זכויות בניה שלא נוצלו

  • זכויות בנייה שלא נוצלו
    ליאת צור | 07/12/2016 14:00

    שלום רב,
    בבניין שלנו 5 דיירים שמעוניינים לצאת לתמ״א 38/2 (פינוי בינוי).
    הוסכם שכל דירה תקבל 25 מטרים בנוסף לשטח הקיים בדירה.
    בהסכם דיירים היסטורי שנחתם הוסכם כי ל-3 הדירות העליונות תהיה זכות לבנות על הגג, ושתי הדירות התחתונות יורשו להשתמש בחצרות הבניין.
    דירה אחת ניצלה את הזכות ובנתה על הגג שלה. כעת טוענות שתי הדירות שלא ניצלו את זכות הבנייה שמגיע להן ״משהו״ (מטרים נוספים) כפיצוי.
    האם הן צודקות? איך מחשבים זכויות כאלה? והאם יגיע גם פיצוי לשתי הדירות שמשתמשות בגינה?
    תודה רבה

    • זכויות בניה שלא נוצלו
      עו"ד אילן הלוי | 10/12/2016 18:21

      ליאת שלום

      אני מבין שהיתה הסכמה לפני שנים כי 3 הדירות בקומה הראשונה ירחיבו את דירתם והדירות בקומת הקרקע יקבלו את הגינה וכי רק דירה אחת בקומה הראשונה מימשה את ההרחבה.

      אני מניח עוד, למרות שלא רשום, כי ההסדר נעשה לפני שנים רבות לפני שהחלה תמ"א 38.

      הטענה של הדירות שלא הרחיבו אינה מופרכת לדעתי. יש תוכניות בנין עיר המאפשרות הרחבת דירות. העובדה שדירה את מימשה את זכותה אינה שוללת את זכויות הדירות האחרות להרחיב.

      למשל- שכונת רמת אביב בתל אביב. אפשרו הרחבת הדירות. חלק עשו וחלק לא. עדין יש להם זכות לעשות כן.

      תיקון 3א לתמא 38 מסבך את העסק מאחר והוא קובע כי מסתכלים על הדירה הבנויה כמו שהיא ולא על מכלול הזכויות.

      כך שיש לבדוק האם מעבר לתוספת השטח מכוח תמא 38 יש אפשרות לבנות עוד בדירות הללו ואם כן - האם יש צורך לשלם היטל השבחה. במקרה שאפשר - אין סיבה שאותן דירות יקבלו בחינם מה שדירה אחת שילמה על כך בכסף.

      בקיצור- לא פשוט אבל קודם צריך לברר את הנתונים.
      בברכה,

      אילן הלוי, עו"ד
      מנהל פורום תמ"א 38

      שד' שאול המלך 8, ת"א
      נייד: 050-5752517; מייל: ilan.halevi@gmail.com