וועדה רפואית/מענק למובטל העובד בשכר נמוך

  • שינוי בהגדרת עבודה-מתאימה
    אריק | 22/07/2016 06:03

    שלום רב,
    אני מובטל אשר נמצא בתקופה בה שירות התעסוקה אמור להפנות אותי רק למה שקרוי "עבודה מתאימה".
    כרגע מצבי הבריאותי אינו מאפשר לי לעבוד בעבודה שבה עבדתי בחמש השנים האחרונות.
    מתאמת-ההשמה בלשכת התעסוקה אמרה לי כי עקב כך אני מאבד גם את התנאי שעל פיו אין להפנות אותי לעבודה שהשכר בה נמוך מדמי האבטלה שלי, וכי מעתה עבודה בכל שכר ואפילו עבודה במשרה חלקית תיחשב עבורי ל"עבודה מתאימה" ואינני רשאי לסרב לה  (אבל אקבל השלמה לגובה דמי האבטלה).

    לתחושתי, קביעתה מוטעית ומנוגדת להוראות החוק.

    האם דבריה נכונים ? האם יש לשירות התעסוקה חופש פרשנות כזה להוראות החוק החוק ?

    • וועדה רפואית/מענק למובטל העובד בשכר נמוך
      אורנה | 22/07/2016 09:28

      שלום לך,

      על מתאם ההשמה להפנות אותך לוועדה רפואית מטעמם, אשר תוכל לקבוע הפניה לעבודה מתאימה למצב הבריאותי בלבד.

      מי שמופנה לעבודה ששכרה נמוך יותר יהיה זכאי למענק למובטל העובד בשכר נמוך כמפורט להלן:

      https://www.btl.gov.il/benefits/Unemployment/Pages/Avtlaeidod.aspx

      בנושא לשכת שירות התעסוקה ניתן לפנות לפניות הציבור לבדיקת זכויותיך כפי שעלו כאן:

      https://www.taasuka.gov.il/he/InfoAndPublications/Pages/Pniot.aspx

      בברכה.

      • אורנה שלום רב, הבעיה שלי מעט יותר מורכבת
        אריק | 22/07/2016 13:56

        וההתנהלות מולי קצת מוזרה.
        הבאתי למתאמת ההשמה שלי את כל המסמכים עבור וועדה רפואית.
        היא הסבירה לי כי אם ייקבע כי מבחינה בריאותית איני יכול לעסוק בעבודתי הקודמת, אהיה חייב לקבל עבודה בכל שכר, גם אם הוא נמוך מדמי האבטלה שמגיעים לי, והציעה לי להימנע מכל ההליך.

        אני יודע כי אם השכר נמוך מדמי האבטלה אקבל השלמה.

        אבל השאלה ששאלתי היא אחרת.

        השאלה ששאלתי היא האם אני באמת אהיה  ח י י ב (!)  לקבל עבודה בכל שכר על אף שאני בתקופה בה אני זכאי להיות מופנה רק ל"עבודה-מתאימה" ?

        מתאמת ההשמה טוענת שהיא דורשת את טובתי, אבל זה פשוט לא נראה לי הגיוני.

        הפנייה לשירות התעסוקה דרך הלינק שצירפת דורשת הזדהות, ואני לא מעוניין להזדהות ולהיות "מסומן" על ידם לפני שאדע אם פשוט מטעים אותי או שבאמת דורשים את טובתי.

        (אם זה מעניין אותך, אז המניע מאחרי השאלה שלי הוא הרצון להשתלב במקום עבודה בשכר יחסית סביר שאוכל להמשיך לעבוד בה ולהתפרנס ממנה גם בתום הזכאות לדמי אבטלה.
        ההצעה של המתאמת לוותר על הוועדה ולקבל הפנייה לעבודה במשרה חלקית תשאיר אותי בתום תקופת האבטלה ללא יכולת קיום. לכן רציתי לבדוק אם יש לי את האפשרות לסרב לעבודה בשכר נמוך מבלי שיירשם לי סירוב).

        תודה מראש,
        אריק.

        • עבודה מתאימה
          אורנה | 24/07/2016 11:11

          שלום רב אריק,

          ערכתי עתה בירור קצר עם לשכת שירות התעסוקה באיזור מגורי, ואכן כפי שזה למעשה משתמע מהמידע בשאלתך הראשונה, כאשר קיימות בעיות רפואיות, אשר אינן מאפשרות הפניה ל"עבודה מתאימה" (יש כמובן לעבור וועדה רפואית), אשר תוכל להפנות לעבודה המתאימה למצב הבריאותי בלבד.

