עשית טובה לחבר ונתת לו צ'קים למסירה למשכיר - מה מעמדך בעסקה?

  • צ׳ק ביטחון
    נדב | 23/07/2015 02:25

    שלום רב,
    חבר שרצה לשכור דירה ביקש ממני לגבות אותו עם צקים שישמשו כביטחון וכעניין טכני כדי להוציא את העסקה לפועל. מתוך רצון טוב העברתי לבעלת הדירה צקים עבור שכר הדירה וצק נוסף שמשמש כביטחון. מלכתחילה הסכמנו בע״פ שהוא ישלם כל חודש בחודשו את כלל ההוצאות לבעלת הדירה ולרשויות השונות. כעת ״החבר״ לא מעוניין לשלם את החשבונות השונים בדירה ( במשך שנה שלמה ) שרשומים על שמו מטעמים כאילו ואחרים.
    אציין שאני לא חתום כצד בחוזה ולא כערב בשום מקום.
    האם אני רשאי לבטל את הצקים?
    האם אני נחשב כערב או כצד בחוזה??
    האם החשבונות השונים שרשומים על שמו יפלו עליי לבסוף על ידי הצ'ק בטחון?
    תודה מראש
    נדב

    • עשית טובה לחבר ונתת לו צ'קים למסירה למשכיר - מה מעמדך בעסקה?
      עו"ד ארתור בלאייר | 25/07/2015 08:36

      נדב שלום,

      בהתאם לדין הישראלי, הסכם ערבות יכול שייעשה גם בעל-פה. מעמדך בסיטואציה הוא של ערב - מי שערב להתחייבויות ה"חבר".

      כן, המשכיר יכול להיפרע ממך באמצעות ההמחאות שמסרת, ואין שום דבר "טכני" או "לביטחון בלבד" במסירת הצ'קים. מדובר בערבות להתחייבויות האחר, במלוא מובן המילה.

      ביטול ההמחאות מצדך יזכה את המשכיר באפשרות להגישן לביצוע בלשכת ההוצאה לפועל, ושם תצטרך לנהל הגנה בהליך מהיר יחסית, וסביר להניח שבסופו של דבר תפסיד.

      בצד זאת, אם ייגרם לך נזק בעקבות מימוש הערבות (פירעון ההמחאות שמסרת לטובת ה"חבר"), תעמוד לך הזכות לתבוע את החבר להשבה.

      בברכה,
      ארתור בלאייר, עו"ד
      מנהל פורום דיני חוזים