תלונת שווא במשטרה האם לשון הרע ?

  • תלונת שווא במשטרה
    שמוליק | 30/11/2015 21:48

    שלום.
    לפני כשבועיים הותקפתי ע"י השכנה שלי בעקבות טענות שווא שלה ששרטתי את הרכב שלה בזדון. התקיפה צולמה על ידי. הגשתי תלונה במשטרה. מיד אחרי הגשת התלונה השכנים הגישו נגדי תלונת שווא על גרימת נזקים לרכב שלהם ועוד. השכנים לא הגישו ראיות כלשהן אלא פשוט העלילו עלילה.  ולמרות זאת, במהלך החקירה נדרשתי לתת תביעות אצבע.צולמתי (כאחרון העבריינים) ונתבקשתי לחתום על טופס המורה לי להתרחק משכני.  במשטרה לא אמרו אם יהיה המשך לחקירה כי באמת לא נמסרו ראיות כלשהן.
    האם מקרה כזה יכול להוות עילה לתביעה על לשון הרע למרות שהתלונה נשארת במשטרה ולא הופצה ברבים?
    אודה לכם על מענה מהיר.

    • תלונת שווא במשטרה האם לשון הרע ?
      עו"ד בן קרפל | 01/12/2015 14:20

      שמוליק שלום רב,

      הכלל הוא שתלונות אשר הוגשו לרשות מוסמכת ( כמו לדוגמא המשטרה) בתום לב ,יזכו להגנה מפני תביעות לשון הרע זאת על פי ההגנה שבסעיף 15(8) לחוק איסור לשון הרע.

      נשאלת השאלה מה קורה כאשר מוגשות תלונות בחוסר תום לב לרשות מוסמכת ?.

      תלונות אשר הוגשו לרשות מוסמכת בחוסר תום לב ומתוך מטרה להשפיל אדם ו/או לפגוע בו בצורה כזו או אחרת בהחלט תוכל להיחשב כעוולה אזרחית לפי חוק איסור לשון הרע.

      בכדי שניתן יהיה לבסס תביעת לשון הרע על תלונה שהוגשה שכזו, ראשית על הנפגע מהגשת התלונה לברר באיזו עילה נסגר תיק המשטרה, ישנן כמה סוגי עילות לסגירת תיק, כאשר העילה הנדרשת לצורך הגשת תביעת לשון הרע היא עילת סגירה של "חוסר אשמה".

      במצבים מסויימים ניתן יהיה לשנות את עילת סגירת התיק באם זה נסגר לדוגמא בעילה של חוסר עניין לציבור, את זה ניתן יהיה לעשות באמצעות הגשת ערר על עילת סגירת התיק.

      לבסוף וכאשר עילת סגירת התיק היא "חוסר אשמה" אמליץ לנפגע לבקש לצלם את התיק ואת התלונה שהוגשה כנגדו שאז ניתן יהיה במקרים מסויימים לבסס תביעת לשון הרע כנגד אותו אדם שהגיש את תלונת השווא כנגד הנפגע.

      לסיום אומר כי מגמת הפסיקה בעניינים אלו מאוד ברורה, יותר ויותר בתי משפט פוסקים פיצויים גבוהים כנגד נתבעים על תלונות שווא, משכך אמליץ בחום לא להגיש תלונות במשטרה כצעד אסטרטגי ו/או טקטי כלפי צד ג'.

      בהצלחה,
      בן קרפל, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע