דירת הגג

  • שכן סרבן שרוצה לקבל יותר תמורת דירת גג
    ברק | 18/12/2016 23:11

    אילן שלום,

    ראשית כל, אני מודה לך על כל ההשקעה והעזרה הרבה לקהילה במתן מידע בפורום זה.

    הבנין שלנו בן 3.5 קומות וקיימים בו 10 דירות שמתוכן אחת על הגג.
    דירת הגג גדולה משאר הדירות ובנוסף צמוד אליה חלק מהגג. סך כל שטחה הבנוי ועוד החלק המוצמד מסתכמים במחצית מתכסית הבנין.

    9 מבעלי הדירות (90%) אשר מחזיקים ביותר מ- 80% מהשטח המשותף מעויינים בתמ"א 38/1.
    במסגרת התמ"א ניתן להוסיף 2 קומות לבניין ובכך להגיע ל-5.5 קומות סה"כ.

    יש לציין כי לדירת הגג אין זכות מיוחדת בקומות שאינם בנויות (מעליה), ומלבד חצי משטח הגג הנוכחי, כל השאר מוגדר כרכוש משותף.
    בעל הדירה על הגג דורש דורש לקבל את דירת הפנטהאוס בפרויקט המוגמר, אך הדבר מקשה על הפרויקט כלכלית.

    1. בהנחה שמרחיבים לו את הדירה לכל השטח הצמוד לו ובנוסף לזה עוד מוסיפים לו ממ"ד ושטחים מכח התמ"א, האם ניתן לבנות מעליו את הקומות הנוספות מבלי שזה יחשב כפגיעה בזכויות הקנייניות שלו? בכך לחייבו להסכים לפרויקט?

    2. כיצד לטעמך המפקחת על המקרקעין תראה סוגיה זו? האם ישנם תקדימים?

    3. האם העובדה שהוא הבעלים של דירת גג מקנה לו זכויות מיוחדות או את הזכות לדרוש דירת גג בתמורה? (אין לן זכות מיוחדת בזכויות הבניה הלא מנוצלות של הבנין למעט השלמת הדירה שלו)

    רב תודות על תרומתך הרבה!

    • דירת הגג
      עו"ד אילן הלוי | 20/12/2016 08:01

      ברק שלום!

      תודה על הפניה לפורום.

      המצב שתארת אינו פשוט. לפי מה שאני מבין לאותו אדם הזכויות בדירה על הגג לה צמודה גם מרפסת הגג אך לא זכויות הבניה מעליה ולא כמחצית משטח הגג. במקרה כזה לא ניתן "לבטל" את מרפסת הגג שיש לו ולהשלימה אם אין הסכמה מצידו. מרפסת הגג היא רכושו הפרטי של אותם בעלים ולא ניתן מכוח החוק לחייבו לעשות בה שימוש כפי שתארת.

      הוא לא יכול למנוע את הבניה בחלק הגג שאינו צמוד עליו. לגבי השטח מעל - המצב לא ברור ונרה כי משפטית לפחות ניתן לבנות למעט מעל שטח המרפסת הצמודה לדירתו. תכנונית ברור שזה לא יעבוד.
      לכן - אין ברירה וחייבים לדבר עם אותו שכן והיזם ולנסות ולהגיע לפתרון. סך הכל נראה שגם אותם בעלים מבין מה היתרונות שלו בפרויקט.
      אני מבין שאותם בעלים רוצה את הפרויקט.

      בברכה,

      אילן הלוי, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      שד' שאול המלך 8, ת"א
      נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com

      • דירת גג
        ברק | 20/12/2016 13:52

        תודה רבה אילן,
        אני מאוד מעריך את העזרה שלך.

        ברשותך אשמח להרחיב את השאלה.

        במרוצת השנים הרחיבו את הדירה על הגג בבניה קלה , וכעת רק שטח קטן נשאר כמרפסת גג.
        לפי תשובתך אין אפשרות לבנות מעל המרפסת זאת, אך מכיוון ששטח המרפסת קטן יחסית, ישנה אפשרות להשאירה ולבנות רק מעל הדירה שלו. אך בשביל שהדבר יהיה אפשרי, צריך לבצע בניה חדשה לחלק מהדירה שנבנה בבניה קלה על מנת להחליפה לגג בטון ולחזק את המבנה.
        האם ניתן לחייבו להסכים לכך?

        אשמח להוסיף כי הבעלים של הדירה אינו מתגורר בה, אלא משכיר אותה, לכן אין פה עניניים של פינוי לא בהסכמה.

        המון תודה על תרומתך!

        • דירת גג
          עו"ד אילן הלוי | 28/12/2016 09:03

          שלום ברק

          בניה קלה נעשתה ככל הנראה ללא היתר כדין ועל כן לא הייתי מתחשב בשטח זה כשטח סגור. אני מניח כי יהיה ויכוח על כך מול אותם בעלים ויתכן כי תדרש פעולה משפטית. לכן טוב שיש הסכמות אבל אם אין הסכמה ובמידה ואכן אין היתר בניה - אני חושב שיש שוט מסוים מול אותו בעל דירה.

          בברכה,

          אילן הלוי, עו"ד
          מנהל פורום תמ"א 38

          שד' שאול המלך 8, ת"א
          נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com