אפרט לך מה שידוע לי

  • שאלה
    יחזקאל | 25/09/2016 11:57

    האם הוצאות בגין דרישת חוב ארנונה של רשות מקומית, ניתן לתבוע במסגרת סדר דין מקוצר, לפי תקנה 202(2)?

    האם חוב כזה מוכר בחקיקה?

    תודתי מראש

    • אפרט לך מה שידוע לי
      א-ה | 25/09/2016 21:38

      1. חיוב בהוצאות על פעולות גביה של מיסים בכלל (לרבות ארנונה) מפורטות בסעיף 12ט לפקודת המיסים (גביה).
      "הוצאות שיישא בהן הסרבן
      12ט. (א) הסרבן יישא בהוצאות סבירות שהוצאו בנקיטת אמצעי אכיפה ובלבד שאמצעי האכיפה נדרש באופן סביר בנסיבות הענין לשם גביית המס.
      (ב) בבחינת אמצעי האכיפה שננקטו לענין סעיף קטן (א) יובא בחשבון, בין השאר, האם עלותם או פגיעתם בסרבן לא היתה במידה העולה על הנדרש לשם גביית המס.
      (ג) בסעיף זה, "אמצעי אכיפה" – אמצעי מינהלי שתכליתו גביית מס."

      2. ברור, שפקודת המיסים (גביה) מתייחסת לגביה מינהלית ולא לגביה משפטית.
      3. גביה של ארנונה אפשרית גם בתביעה משפטית, לרבות על פי תקנה 202 לתקנות סדר הדין האזרחי, בסדר דין מקוצר.
      4. כדי שניתן יהיה לפעול על פי סעיף 12ט הנ"ל גם בתביעה משפטית אזרחית בס"ד מקוצר, צריכה להיות הוראת חוק מפורשת לכך.
      5. הוראה כזו נמצאת בסעיף 315(ב), בפרק 15 (גביית ארנונות), של פקודת העיריות - ציטוט:
      "תחולת הוראות לפי פקודת המסים
      315 (א) ...
      (ב) הוראות סעיף 12ט לפקודת המסים (גביה), והוראות התקנות לפי סעיף 13(ג) לפקודת המסים (גביה) בענין הוצאות כאמור באותו סעיף קטן, יחולו על הליכים שיינקטו לפי פרק זה, בשינויים המחויבים."