כיצד משפיע דיווח שגוי על גובה ההכנסות על קצבת נכות

  • עזרה דחופה ביותר- אנא עזרו לי
    ל | 29/07/2016 16:53

    שלום,
    אני מקבלת קצבת נכות כללית- 69% נכות רפואית ו74% אי כושר עבודה יציבה לצמיתות.

    לצערי בעת שהגשתי את התביעה לקצבת נכות כללית- לא ידעתי כי עליי להצהיר על הכנסות של ״חלטוריסטים״, הייתי מקבלת שכר מהופעות שהייתי מופיעה בהן, הקראה, תמלוגים וכדומה. ההכנסות הללו התקבצו לכדי 30,000 ש״ח בשנה בממוצע. על ההכנסות הללו עדיתי תיאום מס במס הכנסה כחוק, אבל לא ידעתי שאני צריכה לשלם עליהן ביטוח לאומי.

    בעת הגשת התביעה לקצבת נכות כללית סימנתי רק את ההכנסות של כשכירה, בערך 2,000 שקל מעבודה בפיצריה. אני לא ידעתי שההכנסה מהקראה, תמלוגים והופעות שהופעתי בהן גם צריכות להיכלל בחישוב, כי האדם המומחה למימוש זכויות בביטוח הלאומי אמר לנו שההכנסות הללו לא רלוונטיות, אז כך המשכתי להתנהל גם בהמשך מול הביטוח הלאומי.

    לאחר שהוכרתי כנכה כללית, הפסקתי לעבוד כשכירה בפיצריה, ומילאתי טופס דין וחשבון רב שנתי- ולפי מה שהמומחה אמר- פשוט סימנתי שאני ״לא עובדת״ וזהו... הייתי במצב נפשי כל כך קשה בזמנו שאני לא יכולתי אפילו לחשוב באופן רציונלי על מילוי הטופס. כנראה שהאדם המומחה למימוש זכויות רפואיות רצה שבכוונה לא אציין שאני מקבלת הכנסות מתמלוגי והקראה על מנת שיקבעו לי אחוזי אי כושר עבודה גבוהים יותר, וכך כשאוכר כנכה כללית אז הוא יקבל הרבה יותר כסף.

    בקיצור נראה שאכלתי אותה. מעבר לכך שלא ידעתי כי עליי לציין שיש לי הכנסות מהקראה ותמלוגים, גם המומחה למימוש זכויות רפואיות הטעה אותי לחלוטין וגרם לי בעצם לטעות בעת מילוי הטופס.

    אני לא יודעת מה לעשות. אני רוצה ללכת לרואה חשבון על מנת להסדיר את הנושא אחת ולתמיד ולשלם את כל החובות שבטח נוצרו לי, למרות שכרגע בגבייה אין לי חובות (ברור שלא, הם לא יודעים על ההקראה והתמלוגים, אבל אני בנאדם ישר ואני רוצה להודיע להם, אני לא עבריינית ולא פושעת).

    השאלה שלי היא- מה יקרה כשאני אודיע להם על זה?
    האם השיקום המקצוע שלי ייפסק?
    האם יזמנו אותי לוועדות רפואיות נוספות? ואם כן, למה? הנכות הרפואית שלי היא 69%, הם לא יכולים לערער על זה, אני כבר הבאתי להם את כל המסמכים והדיאגנוזות הרפואיות שלי. אני חוששת שידרשו ממני ועדות רפואיות נוספות ):
    הדבר היחיד שהם אמורים לבחון מחדש זה את דרגת כושר העבודה שלי ועל בסיס זה לקבוע לי את גובה הקצבה מחדש נכון?
    בנוסף, האם יכולים לבקש ממני את כל הקצבאות שנתנו לי בחזרה? (70,000 ש״ח בערך) אני אקרוס כלכלית אם יקרה כזה דבר.
    אני משתגעת פה, אני כל כך מפוחדת וחוששת.
    אני גם השלמתי בגרויות דרך שיקום מקצועי אצלם, האם הם יכולים לדרוש ממני את כל שכר הלימוד של הבגרויות בחזרה? מדובר בעשרות אלפי שקלים!

    מה עליי לעשות? מה התוצאות של הצהרה על ההכנסות הללו? אני לא ישנה בשקט בלילה.
    תודה רבה על הכל ואניי מאוד אודה לכם אם תעזרו לי במתן מענה.

    • כיצד משפיע דיווח שגוי על גובה ההכנסות על קצבת נכות
      עו"ד אפרים דה-האס | 31/07/2016 10:08

      שלום לך,
      אינני יודע מי ה'מומחה' שהמליץ את אשר המליץ, אולם בפורום זה לעולם נמליץ למלא דיווח מלא ואמיתי בכל דבר ועניין, לרבות לגבי גובה ההכנסות.

      ברמת העקרון ומבלי להכיר את פרטי התיק המלאים, כאשר מבוטח שמקבל קצבת נכות מדווח (או שמגיע למוסד דיווח ממקורות אחרים) על הכנסה גבוהה מכפי שהייתה לו, יתכן וייווצר לו חוב שיהיה עליו לשלם (בד"כ אפשר לעשות זאת בפריסה נוחה). עד שלא תמלאי דיווח אמת, לא ניתן לבצע את החישוב האם קיבלת קצבה גבוהה מזו שהיית זכאית לה אלמלא ההכנסה הנוספת, וממילא גם לא ניתן לחשב את גובה החוב במקרה כזה.

      עם זאת, הסיכוי שתזומני לוועדות רפואיות נוספות בעקבות העדכון, בדרך כלל אינו גדול. עיקר ההתדיינות תהיה כלכלית, אם קיבלת יותר מכפי שמגיע לך ואם כן כמה עלייך להשיב לקופת המוסד.

      מומלץ לענ"ד לשוב ולהגיש דיווח רב-שנתי, הפעם עם נתוני האמת, והמוסד ייצור איתך קשר ויעדכן אותך אם נוצר חוב ומה גובהו. ככל שכך יקרה, תוכלי, בדרך כלל, לבקש כאמור פריסת תשלומים ו/או קיזוז החוב בשיעורים סבירים מהקצבה שמשולמת לך.

      בברכה,

      אפרים דה-האס, עו"ד
      מנהל פורום ביטוח לאומי

      בני חשמונאי 7, עטרת
      טל': 054-4581940; מייל:et@dh-law.co.il

      • תבורך על תשובתך
        ל | 31/07/2016 17:56

        הצלחת להרגיע אותי קצת.
        אגש לרואת חשבון הפעם - באופן מסודר, ואעשה זאת.