          במקרה זה, אכן לא ניתן לפעול על פי  תנאי הזכאות להפניה לעבודה מתאימה על פי גיל/מקצוע/שכר/ וכדומה... כמפורט להלן מתוך אתה מובטל: עבודה מתאימה:

          https://www.btl.gov.il/benefits/Unemployment/tnaiZakaut/Pages/muvtal.aspx

          "העבודה המוצעת נחשבת לעבודה מתאימה אם מתקיימים בה שלושת התנאים האלה: א. היא מסוג העבודה שהמובטל עבד בה ב-3 השנים שקדמו לאבטלתו או עבודה אחרת התואמת את הכשרתו המקצועית, רמת השכלתו ומצב בריאותו. ב. השכר בעבודה המוצעת שווה לפחות לדמי האבטלה שהיו מגיעים לו אילו היה זכאי להם. ג. העבודה המוצעת אינה מחייבת שינוי במקום מגוריו, לפי כללים שנקבעו. תנאים א' ו-ב' לעיל אינם חלים על עובדים עונתיים וכן על מי שמלאו לו 28 שנים, אך עדיין לא מלאו לו 35 שנים - לאחר חודשיים של אבטלה; וכן על מי שמלאו לו 25 שנים, אך עדיין לא מלאו לו 28 שנים - לאחר 30 ימי אבטלה; וכן על מי שעדיין לא מלאו לו 25 שנים - לאחר 14 ימים של אבטלה."

          במקביל לדמי האבטלה, תוכל להמשיך לחפש עבודה בכוחות עצמך, אשר תוכל להשתלב בה על פי בחירתך על מנת להמנע מרישום סירוב.

          בברכה.

          • אורנה תודה. אם הבנתי נכון
            אריק | 24/07/2016 16:26

            את אומרת שמה שמתאמת-ההשמה אמרה לי הוא נכון.

            אני לא משפטן, אבל רק על פי ההגיון, לא נראה לי שהיו טורחים לפרט שעבודה אשר עונה להגדרה "עבודה-מתאימה" חייבת לעמוד בשלושה תנאים ב י ח ד (!) אם היעדר תנאי אחד היה מבטל במחי-יד את כל שאר התנאים.

            לשון החוק כל כך מפורטת ומדויקת כולל בהחרגות שהיא מפרטת, עד שלעניות דעתי במקרה כזה היה צריך להיות מצויין שהעבודה צריכה להתאים או  1.למצב הבריאותי או   2.לגובה דמי האבטלה.

            אבל מעצם הקביעה המפורטת שעבודה-מתאימה צריכה לעמוד בשני התנאים גם יחד אני מסיק שהפרשנות של מתאמת ההשמה היא מוטעית, אם כי אני יכול להבין את האינטרס של שירות התעסוקה לפרש את לשון החוק בצורה הזו.

            נראה כי לא תהיה לי ברירה ואצטרך לפנות למאבק משפטי. האם ידוע לך אם הנושא נבחן בבית-משפט ? או שאולי יש לך גישה לבדוק את הנושא עם סמכות גבוהה יותר בשירות-התעסוקה ?

            תודה,

            אריק

            • בודקת.
              אורנה | 25/07/2016 22:50

            • עדיין בבדיקה.
              אורנה | 27/07/2016 17:58

            • עבודה מתאימה
              אורנה | 28/07/2016 20:27

              שלום רב,

              לאחר בדיקה עם מנהל פניות הציבור בלשכת שירות התעסוקה, מר חיים רוזנטל, הובהר שיש הגדרה שונה של "עבודה מתאימה" בביטוח לאומי ובשירות התעסוקה.

              התבקשתי להודיעך, שעל מנת לקבל מענה , עליך לפנות בקישור שהעברתי לפניות הציבור על מנת לבדוק עבורך ולתת מענה אישי ספציפי.

              נשמח לעדכונים ע"י הוספת תגובה לתשובתי זו.

              בברכה ובהצלחה!

              • בירור מול פניות הציבור.
                אריק | 30/07/2016 05:21

                אורנה קודם כל אני ממש ממש מודה לך על ההשתדלות ועל ההתמדה.
                כפי שאמרתי, כרגע אני חושש להזדהות מולם עם פרטים מלאים.

                יחד עם זאת, כנראה שבקרוב לא תהיה לי ברירה כי כרגע כבר הובטח לי רישום סירוב רטרואקטיבי ביום ההתייצבות הבא אם אסרב לעבודה שמתאימה לפרשנות של מתאמת-ההשמה שלי, פרשנות שעליה אני כאמור חולק.

                ברשותך, בינתיים אני אפרסם שוב את השאלה שלי בראש הפורום בתקווה לקבל עליה חוות דעת מנקודת ראות משפטית. יעזור לי מאוד לדעת אם הפרשנות שלי היא הגיונית בעיני משפטני הפורום או שאני מכופף את הפרשנות לטובתי בגלל שאני בעל עניין.

                אני מבטיח לעדכן בכל התפתחות מול שירות התעסוקה.

                שוב תודה,

                אריק.

                • שירות התעסוקה - עבודה מתאימה
                  אורנה | 30/07/2016 11:27

                  ברצון רב.

                  כמובן תוכל להעלות שוב את שאלתך בפורום.

                  כמו כן ניתן לפנות ללא הזדהות לפורום שירות התעסוקה:

                  https://forum.taasuka.gov.il/forum/7

                  בברכה.

                  • פניתי בפורום הנ"ל ממש במקביל לפנייתי בפורום הזה
                    אריק | 30/07/2016 15:36

                    ועד עכשיו לא קיבלתי כל התייחסות