין בישראל). לעתים קורה שעורך דין פוגש את לקוחו בחו"ל ומחתים אותו שם על תצהיר. בתצהירים כאלו עורך הדין יימנע בד"כ מלציין את מקום החתימה. תצהיר שלא צוין בו מקום החתימה - אינו כשר לשמש כראיה. עיין בפסיקה.

      • עבירה אתית?
        אלון | 25/04/2017 00:00

        תודה על תשובתך המושקעת
        לא הבנתי דבר אחד וזו שאלתי
        העו"ד היה בישראל וקבל מחו"ל בפקס ואימת בסקייפ. האם עבירה אתית?
        התצהיר  לא רשם את המילים "חתם בפני"

        • תשובה
          מואיז | 25/04/2017 00:02

          עבירה, והתצהיר אינו כשר לשמש כראיה.

          עיין בהחלטות ועדת האתיקה באתר הלשכה. קיים אזכור לדברים גם בפסיקת בתי המשפט ובתי הדין המשמעתיים.

          • דין משמעתי
            אלון | 25/04/2017 10:34

            מעמידים עכ לדין?

            • התייחסות
              מואיז | 25/04/2017 13:38

              ראה כאן:

              http://www.israelbar.org.il/newspaper_innerData3.asp?pgId=150787&catId=60&path_catID=60&fatherId=149573

              וראה עמדת ועדת האתיקה מחוז ת"א בגילוי דעת חדש ש"מיישר קו" בעניין -

              http://www.tabar.org.il/%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8-16179,4370-%D7%90%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%AA-%D7%AA%D7%A6%D7%94%D7%99%D7%A8-%D7%97%D7%AA%D7%99%D7%9E%D7%94-%D7%91%D7%A4%D7%A0%D7%99-%D7%A2%D7%95-%D7%93.aspx

              • קישור
                אלון | 25/04/2017 13:45

                הקישורים לא נפתחים
                תוסיף  לא במקום הטקסט אלא בלשונית קישור למטה

                • ראה קישור
                  מואיז | 26/04/2017 00:00

                  מחוז ת"א

                  וחפש החלטת ועדת האתיקה המחוזית מס' את 128/12.

                  מחוז ת"א