רכישת דירה מחולקת בניגוד להיתר ע"י העירייה

  • קניית דירה מחולקת בניגוד להיתר
    משה זוכמיר | 28/11/2014 15:39

    מה הדין במקרה של רוכש דירה שחולקה בניגוד להיתר (ע"י הבעלים הקודמים),

    האם הרוכש עלול להיות מואשם בחלוקה ללא היתר ע"י העירייה? או שהוא איננו אחראי במידה ורכש את הדירה כאשר היא חולקה ע"י המוכר?

    ובמידה והוא כן אחראי האם בפועל מוגשים כתבי אישום במקרים כאלו? (הדירה בת"א)

    • רכישת דירה מחולקת בניגוד להיתר ע"י העירייה
      עו"ד יפית יוחפז | 29/11/2014 23:42

      שלום,

      לפי חוק התכנון והבנייה, פיצול דירת מגורים הינו שינוי פנימי אשר מחייב קבלת היתר וזאת לאור העובדה שהוא משנה את מספר יחידות הדיור בבניין.

      ברכישת דירת מגורים מפוצלת נכנס הקונה בנעליו של המוכר והוא חשוף בשני היבטים:
      בהיבט הפלילי - למנהל ההנדסה בעירייה או לוועדה המקומית קיימת סמכות לפתוח בהליך פלילי נגד בעל הדירה, אשר בסופו של דבר ניתן יהיה להטיל על בעל הדירה קנס כספי, מתן צו הריסה לדירה שפוצלה או מתן צו השבת מצב הבנייה לקדמותו. בסמכות בית המשפט אף לתת עונש מאסר בפועל לבעל הדירה.
      בהיבט האזרחי - באפשרות השכנים להגיש תביעה אזרחית נגד הבעלים, לידי המפקח על הבתים המשותפים. גם למפקח ישנה סמכות לתת צו הריסה לדירה המפוצלת וכן לתת צו השבת מצב הבנייה לקדמותו. בנוסף, יכול המפקח לחייב את בעל הדירה בפיצויים לידי השכנים.
      בנוסף, אני אציין כי לפי חוק התכנון והבנייה, רשאית הוועדה המקומית להורות לחברת חשמל, לבזק ולעירייה להפסיק לספק שירותי חשמל, טלפון ומים לדירה שפוצלה.

      בברכת שבוע טוב,
      יפית יוחפז, עו"ד