מחיקת אמצעי זיהוי ותביעה על תלונת שווא

  • תלונת שווא
    רן | 26/11/2015 02:17

    שלום רב,
    מתלוננת הגישה נגדי תלונה בגין הטרדות ואיומים.
    נחקרתי, נלקחו ממני אמצעי זיהוי ולבסוף נסגר התיק מחוסר עניין לציבור.
    לאחר פניות רבות והסברים שלי עלה בידי לשנות את עילת סגירת התיק לחוסר אשמה.
    א. האם אני זכאי גם לגריעת אמצעי הזיהוי שלי מהמאגר המשטרתי לאחר שהתיק נסגר מחוסר אשמה?
    ב. שמי נפגע כתוצאה משימוש נבזי של המתלוננת בדבר חקירתי ורישומי המשטרתי (שנמחק בינתיים).
    האם אוכל להגיש נגדה תביעה אזרחית בגין תלונת שווא והוצאת דיבה? מהו גובה התביעה המקסימאלי האפשרי בתביעת דיבה ולשון הרע ללא צורך הוכחת נזק?
    אודה לתגובתכם המלומדת.

    • מחיקת אמצעי זיהוי ותביעה על תלונת שווא קישור
      עופר בן אברהם | 28/11/2015 18:03

      1. (א) החוק, המסמיך את המשטרה לנהל מאגר נתוני זיהוי, הוא חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי). בחוק זה אין הוראה המחייבת את המשטרה למחוק אמצעי זיהוי שנלקחו מחשוד, אף אם לא הועמד לדין, למעט נתונים לזיהוי גנטי כהגדרתם שם, קרי: נתונים שהופקו מ- DNA אשר הופק מדגימה ביולוגית (סעיף (2) להגדרת נתוני זיהוי שבסעיף 1 לחוק). אלה יימחקו, לגבי חשוד, בתום שבע שנים מיום שניטל ממנו אמצעי הזיהוי המזהה אותו, או בתום 60 ימים מיום שהסתיים ההליך הפלילי בעניינו בלא הרשעה, לפי המאוחר; ולגבי מורשע, בתום עשרים שנה מיום שנפטר (סעיף 11כג(א)(1) לחוק).
      (ב) סעיף 11ג לחוק הנ"ל קובע (בתמצית), שחשוד, שטרם הוגש נגדו כתב אישום, הסבור, כי מלכתחילה לא היה בסיס סביר לחקור אותו באזהרה, רשאי להגיש בקשה לעיון חוזר, ואם תימצא בקשתו מוצדקת, יורה הקצין הבודק שלא להכליל במאגר את הנתונים לזיהוי הגנטי, שהופקו מאמצעי הזיהוי שנלקחו מהמבקש, ואם הוכללו, יורה למחוק אותם.
      (ג) אשר לטביעות אצבע וצילומים שנלקחו מחשוד (להבדיל מנתונים לזיהוי גנטי), כבר הבעתי את דעתי בפורום זה, בתשובה לשאלה אחרת, כי אלה, כנראה, לא יימחקו אף פעם מהמאגר (למעט בטעות, בזדון או עקב תקלה טכנית), אלא אם כן ישונה החוק. חיזוק לכך מצאתי במבוא להצעת החוק מיולי 2004, שנכתב בו, כי החוק המוצע מסתמך בעיקר על הדגם המעוגן בחקיקה בבריטניה, שאינו מחייב מחיקת נתונים מהמאגר, אף אם החשוד, שאליו מתייחסים הנתונים, לא הועמד לדין או הועמד לדין וזוכה.
      (ד) חוק אחר, חוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], מורה בסעיף 62(ב) סיפא, כי "תיק שנסגר בשל חוסר אשמה, יימחק רישומו מרישומי המשטרה". ייתכן שהפסיקה תפרש את הסיפא האמור כאילו הוא חל גם על אמצעי הזיהוי שנלקחו מהחשוד, אך בינתיים לא מצאתי שום פסק דין הדן בסוגיה.

      2. (א) אתה רשאי להגיש תביעה על התלונה שהוגשה נגדך, אך תזכה בה רק אם בית המשפט ישתכנע, שהתלונה הוגשה בחוסר תום לב או ברשלנות (ראה סעיף 15(8) לחוק איסור לשון הרע וסעיפים 35 - 36 לפקודת הנזיקין).
      (ב) תביעה על לשון הרע פטורה מהוכחת נזק אם סכום התביעה אינו עולה על 50,000 ש"ח, בהתאמה למדד מאי 1998, או על כפל הסכום (המותאם), אם אותה לשון הרע פורסמה בכוונה לפגוע (סעיף 7א לחוק).
      (ג) תביעה על רשלנות מחייבת הוכחת נזק (סעיף 35 לפקודת הנזיקין).
      (ד) ראה גם השאלה והתשובות המקושרות מטה.

      כאן

      • תיקון קל
        עופר בן אברהם | 28/11/2015 22:01

        בסעיף 2(ב) לתשובתי -
        במקום: בהתאמה למדד מאי 1998, צריך להיות:
        בהתאמה למדד ספטמבר 1998.

    • הדיון הקודם קישור
      עופר בן אברהם | 28/11/2015 18:06

      כאן