האם מותר להעביר זכויות בחוזה פיתוח במגרש בהרחבה ?

  • ביטול הסכם מכר
    סי | 30/10/2014 21:15

    שלום רב

    לפני כשנה חתמנו על חוזה להעברת זכויות עבור מגרש ברמת הגולן. יש לציין כי מדובר ברכישה מקונה פרטי שרכש כשנה לפני את השטח מהמושב, כאשר התשלום הינו עבור תשתיות בלבד. לאחר שקיבל את חוזה הפיתוח החליט למכור את המגרש. שילמנו מס רכישה, קיבלנו את אישור ההסתדרות הציונית ונותר היה להמתין לאישור המנהל על העברת הזכויות. להפתעתנו המוכר קיבל מהמנהל דרישה לתשלום דמי היוון על השטח - טרם יעביר אותו אלינו.

    שאלתי: האם מותר למוכר לבטל את ההסכם כעת? החשש הוא שיבטל את החוזה ויפנה לרוכש אחר שיסכים לשלם עבורו את התוספת (האסטרונומית יש לציין) שביקש המנהל.

    שאלה נוספת: מה הכוונה בדמי היוון? הרי השטח כלל לא עולה כסף אלא רק התשתיות.

    אודה לתשובתך.

    • האם מותר להעביר זכויות בחוזה פיתוח במגרש בהרחבה ?
      עו"ד יהודה וישניצקי | 31/10/2014 16:26

      שלום רב,
      על פי החלטות מועצת מקרקעי ישראל ניתן פטור מתשלום דמי חכירה בעת חתימת חוזה פיתוח באזור קו עימות, ומשכך - חוזה הפיתוח עליו חתם המוכר עם מינהל מקרקעי ישראל נעשה ללא תשלום תמורה כלשהי, חוץ מתשלום בגין עבודות פיתוח שנעשה בדרך כלל ע"י האגודה השיתופית או מי מטעמה.
      יחד עם זאת, הסכום שהמינהל דורש כעת מהמוכר היה צפוי מאחר ועל פי הוראות סעיף 5.5.3 להחלטת מועצת מקרקעי ישראל מס 1305 אסור להעביר זכויות מכח חוזה פיתוח במשך 5 שנים ממועד חתימת חוזה החכירה (קרי - לאחר סיום בניית בית המגורים), אלא במקרים חריגים הקבועים בהוראה כדלקמן
      לא תותר למקבל מגרש בפטור ממכרז העברת זכויות במשך 5 שנים מיום חתימת חוזה החכירה . במקרים חריגים כגון : מוות, מצב בריאותי קשה, גירושין עפ"י פס"ד או מימוש משכנתא תאשר הרשות העברת זכויות במהלך תקופה זו, בכפוף לתשלום של 3% מערך הקרקע המלא כפי שמופיע בחוזה (ללא הנחת אזור) לכל שנה שתחסר מתקופה זו בתוספת הפרשי הצמדה וריבית. החלטות מועצה 953 ו-1081 לא יחולו על עסקות שאושרו בהתאם להחלטה זו
      נמצא איפוא, גם העברת הזכויות במקרה דנן נעשתה ככל הנראה על רקע אחד החריגים המוגדרים בהחלטת המועצה והיא טעונה תשלום דמי חכירה משמעותיים כ "קנס" עבור ביצוע העברת הזכויות ללא מימוש הזכויות לפי חוזה הפיתוח.
      על מנת לבחון האם המוכר יכול להשתחרר מהחוזה שנחתם איתך ולהעביר זכויות לאחר יש לבחון בעיון את הוראות החוזה ובכלל זה - לראות האם אישור המינהל היה תנאי מתלה לקיומו של החוזה, האם אישור  מינהל המותנה בדרישה כספית מהמינהל נחשב כהשגת האישור וקיום התנאי המתלה או לא, על מי הוטל  החיוב הכספי שיידרש על ידי המינהל כתנאי להעברת הזכויות , מה היו המצגים שהוצגו בידי המוכר בעת חתימת החוזה או עובר לו במהלך המשא ומתן וכו'. מוצע איפוא שתתייעצי עם עו"ד הבקיא בתחום.
      בברכה,
      עו"ד יהודה וישניצקי,
      מנהל פורום נדלן ומקרקעין