תמ"א 38 וחוק המתווכים

  • חוק המתווכים לאור עסקאות תמ"א 38
    אריק | 13/01/2017 20:23

    עו"ד אילן הלוי שלום רב,

    המקרה: מתווך מורשה אשר מאתר בניינים עבור יזם מסוים לצורך התקשרות לפרויקטים של תמ"א 38.

    לאור סעיף 9(א) לחוק המתווכים, אבקש לשאול את השאלות הבאות:

    1) האם בהסכם שכר הטרחה בין היזם לבין המתווך חובה לציין כי מדובר ב"הזמנה לביצוע פעולת תיווך? כלומר האם תוכן הסכם שכר הטרחה חייב להסביר כי מדובר בתיווך, או שמא גם "נתינת שירות" (והסבר מהו שירות זה) הוא מונח אפשרי לתיאור העניין.

    2) מה הוא סוג העסקה אשר יש לפרט כאשר מדובר בהתקשרות של דיירים עם יזם לביצוע פרויקט של תמ"א 38? בתיווך לעסקת מכירה רושמים "מכירה" ובתיווך לעסקת השכרה רושמים "שכירות". מה רושמים כאשר מדובר בתמ"א 38 על מנת לעמוד בדרישות הכתובות בחוק המתווכים?

    3) האם חובה לציין את "מחיר העסקה המבוקשת, בקירוב"? אם כן, כיצד יש לעשות זאת כאשר מדובר בהסכם תיווך לתמ"א 38 - האם לחשב את זכויות הבנייה המשוערות אשר הדיירים מעניקים ליזם בפרויקט תמ"א 38 (נניח זכויות לבנייה של קומה וחצי על הגג) ולפי זה לתמחר את מחיר העסקה המבוקשת?

    • תמ"א 38 וחוק המתווכים
      עו"ד אילן הלוי | 14/01/2017 21:29

      אריק שלום

      שאלה מענינת..
      עיסקת תמ"א 38 היא עיסקה בה בעלי הדירות מוכרים זכויות בניה ליזם כנגד קבלת שרותי בניה לבנית דירותיהם החדשות/ או לביצוע עבודו החיזוק והרחבות (בהתאם לסוג הפרויקט).

      באופן אישי אני לא בטוח בכלל שמכירת זכויות בניה היא עסקה שחוק המתווכים חל עליה. יחד עם זאת לא צריך להסתבך בענין זה ואין חולק שרצוי כי יהיה הסכם בכתב.

      בהסכם כזה תאור השירות הניתן הוא מספיק. למשל - קישור לנציגויות בתים באזור ___ המעוניינים להתקשר בהסכם תמ"א 38". כאשר תשלום שכר התיווך יכול להקבע כמותנה בחתימת הסכם בפועל בין היזם לבעלים.

      סוג העיסקה הוא - עיסקת תמ"א 38 (תוסיפו הריסה ובניה / חיזוק ותספת או שניהם).

      "שווי העיסקה בקרוב" כנדרש על ידי התקנות (אם אכן חלות) הייתי כותב רק- "שווי פרויקט התמ"א בהתאם לזכויות הבניה שיאושרו ושווי הדירות". מבין שה לא סכום אבל אני לא חושב שזה מפריע. סעיף זה נועד לעסקאות "רגילות" על מנת יהיה ברור מה הלקוח מחפש.  מה שחשוב יותר לכתוב הוא גובה דמי התיווך המוסכמים. כאן אתה יכול לכתוב תאור מדויק של מה שמסוכם. לא צריך לתמחר את שווי העסקה כדי לדעת מה דמי התיווך שהוסכמו.

      כפי שהתחלתי - לא בטוח בכלל שצריך להתשמש בהסכמים הסטנרטיים של מתווך. מציע להעלות על הכתב בצורה ברורה- 1. מה השירות הנדרש ממך. 2.  מה התנאי בו עליך לעמוד לשם קבלת שכר.  3. מה גובה השכר.

      בברכה,

      אילן הלוי, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      שד' שאול המלך 8, ת"א
      נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com

      • האם אין לראות בכך עסקת קומבינציה?
        אריק | 15/01/2017 08:05

        עו"ד אילן הלוי, אני מודה לך על תשובתך המפורטת!

        האם עסקת תמ"א 38 היא לא סוג של עסקת קומבינציה? כך לפחות רשויות המס מתייחסות אליה כמדומני.
        עסקת קומבינציה נחשבת כעסקת מכר וחלות עליה הוראות המתווכים (תקן אותי אם אני טועה). לפיכך, הייתי יכול לסבור כי גם בעסקת תמ"א 38 יחולו הוראות המתווכים. פספסתי משהו?

        בברכה ותודה.

        • תמ,א 38 ומתווכים
          עו"ד אילן הלוי | 15/01/2017 08:24

          בוקר טוב אריק

          הסכם תמ"א 38 הוא בהחלט מקרה פרטי של עיסקת קומבינציה.

          חוק המתווכים חל על מכירת זכויות במקרקעין ומפנה לצורך כך לחוק המקרקעין. זכויות בניה שניתן לבנות על כל קרקע הן מכוח חוק התכנון והבניה. לכן לפחות הייתי אומר שיש כאן שאלה אם חוק המתווכים חל. יחד עם זאת - אף אחד לא רוצה לבחון את השאלה הזאת הלכה למעשה ולכן אמרתי כי את ההסכמות בינכם רצוי וכדאי להעלות על הכתב.

          כל מה שתצריך הוא מסמך שמנוסל כהזמנת שירותים ממך המתווך , ךהגדיר מה השרות הנדרש ממך ("איתור פרויקטים של תמ,א 38 באזור __ " או דומה) ומה השכר המוסכם ןהתנאים לתשלומו.

          בברכה,

          אילן הלוי, עו"ד
          מנהל פורום תמ"א 38

          שד' שאול המלך 8, ת"א
          נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com

          • לאידך גיסא, האם צריך לכך רשיון תיווך?
            שי | 15/01/2017 13:06

            נושא מעניין הנגזר מכך הוא, האם מי שאינו מתווך מורשה רשאי ל"תווך" בניינים / פרוייקטים ליזמים?

            • ?  לת
              יהודה | 18/11/2019 10:16